Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio kabinete – naujas jaunas meras

Lapkričio 17 dienos rytas Kauno miesto mero kabinete buvo kitoks nei įprastai. Tarptautinės studentų dienos proga Visvaldas Matijošaitis savo darbo vietą užleido socialinės politikos pirmo kurso VU studentui kauniečiui Juozui Vaideliui. Tarp trijų jo pavaduotojų – ir VDU studijuojantis marokietis Mohamedas Zakaria Belmehdi, dievinantis Kauną ir lietuviškus patiekalus.
Kauno meras savo kėdę užleido studentui
Kauno meras savo kėdę užleido studentui / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienio rytą Kauno mero kabinete buvo nagrinėjamos studentams svarbios problemos, o miesto vadovo kėdėje supavosi VU atstovas Juozas Vaidelis. Galimybę bent dieną vadinti save Kauno meru jis įgijo laimėjęs konkursą socialiuose tinkluose.

„Užpildžiau anketą, kurioje reikėjo aprašyti keletą Kauną kamuojančių problemų. Ėmiau analizuoti neįgaliųjų integracijos klausimą. Laisvės alėja baigiama rekonstruoti. Ar baigus darbus ji bus pritaikyta neįgalumą turintiems asmenims?“ – teigė J.Vaidelis.

Paklaustas, o kokia pagrindinė problema šiuo metu nagrinėjama tarp Kauno studentų, vaikinas įvardijo troškimą, jog laikinojoje sostinėje duris atvertų naktinė biblioteka.

Vilniuje jau veikia naktinė biblioteka. Reikia tokios ir Kaune.

„Vilniuje ji jau veikia. VU naktinė biblioteka – itin moderni. Reikia tokios ir Kaune“, – tvirtai išrėžė vienadienis Kauno meras.

Iš pradžių studentai turėjo susitikimą su savivaldybės darbuotojais ir analizavo problemas, kurias patys išsikėlė. Vėliau jie vyko į susitikimą su „Kauno švaros“ atstovais, vykdė „Vieningo studento“ akciją bei dalyvavo konferencijoje su Kauno miesto studentų atstovybėmis.

Vicemeras-studentas marokietis Mohamedas Zakaria Belmehdi Kaune gyvena jau trečius metus. Vaikinas atvyko iš Anglijos ir šiuo metu studijuoja tarptautinės politikos mokslus trečiame VDU kurse.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno meras savo kėdę užleido studentui
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./marokietis Mohamedas Zakaria Belmehdi

„Maroko mokykloje apie Lietuvos istoriją vadovėliuose nieko nesužinosi. O juk jūsų šalis viduramžiais buvo galingiausia Europoje. Mane seniai domino Rytų Europos šalys, jų architektūra, kalba, dainos. Štai aš ir čia. Kaunas man labai patinka. Po studijų žadu čia likti: įsidarbinsiu universitete arba imsiuosi verslo – atidarysiu viduržemio regiono patiekalų restoraną“, – liaupsių mūsų šaliai negailėjo marokietis.

Maroko mokykloje apie Lietuvos istoriją vadovėliuose nieko nesužinosi.

M.Z.Belmehdi prisipažino dievinantis lietuvišką muziką, ypač nacionalinį himną ir Evelinos Sašenko dainas bei, žinoma, maistą.

„Cepelinai ir bulviniai blynai tokie skanūs! Neragavau dar jūsų rausvos sriubos, dėl to, kad nelabai mėgstu sriubas. Per ramadaną mes valgome vieną“, – teigė marokietis.

Iš viso, M.Z.Belmehdi žiniomis, Kaune gyvena šeši jo tautiečiai.

Kartu su meru-studentu ir marokiečiu antradienį Kauno reikalus tvarkė dar du kauniečiai – VDU studentas Vilius Mėlinauskas ir VU atstovas Dovydas Bernotas.

„Užleidęs savo vietą jaunimui jaučiuosi labai gerai. Niekada darbo vietos nereikia branginti, o kaip tik – paruošti vietoj savęs jaunus žmones. Naujasis miesto vadovas pasirodė rimtas ir solidus. Tik nedėvėjo baltų marškinių – ateityje jam reikės dažniau juos nešioti“, – juokavo Kauno meras V. Matijošaitis.

Tarptautinė studentų diena – tai jau tradicija tapęs renginys, kurio metu suburiami visi Kauno miesto studentai. Šią dieną pradėta minėti nuo 1939 metų lapkričio 17-osios, kuomet Čekoslovakijoje vyko studentų pasipriešinimas prieš vokiečių okupaciją. Tą dieną daug jaunuolių buvo areštuota, sušaudyta bei ištremta į koncentracijos stovyklas.

Po to 1941 metais Londone vyko tarptautinis studentų susitikimas prieš fašizmą ir būtent to susitikimo metu buvo nuspręsta lapkričio 17-ąją laikyti Tarptautine studentų diena.

Minint šią dieną Kauno studentai kviečiami ne tik pasilinksminti, tačiau ir išreikšti pagarbą tiems, kurių dėka ši šventė ir įgavo prasmę.

17 valandą visi kviečiami į flashmob‘ą prie fontano Laisvės alėjoje, kur bus pagerbiami 1939 metais per Čekoslovakijoje vykusį studentų pasipriešinimą dalyvavę studentai. Su savimi reikia turėti išmaniuosius telefonus, kuriuose būtų švieselė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius