2018 03 21

Pirmininkauti posėdžiams privalantis Kauno meras burną aušina retai: tai teisės aktų pažeidimas?

Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžiams privalo pirmininkauti meras Visvaldas Matijošaitis. Tai numato ir Vietos savivaldos įstatymas, ir Kauno miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamentas. Tačiau valdžios galva savo burną aušina retai – jį dažniausiai pavaduoja vicemerai. Mero komanda tokį galimą teisės aktų pažeidimą vadina darbo pasidalijimu.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis ir Simonas Kairys tarybos posėdyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Galbūt žiniasklaidos pagalba pavyks privesti dabartinį Kauno merą (dar tituluojamą kaip realų kandidatą į valstybės vadovus) atlikti tai, kas jam priklauso pagal įstatymą, savivaldybės tarybos reglamentą, Vyriausybės atstovo išaiškinimą. Gerbiamas Visvaldas Matijošaitis nepirmininkauja tarybos posėdžiams, tik pasako kelis žodžius jo pradžioje. Posėdį veda vienas iš jo pavaduotojų. Pagal tarybos reglamento 81 punktą meras privalo pirmininkauti pats“, – teigė į 15min besikreipęs kaunietis Gediminas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Simonas Kairys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis ir Simonas Kairys

Paklaustas, kodėl posėdžiams dažniausiai pirmininkauja jis, o ne V.Matijošaitis, mero pavaduotojas patikino, kad darbus vicemerai dalijasi nuo pat darbo taryboje pradžios.

Pasak jo, Lietuvoje yra buvę atvejų, kai merai bandė „nusimuilinti“ nuo posėdžių vedimo, bet greitai buvo sudrausminti.

„Sakysite, ne pirmo ryškumo problema? Juk rimtai kalbama, kad šis žmogus galėtų kandidatuoti į valstybės vadovus. Tad reikalavimai jam turėtų būti aukšti – ir sugebėti pirmininkauti posėdžiams tikrai privaloma. Ką jau kalbėti apie nustatytų taisyklių laikymąsi“, – nuomonę išsakė kaunietis.

Darbus pasidalija kaip tikra komanda

Pastarasis Kauno miesto tarybos posėdis vyko kovo 20-osios rytą. Didžiąją laiko dalį jam pirmininkavo vicemeras Simonas Kairys bei mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė. Pats V.Matijošaitis kalbėjo itin retai.

Pasibaigus tarybos posėdžiui, 15min pakalbino vicemerą S.Kairį. Paklaustas, kodėl posėdžiams dažniausiai pirmininkauja jis, o ne V.Matijošaitis, mero pavaduotojas patikino, kad darbus vicemerai dalijasi nuo pat darbo taryboje pradžios.

„Pasiderinam, kad būtų sklandžiau, pasiskirstom darbus“, – teigė S.Kairys.

Pasiteiravus, ar žino, kad teisės aktuose alternatyva nepateikta – imperatyviai nurodoma, kad tarybos posėdžiams pirmininkauja meras, o pavaduotojas – tik jam nesant, vicemeras atsakė, kad išties reglamente yra tokia sąvoka, tačiau ją galima, pasak jo, aiškinti vienaip ir kitaip.

VIDEO: Kauno vicemeras Simonas Kairys veda Tarybos posėdį

„Yra sekretoriatas. Pirmininkaujančiojo darbą dirba juk visi: ir meras, ir vicemerai, ir tarybos sekretorė. Taip viskas ir vyksta. Taip, man tenka dažniausiai pirmininkauti, bet ir Povilas Mačiulis, ir, kaip nutiko šiandien, Rasa Šnapštienė, taip pat pirmininkauja. Jei komandiškai į visokius pareigų pasidalijimus žiūrime, tai taip ir darome. Sprendžiam ir pagal kuravimo sritį – kažkoks blokas klausimų gal yra. Pagal tai pasižiūrim. Bendrom jėgom“, – paaiškino S.Kairys.

Vyriausybės atstovė: įstatymų privalo laikytis visi

Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje pareigas šiuo metu laikinai eina Vyriausybės atstovė Tauragės apskrityje Irena Ričkuvienė. Pakalbinta 15min, ji prisipažino, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį kovo 20-ąją ji gyvai stebėjo pirmą kartą. Supažindinta su galimu teisės aktų pažeidimu, I.Ričkuvienė patikino, kad nagrinės šią situaciją.

„Negaliu dabar daryti išvadų. Pažiūrėsim, kokia čia situacija. O šiaip įstatymų reikia laikytis visiems. Meras – ne išimtis. Dėmesys į galimą teisės aktų pažeidimą bus atkreiptas. Iki kito posėdžio stengsiuosi į šį klausimą rimčiau pasižiūrėti. Ar pastebėjau Kauno miesto tarybos posėdžio metu daugiau neatitikimų teisės aktams? Pirmas įspūdis yra neblogas. Daugelyje savivaldybių panašiai vyksta tarybos posėdžiai“, – teigė Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje.

Pasak jos, pasakyti, kad V.Matijošaitis posėdžiui visai nepirmininkavo, ji negalėtų – veikia savotiškas darbų pasidalijimas tarp mero komandos narių.

„Klausimą reikia atidžiau išnagrinėti. Pažiūrėti, ką Kaunas yra nusimatęs savo tarybos reglamente, nes kiekvienos savivaldybės tarybos reglamentas būna vis kitoks. Gal paaiškės, kad jis pats prieštarauja Vietos savivaldos įstatymui. Vienareikšmiai atsakyti negaliu.

Jeigu reglamente nerasiu punkto, kad kažkas kitas, ne tik meras, gali pirmininkauti posėdžiui, kreipsiuosi į Kauno miesto savivaldybę iš pradžių žodžiu, jei negausiu atsakymo, pareikalausiu atsakyti raštu – kuo vadovaudamiesi jie taiko tokią praktiką. Tačiau tam, kad priimčiau sprendimą, reikia panagrinėti teisės aktus“, – patikino I.Ričkuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius