Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 29

Aktorius Jake'as Gyllenhaalas – kine nuo 11 metų

„Oi, holivudinių filmų tai nemėgstu“, – frazė, išduodanti bet kurį trokštantį būti nesumeluotu snobu. Tokius apsimetėlius lengva ranka galima demaskuoti, paminėjus tokius filmus kaip „Donis Darko“ („Donnie Darko“) ar „Kuprotas kalnas“ („Brokeback Mountain“). Juose vaidmenis kūrė žinomas aktorius Jake'as Gyllenhaalas. Jis vaidina įvairiuose filmuose – pradedant banaliausiomis romantinėmis komedijomis ir baigiant tikro kinomano vertinamomis dramomis. 20-ajame „Kino pavasaryje“ aktorių galima pamatyti dviejuose filmuose.
Jake'as Gyllenhaalas
Jake'as Gyllenhaalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeima lyg cirkas

J. Gyllenhaalas gimė 1980 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose, televizijos ir kino režisieriaus Stepheno Gyllenhaalo ir scenaristės, prodiuserės, režisierės Naomi Foner šeimoje. Ji už filmą „Išsekęs“ („Running on Empty“) buvo nominuota „Oskarui“ ir laimėjo „Auksinį gaublį“. Sesuo Maggie Gyllenhaal – taip pat aktorė. 2010 m. ji buvo nominuota „Oskarui“ už antraplanį vaidmenį  juostoje „Pašėlusi širdis“ („Crazy Heart“), taip pat vaidino kritikų įvertintame televizijos mini seriale „Garbingoji moteris“.

J. Gyllenhaalas užaugo filmavimo aikštelėse, tėvai jam net leisdavo dalyvauti aktorių atrankose, bet entuziastingai neragino vaidinti, net jeigu sūnų kas ir pasirinkdavo, jo pernelyg nedrąsindavo. Stengėsi pabrėžti, kad jam su seserimi tiesiog labai pasisekė augti tokioje šeimoje. „Vaikystėje man buvo duota daug, todėl svarbu tai grąžinti visuomenei“, – sako J. Gyllenhaalas.

Pasak aktoriaus, jo šeimos gyvenimą buvo galima lyginti su cirku, nes visi buvo išskirtiniai. Pavyzdžiui, įdomus faktas, kad Gyllenhaalų šeimos namuose virš garažo gyveno tuo metu dar nežinomas režisieriaus Stevenas Soderberghas.

Debiutas kine įvyko, kai, būdamas 11 metų, suvaidino aktoriaus Billy‘o Crystalo personažo sūnų filme „Miesto apgavikai“ („City Slickers“). Pasirodęs dar keliose juostose ir baigęs mokyklą, studijavo Kolumbijos universitete Rytų religijas ir filosofiją. Po dvejų metų studijas metė, kad galėtų visą dėmesį skirti vaidybai.

Skirtingi vaidmenys

Kaip pagrindinio vaidmens kūrėjas pirmą kartą pasirodė filme „Spalio dangus“ („October Sky“, 1999). „Vėliau – filme „Donis Darko“ (2001) suvaidinau būtent tai, ką jaučiau už kadro, filmuodamasis „Spalio danguje“, – prisipažino aktorius. Kritikai pažymi, kad filmas „Donis Darko“, metams bėgant, tik populiarėja.

Brandesnė, kaip aktoriaus, pusė atsiskleidė Samo Mendeso režisuotame filme „Desantininkai“ („Jarhead“, 2005). Tais pačiais metais pasirodžiusioje kino juostoje „Kuprotas kalnas“ („Brokeback Mountain“, 2005), kurioje su legendiniu aktoriumi Heathu Ledgeriu pasakojo dramatiško ir skausmingo likimo istoriją, kilusią dėl homofobijos. „Kuprotas kalnas“ užėmė 12 vietą tarp pelningiausių romantinių filmų. „Tai – pasakojimas apie gėjų meilę, bet kartu ir istorija apie labai vienišus žmones, kurie desperatiškai nori mylėti ir būti mylimi“, – teigia aktorius.

Prisijaukinti tai, kas nepatogiausia

Kalbant apie valią ir aktorystę, gana reprezentatyvi paties aktoriaus frazė: „Aktoriai turi prijaukinti situacijas, kuriose jaučiasi nepatogiausiai.“ Pasak J. Gyllenhaalo, jei kas nors patikėjo tuo, ką suvaidinai, vadinasi, neįtikėtinai pasisekė. „Pažinti kitą ir atsiskleisti pačiam sunku, vaidinant bet kurį epizodą bet kuriame filme“, – veikėjų kūrimo specifika dalijosi „Oskaro“ ir dviejų „Auksinių gaublių“ nominantas. Paklaustas, ko tikisi iš režisieriaus, atsakė: „Stiprios meilės savo blogoms idėjoms.“

J. Gyllenhaalas suvaidino beveik 30 filmų. Sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį, kuriam būdinga plati emocijų amplitudė: nuo desperacijos ir liūdesio iki saldžiai pozityvių jausmų, nuo netikėto keistuolio iki didvyrio ir kovotojo. Vis dėlto, kaip pagrindinį visų personažų bruožą galima būtų įvardyti fenomenalų gebėjimą išskrosti psichologiškai sunkius ir netipiškus charakterius. Drąsa veltis į sudėtingiausias kino filmų istorijas ir kurti bekompromisius vaidmenis ypač atsiskleidžia dviejose kino juostose „Priešas“ ir „Naujienų medžiotojas“. Jas abi galima pamatyti tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“.

„Priešas“

„Priešas“ – tai antras šio aktoriaus ir režisieriaus Deniso Villeneuve'o susitikimas. Pirmą kartą jie dirbo filme „Kaliniai“ („Prisoners“, 2013), o režisierius bene labiausiai išgarsėjo tragizmo kupina kino juosta „Moteris, kuri dainuoja“ („Incendies“). Ji taip pat buvo rodoma „Kino pavasaryje“.

„Priešas“ pasakoja apie dėstytoją, kuris atranda identišką savo paties kopiją. Neprilygstama J. Gyllenhaalo vaidyba suteikia progą apgalvoti, ar tikrai esame tokie unikalūs, kaip norime būti, ir ar šis unikalumas yra tikrai išskirtinis? Filmas „Priešas“ pelnė ne vieną apdovanojimą ir nominaciją bei primena laikus, kai kinas buvo šventė, kurioje buvo raginama susimąstyti.

„Naujienų medžiotojas“

Kai įvyksta kokia nors tragedija, jie skuba mums apie ją pranešti su menkiausiomis smulkmenomis taip, lyg jaustumėmės patys stovėję netoliese ir užuostume kraujo dėmes. Jie – naujienų reporteriai, žurnalistai ir operatoriai, apsiginklavę tobuliausiomis vaizdo įrašymo priemonėmis. „Naujienų medžiotojas“ („Nightcrawler“, 2014 m.) – tai režisieriaus ir scenaristo Dano Gilroy debiutas didžiajame ekrane.

Trileryje nuožmaus medžiotojo (naujienų!) vaidmenį ir atlieka J. Gyllenhaal. Tai – pasakojimas apie manipuliaciją ir verslą, pardavinėjantį, banaliai tariant, skausmą ir mirtį. Filmas, kurį turėtų pamatyti ne tik tie, kurie svarsto apie žurnalistikos studijas, bet ir filosofijos „gyvenime viskas įmanoma“ bei kiti pozityvių patarimų dalytojai. „Pagrindinis filmo veikėjas – tai tobulas mūsų produktas“, – apibūdino personažą jo aktorius.

Kino juosta „Naujienų medžiotojas“ nominuota „Oskarui“, „Auksiniam gaubliui“ ir keturiems Britų akademijos (BAFTA) apdovanojimams.

Filmą galima pamatyti „Kino pavasaryje“: kovo 30 d., 23.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, S04; balandžio 1 d., 23.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, S09; balandžio 2 d., 21.15 val. „Pasaka“, DS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius