Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 01

Kaunietis susirūpino tarša miške: grafičiai ant sienų – blogai, ant medžių – gerai?

Kaunietis Mantas tikina jau prieš pusmetį Kauno Kleboniškio miško parke pastebėjęs neva tai gamtą mylinčių bei joje aktyviai laisvalaikį leisti mėgstančių žmonių taršos ženklus. Pasak jo, trasų žymėjimas ant medžių žievių kenkia ne ką mažiau nei dešimtys primėtytų kamštelių. Ar purškiami dažai išties daro žalą augmenijai? Ar tai ne tas pats, kas nelegalūs grafičiai ant namų sienų?
Tarša Kleboniškio miške Kaune
Tarša Kleboniškio miške Kaune / Skaitytojo nuotr.

„Noriu pranešti apie niekšišką elgesį, ir ne šiaip kažkokių apkiautusių „kiauliukų“, bet, panašu, sportuojančių ir gamtą „mylinčių“ piliečių. Nors šitas medžių išpaišymas purškiamais dažais Kleboniškyje atsirado prieš pusmetį, niekas jokių veiksmų nesiėmė iki šiol. Ir keista, nes kai išpaišomos byrančios miesto sienos, tai daromas kriminalas ir gaudomi nusikaltėliai, o kai šitaip pažymi bent 40 medžių, atrodo, niekam netrukdo“, – problemos esmę pateikė kaunietis.

Pats nuvalė, kiek galėjo

Jis prisipažino mėgstantis Kleboniškio miško takais pasivaikščioti, tad dažnai randantis ant medžių prikabintų plastikinių ir metalinių kamštelių, ant šakų aprištų plastikinių juostų.

„Čia turbūt irgi sportuojančių ir gamtą „mylinčių“ piliečių trasos paženklinimai. Toks nuolatinis miško darkymas papramogauti norinčių žmonių (o kur dar mišką prižiūrinčių žmonių abejingumas!) yra tarsi simbolis to, kur mes gyvename ir dėl ko mūsų „išvytų“ piliečių kratosi vakariečių bendruomenės.

Dalį medžių nuvaliau pats, nes žinau, kad gerovė iš niekur neatsiranda ir niekur nepradingsta. Kitiems medžiams nuvalyti neturiu reikalingų įrankių. Kamštelius ir šiukšles aprenku kaskart apeidamas šią 2,5 kilometrų ilgio trasą, tačiau norisi pasidalinti, kokių žmonių esama, ir kad nebūtinai tai netvarkingi marozai ar traškučius kemšančios pupytės“, – teigė pilietiškas kaunietis.

Jis viliasi, kad atsiras žmonių, turinčių medžių apdirbimui skirtų įrankių, kurie ras laiko trumpai paplušėti miške – padovanos miško gyventojams švarius namus.

Skaitytojo nuotr./Tarša Kleboniškio miške Kaune
Skaitytojo nuotr./Tarša Kleboniškio miške Kaune

Didesnės žalos nedaro

15min miškininkų pasiteiravo, ar, jų nuomone, tokie trasų žymėjimai purškiamais dažais nekenkia medžiams. Pasak Mindaugo Petkevičiaus, laikinai einančio VĮ Valstybinių miškų urėdijos Kauno regioninio padalinio viršininko pareigas, patekę ant žiauberio – mirusios žievės sluoksnio, dažai didesnės žalos (nebent estetinės) medžiui nepadaro.

„Šiuo atveju dažais pažymėtos stambios pušys, kurių stora žiauberis. Miškininkai taip pat naudoja medžiams ženklinti skirtus dažus, pvz., pažymėdami kirtimui ruošiamų plotų ribas. Per keletą metų, medžiui augant, atsinaujinant žievei, apmirštantys viršutiniai jos sluoksniai nubyra kartu su dažais. Todėl, manau, kad medžių gyvybinės funkcijos nebus sutrikdytos“, – tikino M.Petkevičius.

Jo teigimu, valyti tokius žymėjimus reikia labai atsargiai, kad nebūtų pažeista po žiauberiu esanti „gyva“ žievė. Specialisto patarimu, galima pamėginti atsargiai pašalinti dažus kartu su negyvu žiauberiu. O jei medžio žievė plona, geriau palaukti, kol dažai patys nubyrės medžio žievei storėjant.

„Cheminiai valikliai kenkia tiek medžiui, tiek ir jį supančiai aplinkai, todėl jų reikia vengti. Takų miškuose žymėjimams dažais leidimai neišduodami. Tais atvejais, kai organizacijos kreipiasi dėl renginio miške organizavimo, raštu informuojame, kad būtina laikytis lankymosi miške taisyklių reikalavimų, kuriose įtvirtinta nuostata, draudžianti lankytojams teršti ar šiukšlinti mišką“, – paklaustas, ar galima bet kam vykdyti tokius žymėjimus, atsakė Valstybinių miškų urėdijos atstovas.

Vien padangų atranda apie 150

Pasak jo, Kleboniškio miškas yra arčiausiai Kauno miesto esantis miškas, į kurį galima patekti ir pėsčiomis, todėl natūralu, kad jis gausiai lankomas. Pašnekovas apgailestauja, kad ne visi lankytojai moka ir supranta, kaip reikia elgtis miškuose ir po savęs palieka daug šiukšlių.

„Prišiukšlintus miško plotus valome visus metus. Vien tik visuotinių akcijų metu Kauno regione prirenkame kelias tonas šiukšlių ir išgabename iš miškų krūvas padangų. Tiesa, stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių dėka surenkamų miškuose išmetamų padangų kiekis mažėja, tačiau jų vis dar surenkame apie 150 vienetų“, – skaičius pateikė M.Petkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius