Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 17

Karinės pratybos Kaune: paroda mokiniams, patriotinės dainos ir krepšinis apkasuose

Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas – vienas didžiausią pajėgumą turinčių batalionų šalyje. Žinomas jis dėl savo greitojo reagavimo būrių bei žvalgų pulko. Tad ketvirtadienį Šv.Pranciškaus gimnazijos kieme surengta šių karinėse pratybose dalyvaujančių Ruklos karių ginkluotės bei technikos paroda mokinių nepaliko abejingų.
Sunkiosios ginkluotės nepabūgo "išbandyti" ir merginos
Kariai demonstravo ginklus moksleiviams / Marius Vizbaras

„Ar galiu nušokti ant kapoto? Nesulūš?“, – šalia užmaskuotos žvalgams skirtos mašinos stovinčių karių paklausė ant jos stogo stovintis berniukas.

Davus leidimą, Šv.Pranciškaus gimnazijos moksleivis stryktelėjo nuo viršaus į apačią. Kapotas neįlinko.

„Lietuvoje egzistuoja tik 200 žvalgų. Tapti vienu iš jų – mano paties pasirinkimas. Jau penki metai kariuomenėje ir esu patenkintas. Žinoma, buvo ir tokių dienų, kai norėjosi palikti Ruklą. Bet patinka man čia. Štai, ir draugų susiradau“, – mostelėjęs ranka į šalia stovintį karį, patikino žvalgas Mantas.

Lietuvoje egzistuoja tik 200 žvalgų.

Karo atveju, jis ir jo būrio, kuriame 25 kariai, draugai būtų pirmieji, kurie pastebėtų priešą ir apie jį informuotų kitus. Kontakto su ginklais jie neturi. Anot Manto, būryje yra ir tokių, kurie žvalgų įpročius gilina jau trisdešimt metų.

Mokiniams ginklai paliko nemažą įspūdį. Pakėlusi apie 11 kg sveriantį prieštankinį „Karlą Gustavą“, jauna mergina išreiškė nuostabą, koks jis sunkus: „Ir dar kokius 5 km su juo reikia nubėgti ar ne?“

Kariui patikinus, kad daugiau, moksleivė tik papurtė iš nuostabos galvą.

Tačiau įspūdingiausias ir galingiausias ginklas parodoje – raketų paleidimo sistema „Javelin“. Ji – sunkesnė ir už patį „Karlą Gustavą“.

Supažindindami su ginkluote, kariai leido mokiniams pasimatuoti ir karinę aprangą.

Rukloje mūsų karių yra kiek daugiau nei pusė tūkstančio. Turime net 125 vienetus sunkiasvorės technikos. 

„Rukloje mūsų karių yra kiek daugiau nei pusė tūkstančio. Turime net 125 vienetus sunkiasvorės technikos. Dalį atsivežėme į pratybas. Naujausias pirkinys – taikliojo šaulio ginklai“, – informavo S5 skyriaus viršininkas, kapitonas Tomas Piličiauskas.

Pro karinio automobilio kolonėles pasigirdo Marijono Mikutavičiaus „Trys milijonai“. Paklaustas, ar pratybose Kauno mieste dalyvaujantiems kariams buvo sudarytos galimybės pažiūrėti rugsėjo 16 d. vykusį Lietuvos ir Italijos krepšinio mačą, T.Piličiauskas tik šyptelėjo: „Žinoma. Žiūrėjo apkasuose. Mūsų technikos grotuvuose – tik patriotinės dainos“.

Karinės technikos grotuvuose – tik patriotinės dainos.

Paklaustas, ar Lietuvai išties kada gali kilti grėsmė ir ar teoriją besimokantys kariai realybėje būtų pasiruošę ginti tėvynę, net nesuabejojęs kapitonas patikino, jog taip.

„Štai šią savaitę esame pasiruošę ginti Kauną. Tokia mūsų užduotis. Ar kariai drąsiai stotų į tikrą karo lauką? Manau, kad taip. Jie – patriotai“, – patikino T.Piličiauskas.

Trečiadienį atvykę į Kauną bendroje sunkiosios technikos kolonoje, kariai liko nustebinti kai kurių vairuotojų nekultūringumo. Pasak T.Piličiausko, važiuojant autostrada, ne vienas netgi sugebėjo įsisprausti į koloną, tarp kelių karinių automobilių.

„Ką padarysi. Gal valgyt žmogus labai norėjo. Bet tie lenkimai, bandymas prasibrauti – keisti. Pamenu, kaip mus praėjusiais metais priėmė Kaišiadorių gyventojai. Baigus pratybas ir važiuojant lauk iš miestelio, žmonės mojavo rankomis, braukė ašaras“, – į prisiminimus nuklydo kapitonas, informavęs kad ketvirtadienio vakarą į Kauno gatves turėtų išjudėti ir šarvuočiai.

Šv.Pranciškaus gimnazija – tik viena iš kelių Kauno miesto vietų, kuriose rugsėjo 16-18 d. karinių pratybų metu yra įkurtos vadavietės.

Rugsėjo 18 d. Jurgio Dabkevičiaus vidurinėje mokykloje (V.Čepinskio g.7) savo štabo darbą, ginkluotės ir technikos parodą nuo 9 val. iki 11 val. pristatys MPB ,,Geležinis Vilkas“ Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Tą pačią dieną karinės technikos kolona iš Kauno pajudės atgal į Ruklą. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius