Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 31

16-ojo „Kino pavasario“ festivalio nugalėtojai – filmai „Laisvėje“, „Moteris, kuri dainuoja“, „Pakeliui“ ir „Barzakh“

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko iškilmingas 16-ojo festivalio „Kino pavasaris“ uždarymas. Šventėje paaiškėjo festivalio nugalėtojai, kuriuos rinko kompetentinga komisija ir žiūrovai.
Festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo akimirka
Apdovanojimus atsiėmė (iš kairės): M.Kvedaravičius, Z.Liova, MPopescu, T.Bojarskas ir Z.Cvitešic / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu šiandien sutikčiau draugę ir ji mane paklaustų, kaip man sekasi, atsakyčiau: „Ačiū, puikiai“. Prieš dvi savaites pradėjome festivalį su nerimu ir pateikėme savo darbų ataskaitą. Per šį laiką žiūrovai įrodė, kad ta ataskaita buvo priimta“, – pasidžiaugė festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Konkursinės programos „Nauja Europa-nauji vardai“ žiuri, vadovaujama režisieriaus iš Makedonijos Milcho Manchevskij, geriausiu festivalio filmu pripažino rumunų režisieriaus Bogdano George'o Apetri filmą „Laisvėje“ (orig. „Periferic“). Atsiimti apdovanojimo į Vilnių atvyko viena iš filmo prodiuserių Mihaela Popescu.

M.Manchevskij teigimu, ši juosta nugalėjo dėl to, kad joje buvo sukurtas labai stiprus pagrindinis vaidmuo, filmas yra labai intensyvus, o operatoriaus darbas – tiesiog įkvepiantis.

Filme „Laisvėje“ pasakojama apie jauną moterį Matildą, kuri penkiems metams įkalinama už tai, ko neįvykdė. Į laisvę – motinos laidotuves – vienai dienai išleista moteris nusprendžia daugiau nebegrįžti į kalėjimą. Matilda aplanko savo brolį, palaidoja motiną ir išsireikalauja pažadėtų pinigų iš buvusio meilužio, už kurį ir prisiėmė kaltę... 

Specialusis festivalio prizas skirtas turkiško filmo „Dauguma“ („Cogunluk“) pagrindiniam aktoriui Bartu Kucukcaglayanui. Slovakų filmo „Namas“ (orig. „Dom“) aktorių kolektyvui atiteko antrasis specialus prizas, kurį atsiėmė filmo režisierė Zuzana Liova.

Kino pavasario archyvo nuotr./Kadras ia filmo
Kadras iš filmo „Pakeliui“

Nepriklausomų kino teatrų asociacijos CICAE žiuri išrinko savo filmą-nugalėtoją, kuriuo šiemet tapo Bosnijos ir Hercegovinos juosta „Pakeliui“ (orig. „Na putu“). Šios juostos, pasakojančios apie jausmingą bosnių musulmonę, kuri priešinasi religinės bendruomenės bandymams sugriauti meilę, režisierė – Jasmila Zbanič. CICAE įsteigtą prizą atsiėmė filme pagrindinį vaidmenį sukūrusi kroatų aktorė Zrinka Cvitešic.

CICAE asociacijos tikslas – pastebėti ir įvertinti naują kūrėją. Asociacijos vertinimo kriterijai – ne tik meninė filmo vertė, bet ir galimybė šį filmą rodyti kino teatruose visoje Europoje.

Sukrečianti drama apie šeimos paslaptis Libane bandančius išsiaiškinti brolį ir sesę „Moteris, kuri dainuoja“ (orig. „Incendies“) buvo pripažinta žiūroviškiausiu filmu. Į šį kanadiečių režisieriaus Deniso Villeneuve'o filmą, organizatorių teigimu, bilietai buvo išpirkti greičiausiai ir jis žiūroviškiausio filmo balsavime kitus konkurentus paliko gerokai už nugaros.  Už labiausiai patikusį filmą žiūrovai galėjo balsuoti viso festivalio metu kino teatruose bei internetu.

Organizatorių nuotr./Kadras ia filmo Knygneays
Kadras iš filmo „Knygnešys“

Šiemet pirmą kartą surengtuose žiūroviškiausio lietuviško filmo rinkimuose nugalėjo jauno režisieriaus Jono Trukano lietuvybės idėjas propaguojanti juosta „Knygnešys“.

J.Trukanas šiuo metu studijuoja Didžiojoje Britanijoje, todėl apdovanojimą už kolegą atsiimti atvyko filmo prodiuseris Tadas Bojarskas. Prodiuseris tvirtino besijaučiantis lyg pavogęs apdovanojimą iš režisieriaus Manto Kvedaravičiaus filmo „Barzakh“. Taip, pasak T.Bojarsko, nutiko todėl, kad aplink filmo „Knygnešys“ kūrybinę grupę susibūrė daug palaikančių žmonių.

Šiame filme vaizduojamas 19 a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, su kuriais susiduria plevėsa Jurgis. Jurgio gyvenimą netikėtai pakeičia pažintis su knygnešiu Mažvydu.

Kino kritikės Lina Kaminskaitė-Jančorienė, Laima Kreivytė ir Renata Šukaitytė rinko geriausią lietuvišką debiutą. Juo šiemet tapo jau minėtas režisieriaus M.Kvedaravičiaus filmas „Barzakh“, kuriame atskleidžiama šiurpi Čečėnijos gyventojų kasdienybė.

„Linkiu jums kiekvienos dienos debiuto“, – atsiimdamas prizą visiems susirinkusiems palinkėjo M.Kvedaravičius. Režisierius taip pat padėkojo jaunai filmo kūrybinei grupei, padėjusiai įgyvendinti jo lūkesčius.

Dokumentinėje juostoje pasakojama kaip po karo atsigaunančiame Čečėnijos mieste dingsta žmogus. Gyvenimas čia teka įprasta vaga, tačiau ieškantieji patenka į pasaulį, kuriame susidūrimai su pranašais ir teisininkais, su kankintojais ir kankiniais, su slaptais kalėjimais ir mitiniais ežerais tampa kasdienybe. „Barzakh“ – žemė, tarp gyvųjų ir mirusiųjų, kurioje įstringa artimųjų nesulaukti ir sapnuose atsilankantys dingę žmonės.

Organizatorių nuotr./Kadras ia filmo Barzakh
Kadras iš filmo „Barzakh“

59 minučių trukmės filmas „Barzakh“ atidarė „DocPoints“ festivalį Suomijoje bei dokumentinių filmų programą „Panorama Dokumente“ Berlyno tarptautiniame kino festivalyje „Berlinale“ Vokietijoje. Pastarajame filmas apdovanotas „Amnesty international“ premija bei Ekumeninės žiuri prizu.

Festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremoniją vedė aktoriai Povilas Budrys ir Eglė Mikulionytė, kurių apranga pasirūpino dizaineris Juozas Statkevičius.

Renginio vedėjos E.Mikulionytės teigimu, šio festivalio ekrano realybė buvo niūroka, tačiau taikliai atskleidė pasaulyje tvyrančias nuotaikas.

Organizatorių skaičiavimu, festivalį aplankė daugiau nei 60 tūkst. žiūrovų. Tikslus žiūrovų skaičius paaiškės balandžio viduryje, kai „Kino pavasario“ filmus išvys Kauno, Panevėžio, Klaipėdos ir Šiaulių žiūrovai.

Jau nuo penktadienio, balandžio 1 d. festivalis iškeliauja į kitus Lietuvos miestus. Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestuose planuojama surengti 36 seansus. Kaune „Kino pavasaris“ truks balandžio 1-7 dienomis, Šiauliuose – balandžio 9 d., Klaipėdoje – balandžio 10 d., Panevėžyje – balandžio 8 d.

Geriausio festivalio filmo „Laisvėje“ treileris:

VIDEO: Laisvėje (Periferic / Outbound) | Kino Pavasaris 2011

Nevertėtų nuliūsti ir vilniečiams, dar nespėjusiems apsilankyti „Kino pavasaryje“ ar nepatekusiems į norimus seansus – balandžio 1-7 dienomis įvyks papildomi 23 festivalio seansai, kuriuose bus galima pamatyti daugiausiai žiūrovų dėmesio sulaukusias juostas.

Papildomi festivalio „kino pavasaris“ seansai bus rodomi kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, 3 salėje:

Balandžio 1 d., penktadienis:
17.00 val. „Pietinis rajonas“ (orig. „Zona Sur“)
19.15 val. „Tarnaitė“ (orig. „Hanyo“)

Balandžio 2 d., šeštadienis:
11.00 val. „Princesė“ (orig. „Prinsessa“)
13.00 val. „Poetės dienoraščiai“ (orig. „The Poll Diaries“)
15.30 val. „Pirminių skaičių vienatvė“ (orig. „La Solitudine Dei Numeri Primi“)
17.45 val. „Žvėrių karalystė“ (orig. „Animal Kingdom“)
20.00 val. „Patvirtinta kopija“ (orig. „Copie Conforme“)
22.15 val. Lietuvių trumpametražių filmų naktis

Balandžio 3 d., sekmadienis:
11.00 val. „Karlosas Šakalas“ (orig. „Carlos“)
17.15 val. „Baladė liūdnajam trimitui“ (orig. „Balada triste de trompeta“)
19.30 val. „Gražūs žmonės“ (orig. „Smukke Mennesker“)

Balandžio 4 d., pirmadienis:
17.15 val. „Baltosios pievos“ (orig. „Keshtar haye sepid“)
19.15 val. „Triukšmo garsai“ (orig. Sound of Noise“)
21.15 va.  „Norvegų giria“ (orig. Noruwei No Mori“)

Balandžio 5 d., antradienis:
17.00 val. „Mamutas“ (orig. „Mammuth“)
19.00 val. „Kamera Nr. 211“ (orig. Celda 211“)
21.15 val. „Kai mes išeinam“ (orig.„Die Fremde“)

Balandžio 6 d., trečiadienis:
17.00 val. „Keistas Anželikos atvejis“ (orig.„Estranho caso de Angelica“)
19.00 val. „80 dienų (orig.„80 Egunean“)
21.15 val. „Eurazijos aborigenas“ (orig.„Eastern Drift“)

Balandžio 7 d., ketvirtadienis:
17.15 val. „Žmogus iš Nuuko“ (orig. „Nuummioq“)
19.15 val. „Savų darbas“ (orig. „Inside Job“)
21.30 val. „Nepaleisk manęs“ (orig. „Never Let Me Go“)

Išsamius filmo aprašymus rasite čia: http://www.kinopavasaris.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius