Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 22

Potvynis Romainiuose: nuo kūdra virtusio kaimyno sklypo gyventojai tveriasi žemių kalnais

Pakaunėje besidriekiantis Romainių kvartalas sparčiai plečiasi, tačiau kartu su jo plėtra ryškėja ir infrastruktūros problemos. Nuolat pliaupiant lietui, viename iš Lubinų g. sklypų susiformavo „kūdra“, iš kurios vanduo, užliedamas gatves, ėmė tekėti į gyventojų kiemus. Nebežinodami, ko griebtis, žmonės apsistatė žemių barikadomis. Pasirodo, visų jų gerovė priklauso nuo vieno kaimyno geros valios.
Užlieti sklypai Romainiuose
Užlieti sklypai Romainiuose / Skaitytojų nuotr.

„Norime pasidalinti rajono problema – potvyniais Romainių Lubinų gatvėje. Ant kalno iškeltų namų lietaus vanduo teka žemyn į „balą“, Lubinų gatvės 51-ąjį sklypą, o savivaldybei niekas nerūpi. Nesutvarkyta drenažinė sistema, todėl vanduo grasina užlieti gatvę, patekti į gyventojų namus.

Sandros P. teigimu, visa jų gatvė apsemta, gyventojai negali išeiti iš namų, gali tik išvažiuoti mašina.

Šiuo metu Lubinų gatvė jau nyra po vandeniu. Įstatymiškai negalima priversti „balos“ sklypo savininko susitvarkyti. Tikėjomės, kad kai kelią apsems, kas nors pajudės į priekį. Deja... Kaimynai jau nebežino, kur kreiptis, ką daryti. Manome, kad tai yra teritorijų planavimo spragos. Belieka pasidžiaugti tik tuo, kad „baloje“ apsigyveno gulbė, kuri praskaidrina gyventojų nuotaiką“, – tokį pagalbos prašymą 15min atsiuntė vienas Romainių gyventojas.

VIDEO: Romainių gyventojams grasina į jų valdas besiveržiantis vanduo

Pasak jo, blogiausia, kad miesto valdžia, valdydama informaciją ir turėdama galimybę kreiptis į „balos“ sklypo savininką (kaimynams sklypo savininko vardas ir pavardė neišduodama dėl asmens duomenų apsaugos), paliko gyventojus likimo valiai ir nematė reikalo padėti.

Iš namų pėsčiomis neišeina

Kauno miesto savivaldybę raštais atakavo ir su Lubinų g. besiribojančios Buksmedžių g. gyventoja Sandra P. Jos teigimu, visa jų gatvė apsemta, gyventojai negali išeiti iš namų, gali tik išvažiuoti mašina.

„Mūsų namų sklypai tiesiogiai ribojasi su apsemtais E.Levino g. 1 ir 3 sklypais. Anksčiau buvo apsemtas ir sklypas E.Levino g. 5, bet jį su kaimynais nusipirkome, kad galėtume išsikelti aukščiau ir vanduo tiesiogiai nebebėgtų prie pat namų. Pylėme žemes vasarą. Dabar stovi kalnai, nes dėl drėgmės ir lietaus negali technika įvažiuoti ir išlyginti.

Spalio pabaigoje pradėjo semti Lubinų g., nes vanduo tiesiog nebetelpa „baloje“ ir neturi, kur nutekėti. Šiuo metu situacija nebekontroliuojama. Vanduo su visais karosiukais iš daubos – „balos“ – plūsta į mūsų sklypus. Per mūsų sklypą suteka į gatvę dėl nuolydžio. Gatvėje vanduo kaupiasi, todėl esame apsemti. Kreipėmės į savivaldybę – pagalbos nesulaukėme“, – teigė Sandra P.

Kai 2016 m. vasarą ji pirko namą, Levino g. sklypuose žaliavo žolė. Tik tolimajame kampe buvo galima įžvelgti nedidelę vandens sankaupą. Situacija, pasak Sandros P., ėmė blogėti 2016 m. lapkritį, pradėjus be perstojo lyti. Gruodį Levino g. 1, 3 ir 5 sklypai jau buvo pilni vandens.

Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose
Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose

„Kad nesemtų kiemo, vyras buvo padaręs nutekėjimus iš „balos“ į Buksmedžių gatvę, kur vanduo subėgdavo į šulinėlį. Visą žiemą ta „bala“ buvo eksploatuojama kaip čiuožykla. Į savivaldybę, seniūniją kreipiausi šių metų kovą, kai po žiemos pradėjus tirpti sniegui visiškai apsėmė ir mūsų Buksmedžių g. sklypą“, – dėstė Romainių gyventoja.

Galimai pažeista melioracijos sistema

Iš Kauno miesto savivaldybės tuomet Sandra P. sulaukė tokio atsako: „Pranešame, kad užliejama teritorija Lubinų g. yra privati teritorija. Užliejimo priežastis yra ta, kad statant individualius namus galimai buvo pažeista melioracijos sistema. Atstatyti pažeistus melioracijos sistemų įrenginius yra sudėtinga, neaiški pažeidimo vieta. Problemos sprendimui, privatininkai projektuodami individualius sklypus ir gatvę privalo suprojektuoti ir įrengti paviršinių nuotekų sistemą ir ją pajungti prie magistralinių miesto tinklų.“

Sandrai P. patarta kreiptis į užliejamo sklypo ir aplinkinių sklypų savininkus dėl paviršinių nuotekų tinklų suprojektavimo ir įrengimo. Seniūnijos atstovai patarė tą patį.

„Išvada: jei savininkas geranoriškai norės – susitvarkys. Jei ne – mūsų bėdos. Į savivaldybę kreipėsi ir kaimynas, rinko parašus, bet atsakymas tas pats: įstatymiškai niekas neįpareigoja gyventojų įsirengti lietaus kanalizacijų ir vanduo gali nutekėti į žemiausią teritorijos vietą“, – nusivylusi kalbėjo pašnekovė.

Neramu Romainių gyventojams ir dėl „baloje“ apsigyvenusios gulbės: o jei ji įšals tame prūde? Žmonės jau pradėjo paukštį lesinti, tad palikti šios vietos jis tikrai nebesiruošia. Be to, vanduo apsėmęs ir elektros stulpų prieigas.

Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose
Skaitytojų nuotr./Užlieti sklypai Romainiuose

Kontaktuoja su sklypo savininku

15min susisiekė su Kauno miesto savivaldybe. Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis paaiškino, jog problema jam yra žinoma. Pasak valdininko, ji iškilo dėl paprastos priežasties: aplink esančių sklypų savininkai, vystydami kvartalų projektus, iškėlė sklypus, todėl minimas sklypas atsidūrė žemiausioje vietoje ir visas vanduo subėga į jį.

„Kontaktuojame su šio sklypo savininku, kad kartu išspręstume šią problemą. Čia reikia įrengti nesudėtingą lietaus nuotekų sistemą, kuri surinks visą bėgantį vandenį“, – patikino A.Pakalniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius