Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 30

Vaikų globos pertvarka Kaune: trūksta ir budinčių, ir nuolatinių globėjų

Kauno mieste vaikų saugumo ir globos pertvarka šalyje pasistūmėjo bene sparčiausiai. Vieni iš dviejų savivaldybei priklausančių vaikų globos namų jau uždaryti, vaikai gyvena su šeimynomis. Parengta dešimtys budinčių ir socialinių globėjų. Pertvarkomi ir antri miestui priklausantys vaikų globos namai. Svarstoma, kad iš jų perkelti globotinius į šeimynas prireiks daugiau laiko, kadangi dauguma auklėtinių turi specialiųjų poreikių ar negalių.
Vaikų globos namai
Vaikų globos namai / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kauno savivaldybės vaikų globos namuose – per 90 vaikų, dauguma turi negalią, ar specialiųjų poreikių. 50 iš jų tebegyvena Panemunėje esančiuose globos namuose, kiti su šeimynomis jau įsikūrę butuose.

„Turime nemažai butų, kuriuose gyvena po 6 vaikus ir šiai dienai bus dar atidaryti bent 5 butai, kurie jau suremontuoti ir paruošti, ir globos namuose liks, mano nuomone, labai nedaug – apie 30 vaikų“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namų direktorės pavaduotojas Gintaras Bagdžiūnas.

Nors miesto valdžia siekia, kad šių paskutinių savivaldybei priklausančių vaikų globos namų neliktų, pripažįsta, jog specialiųjų poreikių turintiems vaikams butuose garantuoti tinkamą priežiūrą – sudėtinga.

Vis dėlto globos namuose dirbantys pedagogai sako, kad negalių ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams geriau įstaigoje.

„Šalia miškas, šilas, Nemunas, vaikams čia tikrai palankiau ir daug saugiau, ir smagiau čia gyventi, likti čia, kadangi mūsų vaikai yra beveik visi su negalia, jiems turi būti irgi pritaikyta tam tikra aplinka. Išsikėlę kažkur į ketvirtą aukštą mes nesijausime kaip jaučiamės čia“, – sakė Kauno miesto savivaldybės vaikų globos namų darbuotoja Reda Daukšienė.

Nors miesto valdžia siekia, kad šių paskutinių savivaldybei priklausančių vaikų globos namų neliktų, pripažįsta, jog specialiųjų poreikių turintiems vaikams butuose garantuoti tinkamą priežiūrą – sudėtinga.

„Kad vaikai, turintys ypatingus specialiuosius poreikius, patektų į butus, mes turim pirmiausia garantuoti labai didelį kiekį, labai kokybiškų paslaugų ir tiems vaikams, ir globėjams, kurie dirbs su tais vaikais“, – kalbėjo Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Kaune šiuo metu dirba 10 budinčių ir 22 socialiniai globėjai, kurių reikėtų bent 40. Labai trūksta ir nuolatinių globėjų, todėl tėvų netekusius vaikus bus skatinami priimti giminaičiai.

„Socialinių globėjų mums reikėtų kokių 40 ne 22. Vadinasi, mes turime kur dirbti, tuo tarpu budinčių globėjų irgi dar reiktų. Tai yra kitų metų planuose, o visas fokusas kitais metais eina link nuolatinės globos, todėl, kad matai, jog nuolatinei globai vaikai į šeimas imami gan vangiai“, – pasakojo Kauno miesto mero patarėja Irena Segalovičienė.

Kauno mieste vaikų saugumo ir globos pertvarka šalyje pasistūmėjusi bene sparčiausiai, o per kelerius metus nė vienas vaikas iki trejų metų nepateko į globos namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius