-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 23

(Ne)slapta Kauno valdžios ložė „Žalgirio“ arenoje: į renginį – po 20 nemokamų kvietimų

Kauno miesto savivaldybės atstovai dažnai pastebimi vienoje iš „Žalgirio“ arenos ložių, kurioje jie, kitaip nei daugelis eilinių miestiečių kur kas pigesnėse kėdėse, įsitaiso nemokamai. Jei kvietimų savivaldybės tarybos nariams ar darbuotojams dalybos – normali praktika, tai kodėl ložė nepažymėta ložių sąraše? Kitose šalies arenose tokios praktikos nėra.
„Žalgirio“ arenos patalpos
„Žalgirio“ arenos patalpos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Gal ten viskas ir gerai su ta Kauno miesto savivaldybės VIP lože „Žalgirio“ arenoje, bet kyla klausimas, ar nekvepia tokia praktika sovietmečiu, ir kodėl, jei viskas gerai, tos ložės nėra ložių sąraše prie įėjimo ir niekaip nepažymėta ji ties pačiu įėjimu? Jei turi, kodėl slepia?“ – klausia vienas kaunietis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VIP ložė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./VIP ložė

„Žalgirio“ arenos operatorius sutartimi nuo 2011 metų įsipareigojęs savivaldybei, kaip arenos savininkei, suteikti 20 kvietimų į renginius.

Ar duris į ložę Kauno miesto savivaldybei atveria tai, jog ji kasmet remia Kauno krepšinio klubą „Žalgirį“? Tai yra remia visų mokesčių mokėtojų pinigais, tačiau rungtynes eina stebėti nemokamai tik jie, išrinktieji?

Išgirdęs klausimą, laikinai direktoriaus pareigas einantis Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas pabrėžė, jog Kauno miesto savivaldybė neturi savo ložės arenoje ir Kauno „Žalgirio“ klubo rėmimas čia niekuo dėtas.

„Žalgirio“ arenos operatorius sutartimi nuo 2011 metų įsipareigojęs savivaldybei, kaip arenos savininkei, suteikti 20 kvietimų į renginius (po 20 kvietimų į kiekvieną renginį – aut. past.). Jie suteikiami į kurią nors neišnuomotą ložę. Tai nesusiję su miesto parama (praėjusiais metais ši suma siekė 1,9 mln. eurų – aut. past.) „Žalgirio“ krepšinio klubui“, – patikino V.Šiliauskas.

Kam priklauso vieta ložėje?

15min žiniomis, gautus bilietus frakcijos pasidalija tam tikromis proporcijomis, šiek tiek lieka ir savivaldybės darbuotojams. Tačiau, pasak V.Šiliausko, bilietai yra skirstomi įvairiai. Kartais jie atitenka Kaune viešinčioms užsienio delegacijos, kartais šiais bilietais už gerą darbą yra skatinami savivaldybės darbuotojai. O kartais stebėti „Žalgirio“ rungtynių yra pakviečiamos įvairios bendruomenės ar su savivaldybe bendradarbiaujančios visuomeninės organizacijos.

Taigi tokia nemokamų kvietimų į ložes dalybų praktika susiklostė dar 2011 m., kai miestui vadovavo kita valdžia. Tačiau ir naujieji valdantieji neskuba jos keisti.

Pasak „Žalgirio“ arenos operatoriaus UAB „Kauno arena“ (koncesijos sutartis pasirašyta 25-eriems metams) atstovo, Kauno miesto savivaldybei skirti kvietimai suteikiami į neišparduotas vietas. Reikėtų pabrėžti, jog tik į neišparduotas vietas ložėse, o ne šiaip į eilines vietas tarp kitų žiūrovų.

„Kadangi ne visos ložės yra išnuomotos ilgalaikei nuomai, dažniausiai kvietimai yra suteikiami į vieną iš neišnuomotų ložių. Vieną mėnesį ji gali būti laisva, kitą – jau nebe“, – paaiškino Almantas Kiveris, Kauno „Žalgirio“ atstovas spaudai.

Iš viso arenoje yra 64 ložės, 44 jų naudojamos ilgalaikei nuomai.

Organizatorių nuotr./Kauno „Žalgirio“ arena
Organizatorių nuotr./Kauno „Žalgirio“ arena

Šiauliuose nemokamų kvietimų nedalija

Ar kitose šalies arenose, kurių savininke laikoma tam tikro miesto savivaldybė, galioja tokia pati praktika? Pasirodo, ne. Štai Šiaulių arenos operatorius VĮ „Pramogų sala“ nemokamų kvietimų Šiaulių valdžiai nedalija. Nėra arenoje ir jokios Šiaulių miesto savivaldybei skirtos ložės.

„Kai pasirašinėjome koncesijos sutartį, buvo mintis skirti ložę, bet tuometinė valdžia išsigando. Nenorėjo jokių išlygų. Oficialiai sutartyje nėra tokio punkto, kad kažką turime jiems duoti nemokamai.

Siūlome daryt miesto renginius ir suteikti areną jiems nemokamai, tačiau ignoruoja. Pvz., Vasario 16-osios nemokamą koncertą pas mus atšaukė likus 3 savaitėms – surengė „Saulės“ koncertų salėje, kur telpa tik 700 žmonių. Nežinau, kodėl.

Mes atviri, viską duodame, bet jie neima. Gerai tai, ar blogai, nežinau. Bet ir santykiai mūsų su Šiaulių miesto savivaldybe yra blogi, ne taip, kaip Kaune. Gal dėl to jie ir blogi, kad negauna tų nemokamų kvietimų“, – nusijuokė 15min pakalbintas „Pramogų salos“ direktoriaus pavaduotojas veiklos ir strateginės plėtros klausimams Gintaras Radavičius.

Panevėžyje ložė yra, tačiau perka bilietus

Nuo 2011 m. „Švyturio“ areną valdančios UAB „Klaipėdos arena“ direktorius Remigijus Ambrulaitis 15min teigė, kad pagal sutartį jie nėra įsipareigoję Klaipėdos miesto savivaldybei skirti tam tikrą skaičių kvietimų į renginius. Klaipėdos valdžia neturi ir ložės „Švyturio“ arenoje.

O štai nors „Cido“ arenoje Panevėžio miesto savivaldybė ir turi savo 14 vietų ložę, nemokamai į ją nepatenka – privalo pirkti bilietus, kurių kainas nustato renginio organizatorius. Kainos būna tokios pačios, kaip ir kitiems VIP nariams.

Karolis Kavolėlis, kklietkabelis.lt/„Cido“ arena
Karolis Kavolėlis, kklietkabelis.lt/„Cido“ arena

„Pagal sutartį Panevėžio miesto savivaldybė gali pati nemokamai (nemokant nuomos ar kitų mokesčių) suorganizuoti ar perleisti trečiosioms šalims suorganizuoti 20 renginių „Cido“ arenoje. Šia galimybe savivaldybė naudojasi. Suorganizuoja per metus 20 nemokamų renginių. Tai renginiai, rengiami, pvz., Vasario 16-osios, Kovo 11-osios proga, kitos šventės, parodos ir t.t.“, – paaiškino Tomas Inčikas, UAB „Panevėžio arena“ generalinis direktorius.

Alytaus sporto ir rekreacijos centras taip pat turi areną. Šio centro vadovas Tomas Stupuris patikino, iš Alytaus miesto savivaldybės jokių nurodymų ar sąlygų dėl nemokamų kvietimų niekad negavęs.

„Nėra pas mus jokio operatoriaus, jokių ložių. Vyksta daug nemokamų renginių. Koncertų metu, kiek man žinoma, niekas kvietimų nedalija, nebent pats renginio organizatorius nusprendžią ką nemokamai pasikviesti. Savivaldybės atstovai tiek tų renginių aplanko, įteikia pakviesti ten visokius apdovanojimus, dovanas, kad jiems jau norisi pailsėti nuo tų renginių“, – šyptelėjo T.Stupuris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius