-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 11

15-asis „Kino pavasaris“ žada penkiolika ypatingų gero kino dienų

Po tikros gilios žiemos pavasario verta laukti, nes Vilnius turi puikią tradiciją, kai žmonės namus ir parkus išmaino į kino teatrų sales, o mieste prasideda tikra kino šventė! Taigi gero kino mėgėjams pavasaris prasidės kovo 18 – balandžio 2 dienomis, kai vyks 15-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“.
Kino pavasario filmų apdovanojimų statulėlės
„Kino pavasario“ filmų apdovanojimų statulėlės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Festivalis, skaičiuojantis jau penkioliktus metus, kasmet tampa tikrojo pavasario sinonimu ir pranašu. „Kino pavasaris“ yra buvęs tiek labai nedidelis, tiek sulaukęs rekordinio žiūrovų skaičiaus, gal kartais sunkiai skynęsis kelią, tačiau ir sulaukęs pačių nuoširdžiausių aplodismentų bei garbingiausių svečių. Svarbiausia, kad praėjus penkiolikai metų nuo pirmojo „Kino pavasario“ galima teigti, jog per šį laikotarpį festivalis tikrai prisidėjo prie kino, kaip meno formos ir intelektualios pramogos, suvokimo Lietuvos žmonių sąmonėse“, – šypsosi Vilniaus tarptautinio kino festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Išsiilgusius savo žiūrovus jubiliejinis „Kino pavasaris“ šiais metais pakvies į išskirtinę, gurmanišką kino puotą: pagrindinis festivalio patiekalas bus žymiausi ir naujausi, kritikų ir žiūrovų įvertinti filmai iš viso pasaulio. Lietuvos kino mėgėjai turės unikalią galimybę vienoje vietoje išvysti filmus, laimėjusius „Auksinę palmės šakelę“ Kanuose, „Auksinį lokį“ Berlyne, „Auksinę kriauklę“ ir „Auksinį leopardą“ Lokarne. Na, o kaip desertas ruošiama konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“. Joje žiuri, sudaryta iš kino profesionalų, vertins Rytų ir Centrinės Europos bei Balkanų šalių pradedančių režisierių filmus.

Šiais metais festivalį aplankys itin svarbus svečias – „Kino pavasario“ sumanytojas Fredericas Jugeau, pirmasis Prancūzijos ambasados kultūros atašė Lietuvoje. Nuo 1995 metų, kai tuomečiame „Lietuvos“ kino teatre pasidalijus idėja su V.Ramaškiene prasidėjo festivalio evoliucija, F.Jugeau nuosekliai domėjosi gimstančiomis gero kino rodymo tradicijomis Vilniuje. Simboliška, kad jubiliejiniais metais festivalio sumanytojas planuoja atvykti į Vilnių ir pamatyti, kaip per savo gyvavimo istoriją pasikeitė ši kino šventė.

„Kino pavasaris“ iš tiesų yra gyvas organizmas, kuris auga, plečiasi ir tobulėja. Jubiliejinė jo data maloniai verčia prisiminti pradžią, kai festivalis buvo mažas ir kuklus, rodėme išskirtinai jaunų režisierių filmus, atvežtus tik iš keturių šalių. Kasmet tobulėdami po žingsnelį atėjome iki praėjusių metų, kai konkursinės programos įdiegimas į festivalio programą buvo naujas, svarbus dalykas, pakeliantis festivalį į kitą lygmenį. Šiais metais festivalis dar kartą išeis iš savo ribų visomis gerosiomis prasmėmis“, – žada V.Ramaškienė.

Pasak Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorės, gerai, kad yra jubiliejinės datos – jų solidumas įpareigoja festivaliui suteikti dar daugiau dėmesio ir svorio, ieškoti naujų sprendimų ir idėjų. Edukaciniai ir kino sklaidos projektai visuomet buvo svarbi festivalio dalis, todėl ir šiemet svarbi naujiena kino profesionalams – festivalio metu rengiamas Tarptautinių kino festivalių forumas. Tai kino pramonės dalyvių susirinkimas, kuriame Rytų ir Centrinės Europos tarptautinių kino festivalių organizatoriai rinksis Vilniuje ir diskutuos apie kino festivalių rengėjų problemas ir galimybes. Tarptautinių  organizacijų, nekomercinio kino festivalių, kino asociacijų atstovai kalbėsis apie programų sudarymą, nacionalinio kino sklaidą festivaliuose, verslo ir kino profesionalų bendradarbiavimą.

Taip pat festivalio organizatoriai, galvodami apie savo žiūrovus, žada platesnę bei įvairesnę „Kino pavasario“ renginių geografiją. Festivalis Vilniuje vyks net trijose erdvėse – kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Skalvija“ ir „Pasaka“. Kaip ir nuolat, „Kino pavasaris“ aidės už sostinės ribų – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje bei Šiauliuose.

Ruošiama ir speciali šventinė palydimųjų renginių programa klubuose „Tamsta“ bei „Woo“, kino meną atskleisianti per filmų muzikinių takelių melodijas bei ypatingiems filmams skirtus teminius vakarėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius