Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 29

Kaune tęsiasi aistros dėl šimtametės V.Bacevičiaus mokyklos reorganizavimo

Kauno savivaldybei antradienį svarstant klausimą dėl šimtametės Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizacijos, taryboje tęsėsi audringos diskusijos dėl šio sprendimo. Nepaisant protestų, sprendimas dėl mokyklos reorganizacijos buvo priimtas.
Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klausimas dėl pradinės mokyklos prijungimo prie Žaliakalnio progimnazijos svarstomas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui sustabdžius progimnazijos higienos paso galiojimą.

Tai, kad mokykla neturi higienos paso, buvo vienas iš pagrindinių argumentų sprendžiant dėl V.Bacevičiaus mokyklos uždarymo.

„25 dieną Higienos pasas Žaliakalnio mokyklai yra sustabdytas, bet tai ne kliūtis priimti šį sprendimą“, – kalbėjo savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Jis pabrėžė, kad klausimas dėl reorganizacijos ne kartą svarstytas teismuose, tačiau jie palaikė savivaldybės poziciją.

Pasisakyti dėl šio klausimo atvyko šešiolika mokyklos bendruomenės narių, bet taryba nusprendė išklausyti tik tris.

„Matau, kad niekam nerūpi šaknis visos šios problemos. Mums buvo teigiama tiek teismuose daugybiniuose, tiek susitikimuose, kad pagrindinė priežastis viso šio užsitęsusio proceso, kad iš higienos paso neturinčios pradinės mokyklos mokiniai iškraustomi į labai teisingai veikiančią progimnaziją“, – kalbėjo mokyklos tarybos atstovė Rūta Visočnik.

„Šiandien balsuosite už tai, kad iš vienos mokyklos mokiniai būtų perkraustyti į kitą, neturinčią ugdymui tinkančių sąlygų“, – kalbėjo ji.

Protestuodami prieš sprendimą, balsavime nedalyvausiantys paskelbė opozicinė konservatorių frakcija.

Higienos pasas Žaliakalnio progimnazijai sustabdytas, nes mokyklos sporto salė ir persirengimo kambariai neatitinka reikalingų sąlygų. Kaip BNS sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė, šis klausimas yra sprendžiamas, mokyklos sporto salę ruošiamasi rekonstruoti.

Už švietimą atsakinga „Vieningo Kauno“ vicemerė Rasa Šnapštienė sakė nesuprantanti, kodėl V.Bacevičiaus mokyklos bendruomenė priešinasi sprendimui.

„Dabartinis Žaliakalnio progimnazijos higienos pasas – ne prie ko, nagrinėjant šitą klausimą. (...) Niekaip negaliu suprasti, dėl kokios priežasties vyksta pakankamai ilgos šitos diskusijos? Buvome susitikę ir pasakysiu savo nuomonę: aš nesupratau, kokia yra priežastis? Gaila pastato? Gaila mokytojų? Gaila auros? Gaila šimto metų? Nesuprantu“, – kalbėjo vicemerė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla

Į jos pasisakymą mokyklos bendruomenės atstovai atsakė, kad gaila visko. Tarybai balsuojant dėl klausimo, jie emocingai replikavo, „jūs tyčiojatės iš žmonių“; „jūs naikinate mokyklą“ bei „gėda“.

Mokykla reorganizuojama po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiama nutartimi atmetė mokyklos atstovų skundą dėl tokio sprendimo.

Mokyklos bendruomenės nariai priekaištauja valdantiesiems „Vieningo Kauno“ atstovams, kad jie nesilaiko savo rinkiminių pažadų šią mokyklą išsaugoti.

2015 metų birželį mokyklos patalpų patikrinimą atlikęs Kauno visuomenės sveikatos centras nustatė įvairių trūkumų bei pažeidimų ir suteikė trijų mėnesių laikotarpį jiems pašalinti, bet tai nebuvo atlikta. Galiausiai tų pačių metų spalį nuspręsta sustabdyti šios mokyklos leidimo-higienos paso galiojimą. Tai reiškė, jog ugdymo įstaiga nebegali toliau tęsti savo veiklos.

Savivaldybės atstovų teigimu, medinės mokyklos rekonstruoti taip, kad ji atitiktų visas higienos normas, neįmanoma.

Teismui palikus galioti šį sprendimą, senajame pastate mokyklos veikla nebevykdoma: taryba iki mokslo metų pabaigos buvo suteikusi patalpas Vilijampolės mikrorajone esančioje buvusioje S.Lozoraičio mokykloje.

V.Bacevičiaus mokykla įkurta prieš šimtą metų – 1917-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius