Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 21

Choreografė Rūta Butkus apie filmą „Šokėja“: „Praėjus šimtmečiui, Loie Fuller idėja tebesklando“

1862 m. JAV vidurio vakaruose gimusiai Loie Fuller niekas neprognozavo svaiginančios karjeros. Kas galėjo įsivaizduoti, kad ši motyvuota mergina viesulu įsiverš į Gražiosios epochos kabaretus Europoje ir bus įvertinta kvietimu šokti prestižinėje Paryžiaus Operos scenoje?
Kadras iš filmo „Šokėja“
Kadras iš filmo „Šokėja“

Tačiau Loie likimas suveda su šlovės ištroškusia, pavydėtino lankstumo šokėja Isadora Duncan (vaidina Johnny Deppo dukra Lily–Rose Depp). Modernaus šokio pradininkė Loie Fuller neatlaiko konkurencijos ir neeilinė karjera pradeda gesti.

Stilinga prancūzų drama „Šokėja“ („The Dancer“) apie modernaus šokio pionierę, Serpantino šokio technikos išradėją Loie Fuller bus parodyta „Kino pavasario“ programoje „Metų atradimai“. Plačiau apie filmą pasakoja šokėja, choreografė, šokio teatro „Comma8“ įkūrėja Rūta Butkus.

„Filmas „Šokėja“ (režisierė Stephanie di Giusto) kalba apie moterį, šokėją Loie Fuller, gyvenusią XIX a. pab.–XX a. pr., kuri nesusitaikė su vyrų suformuotu ir priskirtu moters vaidmeniu gyvenime. Režisierė paliečia Luie meilę kitai moteriai, garsiai šokėjai Isadorai Duncan.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Butkus
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Butkus

Kūryba Luie Fuller jau paauglystėje buvo kaip saugi sala, ji tarsi atstojo jai tėvą ir motiną. Galbūt patiriamas nesaugumas ir paskatino ją kurti, kad išgyventų savo skausmą, kuris transformavosi į drugelio ženklą – trapų, trumpalaikį, bet spalvotą. Gražu žiūrėti ir įsivaizduoti jos užsispyrimą siekti savo idėjos nepaisant nieko aplink, nepaisant savo skausmo, pažeminimo. Jos istorija leidžia stebėti, kiek žmogus gali padaryti vedamas savo idėjos. Ji – kaip drugelis – stipri savo trapumu. Luie trapumas ne judesiuose, o jos vidiniame pasaulyje. Mokėjimas stebėti atvėrė jai talento vartus ir talentas pavertė ją modernaus šokio ir teatro apšvietimo pioniere.

Filmą įdomu žiūrėti – jis paskatino atsiversti papildomos literatūros ir panaršyti po šokėjos gyvenimo faktus, nes iki šiol nedaug ką teko girdėti apie jos gyvenimą. Man pačiai galbūt būtų buvę įdomiau stebėti ne tiek pateiktus jos gyvenimo faktus, kiek tapti tų įvykių reginčiąja – L. Fuller asmenybei išsiskleisti filme sutrukdė labai aiškiai išdėstyta istorija. Tačiau įdomu, kad praėjus šimtmečiui jos idėjos vis dar tebesklando ore.

Filmas tikrai skirtas ne tik šokio mylėtojams, bet ir visiems, kuriems įdomios žmonių biografijos, palikusios pėdsakus mūsų istorijoje. Šiuo atveju, meno istorijoje. Istorija pasakojama labai aiškiai, paprastai, filmą galima žiūrėti ir visai nieko nenutuokiančiam apie meną ar šokį.“

VIDEO: Šokėja (The Dancer) I Kino pavasaris 2017

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius