Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 22

Kaune ruošiamasi naujo „Lemon Gym“ atidarymui: kaimynai suabejojo remonto teisėtumu

Kauno Savanorių pr. 168-jame name pluša statybininkai. Duris čia netrukus atvers sporto klubas „Lemon Gym“. Kol vieni laukia atidarymo, kitiems kyla klausimų, ar darbai atliekami teisėtai. Kaimynai įtaria, kad, prisidengiant paprastojo remonto projektu, name atliekami nelegalūs statybos darbai. Remontą atliekančios įmonės „Agentus“ atstovas patikino, kad gyventojų abejonės neturi pagrindo.
Remonto darbai Savanorių prospekte
Remonto darbai Savanorių prospekte / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Būsimo sporto klubo „Lemon Gym“ kaimynai kreipėsi su užklausomis į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybos inspekcija) prie Aplinkos ministerijos Kauno skyrių. Teiginiai, kad patalpose atliekamas paprastas remontas, gyventojų neįtikino, todėl ne vienam susidarė įspūdis, kad apie galbūt neteisėtai atliekamus darbus kontroliuojančių institucijų atstovai žino, tačiau sąmoningai šią informaciją ignoruoja.

Inspektoriai problemos nemato

Daugiabučio namo pirmininkas patvirtino ne kartą kreipęsis į Statybos inspekciją, tačiau, įstaigos atstovų teigimu, tokiems darbams statybų leidimas nereikalingas.

Daugiabučio namo gyventoja 15min teigė, kad iki šiol pirmas pastato aukštas buvo suskirstytas atskiromis patalpomis, bet formuojant vientisą patalpą griaunamos pastato konstrukcijos. Be to, įtarimą kelia iš patalpų išvežtas neįprastai didelis betono kiekis.

„Statybos inspekcija į gyventojų skundus nereaguoja, nieko netikrina ir nedaro. Namo sienose dar iš anksčiau yra įtrūkimų, todėl bijome, kad dabar vykdomi darbai gali atsiliepti namo būklei. Jie planuoja pakeisti ir duris, nors tokiu atveju turėtų gauti gyventojų sutikimą rekonstrukcijai. Mums vieniems per daug sudėtinga, todėl planuojame kreiptis į teisininkus“, – atskleidė gyventoja.

Įmonės UAB „Lemon Gym“ atstovė 15min paaiškino, kad už remonto darbus atsakingas yra patalpų savininkas, o sporto klubas tėra nuomininkas.

„Kartą į mus kreipėsi dėl statybų metu kylančio triukšmo, informaciją perdavėme patalpų savininkui. Buvo sureguliuotas statybininkų darbo laikas. Daugiau informacijos neturime“, – teigė sporto klubo atstovė.

Nepasidalija automobilių stovėjimo aikštele?

Patalpos priklauso įmonei UAB „Savanorių prekybos centras“. Įmonės direktoriaus Kęstučio Arlausko teigimu, darbai atliekami teisėtai, o nesutarimų priežastis – priešiškai nusiteikę namo gyventojai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Remonto darbai Savanorių prospekte
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Remonto darbai Savanorių prospekte

„Dirbant kyla triukšmas, vibracija, bet tai normalu. Ne kartą tikrino Statybos ir Darbo inspekcijos. Gali būti, kad nepasitenkinimo priežastis – automobilių stovėjimo aikštelė. Kaune tai – bene vienintelė vieta, kurioje visi automobilius stato nemokamai. Dalis jos priklauso gyventojams. Norime padaryti atidalijimą ir savo lėšomis įrengti užkardą, gyventojams tai nieko nekainuotų, bet jie nesutinka. Prie nuolatinių skundų jau pripratome“, – 15min pasakojo K.Arlauskas.

Dėl nesutarimų kaltina gyventojus

Už patalpose atliekamą remontą atsakingas įmonės UAB „Agentus“ darbuotojas atskleidė iki šiol sulaukęs kelių Statybos inspekcijos inspektorių vizitų, taip pat patikrinimą atliko ir Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Pasak jo, patalpose atliekami įprastiniai remonto darbai – glaistoma, dažoma. Buvo pašalintos senos plytelės, taip pat planuojama įdėti duris, lubas, kai kur įrengti pertvaras. Gyventojams nereikia baimintis, nes pastato struktūra nėra keičiama.

15min skaitytojo nuotr./Remonto darbai Savanorių prospekte
15min skaitytojo nuotr./Remonto darbai Savanorių prospekte

„Mes einame į kompromisus. Gyventojų prašymu darbus pradedame ne 8 val., o 9 val. ryto. Paprašėme, kad atsuktų mums vandenį, bet neleidžia naudotis, todėl turime atsivežti iš kitur. Čia yra kažkokie principai. Numanau, kad tikroji nepasitenkinimo priežastis – automobilių stovėjimo aikštelė. Kadangi pirmame aukšte iki šiol nieko nebuvo, tai tik namo gyventojai ja naudojosi. Kai atsidarys sporto klubas, automobilius čia statys ir klientai“, – svarstė įmonėje dirbantis Tomas.

Nustatė darbo saugos ir sveikatos apsaugos pažeidimų

VDI atstovė Marija Čereškevičiūtė 15min patvirtino, kad būsimose „Lemon Gym“ patalpose buvo atliktas patikrinimas. VDI inspektorius nustatė darbo saugos ir sveikatos apsaugos pažeidimų ir darbdavį įpareigojo šiuos pažeidimus pašalinti. Darbdaviui neįvykdžius pareigos užtikrinti darbo įstatymų reikalavimų laikymosi ir teisėtų VDI pareigūnų reikalavimų, būtų taikomos administracinio poveikio priemonės.

Būsimose „Lemon Gym“ patalpose buvo atliktas patikrinimas. VDI inspektorius nustatė darbo saugos ir sveikatos apsaugos pažeidimų ir darbdavį įpareigojo šiuos pažeidimus pašalinti.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovės Ligitos Luščiauskaitės teigimu, reaguojant į gyventojų skundus, šių metų gegužės 14 d. buvo atliktas patikrinimas, kurio metu nustatyta, kad patalpose ardomos grindų plytelės, išardytos gipskartonio pertvaros.

Laikančiosios konstrukcijos neardomos ir nepažeistos. Statybos vadovas buvo pateikęs paprastojo remonto projektą. Pagal statybos techninį reglamentą, šie atlikti statybos darbai priskiriami paprastojo remonto darbų rūšiai. Paprastojo remonto darbams patalpose statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas.

Sulaukus 15min klausimų, birželio 8 d. buvo atliktas pakartotinis patikrinimas. Ir šį kartą pažeidimų nustatyta nebuvo.

„Kauno miesto savivaldybės administracija yra išdavusi leidimą kapitalinio remonto projektui. Projekte numatyta įrengti duris ir laiptelius. Atlikti statybos darbai atitinka projekto sprendinius. Statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų nenustatyta“, – teigė L.Luščiauskaitė.

Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus Statybos dokumentų poskyrio vedėjo Donato Grybausko teigimu, dar 2016 metų vasario mėnesį Kauno miesto savivaldybės administracija išdavė statybą leidžiantį dokumentą – rašytinį pritarimą prekybos paskirties patalpų kapitalinio remonto projektui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius