Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 07

10 „Kino pavasario“ filmų, kuriuos reikėtų pamatyti

Kovo 31-ąją prasidėsiančiame „Kino pavasaryje“ žiūrovų laukia 200 filmų – nuo šių metų festivalių favoritų iki retrospektyvinių filmų ir lietuviškų premjerų. Iš tokios gausybės išsirinkti nelengva, todėl siūlome dešimtuką tų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį dėliojantis asmeninę 21-ojo „Kino pavasario“ programą.
21-asis „Kino pavasaris“ - emocijų pavasaris
21-asis „Kino pavasaris“ - emocijų pavasaris

DIDYBĖS KAPINĖS

Tailando režisierius Apichatpongas Weerasethakulas, sinefilams pažįstamas iš 2010-aisias „Auksinę palmės šakelę“ laimėjusio „Dėdės Būnmio, kuris prisimena savo praeitus gyvenimus“, šįkart pasakoja apie ligoninę, kurioje gydosi nepakeliamo miego kamuojami kariai. Slaugė Džen prisiriša prie niekieno nelankomo jauno ir iki ašarų gražaus kario Ito, o aiškiaregė Keng tyrinėja į komą nugrimzdusių ligonių sąmonę.

Hipnotizuojančiame, spalvų, garsų ir poetinių metaforų prisotintame filme režisierius siūlo miegą kaip pabėgimą nuo realybės, kaip pasipriešinimą, kaip didingą magiją. Apmąstydamas savo šalies praeitį ir dabartį, A.Weerasethakulas kuria antlaikišką kinematografinę patirtį, kurioje sapnu virtusi realybė gali būti tiek pat juokinga, kiek ir kontempliatyvi.

VIDEO: Filmo „Didybės kapinės“ anonsas

ANOMALIZA

Kalbos apie animacinį legendinio Charlie Kaufmano filmą „Anomaliza“ sklandė jau seniai. Visiems, mačiusiems filmus, sukurtus pagal jo scenarijus („Jausmų galia“, „Adaptacija“) ar pribloškiantį režisūrinį debiutą „Sinekdocha, Niujorkas“, būtina nepraleisti dar vieno Ch.Kaufmano egzistencialistinio pamąstymo apie tai, ką reiškia būti žmogumi – vienišu, pavargusiu, nesuprastu ir nesuprantančiu.

Pripažinimą pelnęs motyvacinių kalbų sakytojas Maiklas Stounas yra kamuojamos monotonijos ir rutinos, vedančios į žlugdantį savo paties ir kitų gyvenimų beprasmybės suvokimą. Tačiau kartą viešbutyje sutikta gerbėja Liza Maiklui atrodo ne tokia kaip likusi žmonija, paskendusi savo monochromijoje. Kasdienybės išvarginto Maiklo akimis Liza atrodo kitokia, beveik anomalija…

VIDEO: Filmo „Anomaliza“ anonsas

OMARAS

Kokiu gyvūnu norėtumėte tapti? Yorgoso Lanthimoso filme sukurtame viešbutyje į šį klausimą turi atsakyti kiekvienas jo lankytojas, mat po 45-ių dienų nesusiradus poros, būsi paverstas gyvūnu.

Distopiniame pasaulyje, kur kiekvienas yra spaudžiamas gyventi pagal visuomenės primestas taisykles ir turėti tobulus santykius, nesunku atpažinti ir šiandieninio pasaulio realijas. Sarkastiškas, absurdiškas ir gąsdinantis naujausias graikų hito „Iltinis dantis“ autoriaus filmas siūlo du pasaulius – kalėjimą primenantį vienišių viešbutį ir džiunglių taisyklėmis besivadovaujančią įsimylėjėlių realybę.

VIDEO: Filmo „Omaras“ anonsas

ŠNEIDERIS PRIEŠ BAKSĄ

Olandų režierius Alexas van Warmerdamas savo komedijų žiūrovus kartais priverčia gūžčioti pečiais – jei žudydamas savo personažus Quentinas Tarantino tai daro pabrėždamas kino mediją, tai A. van Warmerdamas siūlo juoktis iš realistiškai nufilmuotų žudikų, rimtu veidu įgyvendinamo smurto ir ne visad draugiškai nusiteikusių sociopatų.

Ne išimtis yra ir naujausias režisieriaus filmas „Šneideris prieš Baksą“. Gimtadienio rytą samdomas žudikas Šneideris sulaukia skambučio su nauja užduotimi – nužudyti vaikų tvirkinimu įtariamą rašytoją Baksą, kurį vaidina pats režisierius. Užduotis turėjo būti paprasta, bet Warmerdamo filmuose niekas nevyksta įprastai – greitai tampa nebeaišku, kas medžioja, ką medžioja, o kas tik abejingai stebi.

VIDEO: Filmo „Šneideris prieš Baksą“ anonsas

TŪKSTANTIS IR VIENA NAKTIS

„Tūkstantis ir viena naktis“ – tai trijų dalių filmas apie krizės kamuojamą Portugaliją Europoje ir Europą Portugalijoje, apie realybės poeziją ir dabartį praeityje.

Šešių valandų trukmės epe režisierius Miguelis Gomesas remiasi „Tūkstančio ir vienos nakties“ struktūra – gražuolė Šecherezada stengiasi nenuvilti Karaliaus pasakojamomis niūriomis, melancholiškomis ir simboliškomis istorijomis, kurių realybė pinama su svajonėmis ir baimėmis, o juoką keičia ašaros.

VIDEO: Filmo „Tūkstantis ir viena naktis“ anonsas

AVINAI                                                                                                

Islandijos kaime gyvena du broliai – Gumis ir Kidis, kurie nesikalba jau daugiau nei 40 metų. Broliai veisia avis ir konkuruoja kasmet vykstančiame geriausio avino konkurse. Nesikalbėtų jiedu ir toliau, jei epidemija nebūtų išplitusi Gumio bandoje, o specialistai nebūtų įsakę išskersti visų avių slėnyje. Rūstūs, savo vienišių gyvenimuose paskendę broliai priversti suvienyti jėgas ir kovoti dėl vienintelio dalyko, dėl kurio kasdien pakyla iš lovos, vienintelio dalyko, kurį myli – avinų.

Grímuro Hákonarsono „Avinai“ yra klasikinė skandinaviška komedija: dramos čia kartais daugiau nei juoko, o pagrindinai filmo personažai – alkoholis, šeimyninė nesantaika ir pribloškiantys gamtos peizažai. „Avinai“ žavi savo paprastumu ir absoliučiai su niekuo nesupainiojamu islandišku humoru, pagrindiniu prizu apdovanotu šių metų Kanų kino festivalio „Ypatingo žvilgsnio“ programoje.

VIDEO: RAMS Trailer (2016)

ŠEVALJĖ

Šeši vyrai prabangioje jachtoje nutaria žaisti žaidimą ir išsiaiškinti, kuris iš jų geriausias. Ne šiaip geriausias, geriausias apskritai. Testosterono kiekiui kilnojant stogą, pradedamos vyriškumo varžybos, kurių metų bus tikrinama drąsa, ryžtas, nagingumas, seksualinė potencija ir visa, kas nuožmiems varžovams pasirodys verta iššūkio.

Kandus graikų režisierės Athinos Racheles Tsangari filmas nagrinėja tradicinę vyriškumo sampratą ir šiuolaikinio pasaulio vertybių devalvaciją. Kaip greitai reikia surinkti lentyną, kad paglostytum savo savimeilę, kaip labai reikia nesaugoti savo gyvybės, kad būtum „tikras vyras“?

VIDEO: Chevalier - Official Trailer

KLUBAS                                                                                          

Mažame Čilės miestelyje gyvena kunigai, čia atsiųsti atgailauti už praeities nuodėmes, tačiau laiką leidžiantys šunų lenktynėse. Ilgą laiką paslaptimis apipintos bendruomenės praeities dėmės iškyla į viešumą po penktojo kunigo pasirodymo ir jį atlydėjusios aukos priekaištų.

„Sidabriniu lokiu“ ir didžiuoju žiuri prizu pernai metų Berlinalėje apdovanotas Pablo Larraíno filmas kuria bekompromisį žmogaus savanaudiškumo, blogio ir bejėgystės portretą. Tai aštrus, kartais juokingas, o kartais begalinio liūdesio kupinas filmas, ne tik kritikuojantis Bažnyčios instituciją, bet ir bandantis suteikti jai žodį.

VIDEO: Filmo „Klubas“ anonsas

KEROL

Klasikinių dramų meistras Toddas Haynesas šįkart žiūrovus panardina į intymų virpančių jausmų ir tramdomų aistrų pasaulį. Be galo jautri, niuansuota ir pribloškiančiai vizuali „Kerol“ su garsiąja Cate Blanchett buvo nominuota net 6-iems „Oskarams“.

„Kerol“ nukelia į 6-ojo dešimtmečio Niujorką, kur jauna fotografė Teresa sutinka nykioje ir meilės stokojančioje santuokoje įkalintą Kerol. Tarp moterų akimirksniu užsimezgęs ryšys stos akistaton su konservatyvios visuomenės stereotipais ir dogmomis.

VIDEO: Filmo „Kerol“ anonsas

ANGELIŠKAS POKALBIS

Britų kino maištininkas, pankas, eksperimentinio kino režisierius Derekas Jarmanas savo siužetų, formų ir vaizdų kakofoniją primenančioje kūryboje aktualias laikmečio problemas neretai jungė su istoriniais siužetais. Mėgstamiausiame savo filme – „Angeliškame pokalbyje“ – D.Jarmanas Viljemo Šekspyro poeziją pynė su vyro meilės paieškomis kito vyro glėbyje.                                

Per statišką ir judantį vaizdą kuriamame pasakojime filmo herojaus kelionė virsta meditacija, o sapnišką kūrinį lydi 14 Šekspyro sonetų, skaitomų legendinės aktorės Judy Dench.

VIDEO: Filmo „Angeliškas pokalbis“ anonsas

„Kino pavasario“ abonementų akcija vyks kovo 8 d.

Kaina perkant 10 bilietų abonementą – 33 eurai, perkant 5 bilietų abonementą – 16,50 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius