Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 28

„LitCon“ atkirtis Kauno valdžiai dėl Santakos parko: „Mus išstūmė už skundą dėl stadiono konkurso“

Ketvirtadienį 15min publikavo straipsnį apie strigusią Kauno Santakos parko rekonstrukciją. Kauno miesto savivaldybė visą kaltę suvertė ant darbų rangovo UAB „LitCon“, neva prastai atlikusio darbus, neištaisiusio defektų. Po publikacijos į 15min kreipėsi iki tol nepasiekiami buvę „LitCon“ atstovai. Jie pateikė savo įvykių versiją.
Kauno Santakos parkas
Kauno Santakos parkas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dar ir šiandien atnaujinamame parke stovintis plakatas skelbia apie darbų Santakos parke pabaigą šių metų gegužę. Jau birželis, tačiau paplušėti prie dviejų upių santakos darbininkams dar teks nemažai. Sparčiai dėl artėjančio popiežiaus vizito rekonstrukciją pradėję statybininkai galiausiai iš parko išsikraustė, palikę jį, kaip tame posakyje, pusiau skustą, pusiau luptą. Kas gi nutiko?

Pasak Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, su rangovu „LitCon“ netrūko daugybės problemų: „Jie išsisukinėjo, vilkino darbus, nesilaikė terminų, netaisė paliktų defektų, todėl su jais nutraukėme sutartį“.

Paklausta, kiek procentų planuotų darbų jau yra įgyvendinta, ji patikino, kad pirmasis etapas beveik užbaigtas. Šiai dienai jau išleista apie 1 mln. eurų. Dalis darbų, pasak R.Savickienės, yra atlikti su defektais. Už juos nemokėta. Defektus reikės ištaisyti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Santakos parkas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Santakos parkas

Tačiau su šiais kaltinimais nesutiko į 15min žurnalistę penktadienio rytą kreipęsis „LitCon“ projektų vadovas Vincas Marcinkevičius. Iki tol su įmonės atstovais susisiekti nebuvo pavykę.

„Nelabai viskas buvo taip, kaip savivaldybė teigia. Esminis dalykas šiame reikale, kuris nebuvo paminėtas, kad buvo stabdomi darbai. Dukart. Mėnesiui laiko dėl popiežiaus atvykimo ir nuo pernai metų gruodžio 15 iki šių metų kovo 15 d. Antrojo sustabdymo sutartyje nebuvo numatyta. Savivaldybė ėmė ir sustabdė, nors tikrai galėjome dirbti krantinėje ir prieplaukoje. Dėti pamatus.

Visi darbai, kurie buvo išrašyti 2018-tiems metams, buvo atlikti. Neatsižvelgiant į tai, kad prieš popiežiaus atvažiavimą mes negalėjome dirbti pagal grafiką, nes savivaldybė samdė kitas įmones ir darė neprojektinius darbus“, – tikino „LitCon“ atstovas.

Pasak jo, nuo šių metų kovo mėnesio „LitCon“ nuolat siuntė savivaldybei grafikus, lankėsi pas merą, administracijos direktorių, pateikdami konkrečius pasiūlymus. Vyko eilė susitikimų Santakos parke, įmonė buvo pristačiusi visus savo turimus resursus, rodė, ką gali padaryti, tačiau užsakovas nebenorėjo nieko girdėti.

„Sakiau, taip, kažko gal nespėsime, bauskite už tai. Bet ar nuo to bus blogiau Kaunui, kad pradėję darbus nuo kovo mėnesio krantinėje padarysime laiptus, sudėsime grindinius, bėgimo takų gumas, stadioną sutvarkysime, padarysime pagrindus vaikų žaidimų aikštelei, pievas išlyginsime? Viską buvome smulkiai surašę.

Taip, nesiteisinu, defektų pridarėme, nes skubėjome atlikti darbus iki popiežiaus vizito. Įsivaizduokit, kas ten darėsi tuomet. Bet tie defektai tokie smulkmeniški, neesminiai. Pvz., krantinėje pusės metro siūlė neužhermetizuota. Bet juk darbai nebuvo baigti, užaktuoti, už juos pinigų neprašėme. Norėjome viską ištaisyti, netgi pradėjome didįjį defektą, kuris 21 tūkst. eurų atsiėjo, taisyti, norėjome pratęsti darbus, bet savivaldybė pavasarį į mus žiūrėjo neigiamai.

Tiesiai šviesiai buvo pasakyta: „Mes neleisime jums toliau dirbti. „Hansa dienos“ artėja. Nekabinkit makaronų, nepajėgūs jūs padaryt“. Iki popiežiaus vizito buvome pajėgūs tiek darbų atlikti. Patys patvirtino, kad už 1 mln. eurų jau buvo atlikta. O jau pavasarį nebepajėgūs? Trys mėnesiai iki tų „Hansa dienų“ dar buvo likę. Būtume spėję. Pats esu kaunietis, labai norėjau, kad viskas pavyktų. Tačiau atsimušėme kaip į sieną“, – teigė V.Marcinkevičius.

Jis įžvelgia ir šio neigiamo nusistatymo priešistorę. „LitCon“ dalyvavo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos konkurse, kurį laimėjo turkų kompanija.

„Dėl neaiškių priežasčių laimėjo ta Turkijos įmonė. „LitCon“ apskundė šį sprendimą. Nenuleidome galvos ir nenuėjome. Ieškojome teisybės. Teismo sprendime dėl mūsų skundo, beje, nurodyta, kad savivaldybės sutartis su turkais buvo neteisėta. Įrodėme. Atvirai pasakius, mums tuomet buvo pasakyta, kad savivaldybė už tai niekad įmonei neatleis. Nes kurį tai laiką dėl to skundo nebuvo vykdomi darbai stadione.

Tai buvo pasakyta mūsų įmonės direktoriui. Nieko jūs čia nedirbsit, nieko nedarysit. Todėl galbūt ir strigo viskas Santakos parko projekto vykdyme. Ši versija pagrįsta“, – atvirai kalbėjo „LitCon“ projektų vadovas, patikinęs, kad su Santakos parko rekonstrukcijos sutarties nutraukimu taip lengvai įmonė taip pat nesusitaikys.

Anot jo, sutartis turėjo galioti 17 mėnesių, tačiau vienašališkai buvo nutraukta po 12 mėnesių, nors buvo pateikti visi grafikai, resursai, pradėti taisyti defektai.

„O kiek daug dar papildomų darbų dėl popiežiaus vizito buvo atsiradusių. Yra patvirtintos sąmatos savivaldybėje. Nežinau, tiek pastangų įdėta, o jie taip negeranoriškai. Aš asmeniškai padariau viską. Ko tik prašė, kad ir užuominomis. Gal kokios smulkmenėlės ir nebūtume spėję padaryt, bet, pvz., stadionas tikrai būtų užbaigtas, krepšinio aikštelių danga išklota, krantinė sutvarkyta. Žmonės dabar nekristų į duobes, o ramiai ant suoliukų sėdėtų. Mums nedavė šanso. „Viršus“ pasakė, kad mes esame nereikalingi“, – nusivylęs kalbėjo V.Marcinkevičius.

Santakos parko atnaujinimo konkurse, pasak jo, be „LitCon“ dalyvavo tik dar vienas dalyvis.

„Niekas nenorėjo imtis šio darbo“, – patikino projektų vadovas.

15min primena, kad šių metų vasario mėnesį, Vilniaus apygardos teismui patenkinus įmonės vadovo Lino Piliponio prašymą, „LitCon“ buvo iškelta restruktūrizavimo byla. Anksčiau bendrovė yra teigusi, kad pertvarkos siekia dėl sutrikusių finansinių srautų.

Bendrovė į teismą dėl restruktūrizavimo kreipėsi po to, kai sausį Vilniaus miesto savivaldybė su ja nutraukė 4,3 mln. eurų vertės modulinių darželių statybos sutartį.

Vasario pabaigoje bendrovė Smiltynės perkėla pranešė nutraukusi 1,33 mln. eurų vertės Naujosios perkėlos rekonstrukcijos sutartį su „LitCon“.

Abi užsakovės teigė sutartis nutraukusios dėl laiku neatliekamų darbų, savo ruožtu „LitCon“ šiuos sprendimus apskundė teismui.

Birželio 26 dienos pradžioje „Sodrai“ „LitCon“ buvo skolinga 179 692,67 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius