-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 02

Vyčio skulptūros kelias iš Ukrainos į Kauną: miestas pradėjo pasiruošimą

Kol skulptorius Arūnas Sakalauskas Ukrainoje pluša prie Vyčio skulptūros, Kaune pradedami jai skirtos aikštelės įrengimo darbai. Tautos simboliu laikomas Vytis Kauno pilies prieigose iškils ant granitinio pjedestalo, – pranešimu spaudai informuoja Kauno miesto savivaldybė.
 Kaune pradedami Vyčio skulptūrai skirtos aikštelės įrengimo darbai
Kaune pradedami Vyčio skulptūrai skirtos aikštelės įrengimo darbai / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Prasidėjo realūs aikštelės įrengimo darbai. Visų pirma bus iškastas esamas gruntas, vėliau sumontuotas metalinis bortelis, iš atsijų įrengtas viršutinis aikštelės sluoksnis. Granitinis pjedestalas bus pastatytas ant polių. Būtent jų išgręžimas ir žymi darbų pradžią“, – teigė vienas Kauno savivaldybės administracijos vadovų Vilius Šiliauskas.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./ Skulptūra Ukrainoje
Kauno miesto savivaldybės nuotr./ Skulptūra Ukrainoje

Bronzinė skulptūra stovės ant tamsaus granito 6 metrų skersmens sferos. Aplink tamsaus granito pjedestalą iš šviesaus granito plokščių bus suformuota kietos dangos dalis, kuri pereis į skaldos dangą, nuo vejos atitvertą metalo borteliu.

„Skulptūra stovės pilies kiemo centre. Tarp dviejų pilies bokštų, gynybinės sienos ir skulptūros susidaro menamas ryšys, sukuriantis vientisą kompoziciją“, – teigia aikštelės projektą kūrę architektai.

Svarbiausias etapas

Planuojama, jog Vyčio skulptūra iš Ukrainos pajudės birželio mėnesio pabaigoje. Siekiama, kad Vytis Kaune būtų pastatytas iki liepos 6-osios, kuomet bus minima Valstybės diena. Skulptūros gamyba nuo metų pradžios rūpinasi Nacionalinės meno premijos laureatas A.Sakalauskas ir du Ukrainos meistrai Borisas Krilovas ir Olesius Sidorukas.

„Skulptūros gamyba – tai iš daug sudėtingų etapų susidedantis procesas, – teigė A.Sakalauskas. – Šiuo metu skulptūra jau yra nulipdyta iš molio. Molis reikalingas tam, kad perkėlus kūrinį iš mažo popierinio eskizo į didelį 6 metrų aukščio kūrinį, galėtume jį detalizuoti. Naudojant molį, skulptūrą galime nuolatos tobulinti – vieną dieną kokią nors detalę pridėti, o kitą dieną ją atimti. Būtent todėl šiame etape į kūrybą buvo įtraukti ir Lietuvos istorikai, kurie padėjo tiksliai nustatyti, kaip autentiškai XIV-XV amžiuje atrodė Vyčio šarvai, kardas, žirgo kamanos, pakinktai ir kitos žirgą puošiančios detalės.“

Pasak „Laisvės kario“ autoriaus, tai yra svarbiausias etapas, nes nuo to priklausys, kaip atrodys ir bronzinė skulptūra. Vėliau tam, kad detalės įgautų tvirtą formą, visa skulptūra bus liejama iš gipso. Į nuimtas gipsines formas bus liejamas vaškas. Vaškinės dalys vėliau bus perduotos į bronzos liejikų rankas. Planuojama, kad įsibėgėjus vasarai Vytis į Kauną bus atgabentas ir sukonstruotas iš 6-7 skirtingų detalių.

Dirba kelios pamainos

Tokio dydžio skulptūra, dirbant įprastu režimu, būtų gaminama apie dvejus metus. Su Ukrainoje veikiančia liejykla suderinus keturis kartus trumpesnį terminą – 5 mėnesius – pastaroji pasamdė papildomas pamainas, o tai padidino skulptūros gamybos savikainą.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./ Kaune pradedami Vyčio skulptūrai skirtos aikštelės įrengimo darbai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./ Kaune pradedami Vyčio skulptūrai skirtos aikštelės įrengimo darbai

Siekiama, kad skulptoriaus A.Sakalausko sukurtas bronzinis paminklas būtų pastatytas už žmonių bei įmonių suaukotas lėšas, kurias renka Vyčio paramos fondas. Tiesa, Kauno miesto savivaldybė ketina pridėti tiek lėšų, kiek jų trūks iki pilno skulptūros gamybos biudžeto.

Daugiau informacijos apie galimybę prisidėti prie Vyčio paminklo įgyvendinimo galima rasti interneto svetainėje http://vytis.kaunas.lt/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius