Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

„ba.“ apie svajonę kurti muziką kino filmams

Geras garso takelis – neatsiejama kino filmo dalis, o kai kuriems jo žiūrovams ir esminė. Muzikos kūrėjams tai irgi įdomus iššūkis. Apie jį svajoja ir Lietuvos melomanams gerai pažįstamas dainininkas Benas Aleksandravičius arba kitaip – „ba.“, savo jėgas jau išbandęs kurdamas garso takelius reklaminiams klipams.
Benas Aleksandravičius
Benas Aleksandravičius / Kino pavasario nuotr.

Festivalio „Kino pavasaris“ metu apie kiną, muziką ir bendrus jų susitikimus su Benu kalbasi inteligentiški pankai – „Raudonų plytų alaus dirbtuvės“.

Apie garso takelio reikšmę kinui

Nors buvo atvejų, kai Beno dainos buvo panaudotos kuriant filmų garso takelius, tačiau, jo teigimu, tai tikrai negali būti prilyginama specialiai filmams kuriamai muzikai – būtent tai vis dar yra jo neįgyvendinta svajonė.

Benas teigia, kad garso takelis prie filmo prisideda maksimaliai sukurdamas nuotaiką, padeda kurti įtampą ar pabrėžti romantišką momentą. Anot jo, blogas garso takelis neabejotinai gali sugadinti filmą ir atvirkščiai – puikus garso takelis gali lemti filmo sėkmę.

Atlikėjo nuomone, daina nebūtinai turi gimti kartu su filmu: „Žinoma, visuomet yra dar įdomiau, kai garso takelis būna sukurtas specialiai filmui. Visgi, manau, kad filmas gali atgaivinti visiems jau senokai žinomą kūrinį ir pateikti jį visiškai kitaip. Galbūt kitame kontekste žmonės kitaip pradės suvokti ir dainą.“

Apie įkvėpusias muzikines keliones kine

Paklaustas, koks garso takelis B. Aleksandravičiui yra pats įsimintiniausias, vaikinas išskyrė filmą „Važiuok“. „Sunku įsivaizduoti filmą be puikiai pritaikyto mistinio, sintezatoriaus garsais prisotinto garso takelio. Šis takelis kupinas tiek meilės ir švelnumo, tiek pykčio ir griežtumo“, – sako atlikėjas.

Benas išskiria ir kelis „Kino pavasario“ filmus, kurio garso takeliais žavisi: „Taip pat puikus filmas su išskirtinai man artimu ir patinkančiu garso takeliu priklauso „Kino pavasaryje“ seniau matytai dokumentikai „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979–1989)“.“ Anot dainininko, jo visų laikų mėgstamiausias filmas ir geriausias garso takelis yra „Atgal į gamtą“.

Paklaustas, ar galėtų išskirti lietuvių kompozitorių, kurio kuriama muzika filmams labiausiai žavisi, dainininkas teigia, kad tokiu titulu apdovanotų kompozitorių ir muzikantą Domą Strupinską. „Kartu su kolega Pauliumi Kilbauskiu pasivadinę „The Bus“ jie yra sukūrę keletą garso takelių, pavyzdžiui, tokiems filmams kaip „Lošėjas“ ar „Redirected“.

Atlikėjo teigimu, jis mėgsta filmus apie muziką – tiek dokumentinius, tiek meninius ar vaidybinius. Mėgstamiausi – dokumentiniai, kadangi galima daugiau sužinoti apie pačių atlikėjų biografijas. „Iš muzikinių filmų žanro išskirčiau „Cobain: Montage Of Heck“, o lengvam vakarui labiau tiktų „Gatvės muzikantas“.

2017-ųjų „Kino pavasaris“ skaičiuodamas paskutines festivalio dienas vis dar kviečia pasinerti į vaizdo ir muzikos susiliejimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius