Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 29

Režisierius G.Reiszas: „Norėjau parodyti mūsų kartos Vengriją“

Šeštadienį „Kino pavasario“ konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“ atidaryta puikiai įvertintu Vengrijos režisieriaus Gáboro Reiszo filmu „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ („For Some Inexplicable Reason“).
Filmo „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ režisierius Gabor Reisz
Filmo „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ režisierius Gabor Reisz / Justės Urbonavičiūtės nuotr.

Tai debiutinis šio kino kūrėjo ilgametražis filmas. Už jį G.Reiszas Čekijos Karlovi Varų tarptautiniame kino festivalyje nominuotas kaip geriausias režisierius.

Rimtas, bet kartu humoristiškas filmas, kuriam G.Reiszas parašė ir scenarijų, pasakoja apie studijas baigusį kino režisierių, kurį paliko mergina ir kuris vis dar yra priklausomas nuo tėvų finansų – nors jau tuoj sukaks 30 metų.

Po filmo premjeros „Kino pavasaryje“ G.Reiszas atsakė į keletą klausimų, plačiau supažindinančių su „Dėl nepaaiškinamos priežasties“.

Pagrindinį vaidmenį davė studijų draugui režisieriui

Režisierius, kuriam šis filmas buvo baigiamasis kino studijų darbas, teigė, jog ši juosta parodo realistišką kino studijas baigusių žmonių padėtį Vengrijoje.

„Norėjau, kad mano filmas atskleistų dabartinės, mūsų kartos Vengrijoje gyvenimą. Nes jauniems žmonėms tikrai sunku rasti darbus. Aš pats prieš pradėdamas kurti filmus dirbau kūno kultūros mokytoju – tai buvo tragedija.

Kartu filmas šiek tiek autobiografinis. Viena iš priežasčių, kodėl jį sukūriau – nes mane irgi paliko mergina“, – atvirai prisipažino režisierius.

VIDEO: Filmo „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ anonsas

Filmą jis sukūrė turėdamas minimalias sąlygas. Pagrindinį vaidmenį jame atlieka G.Reiszo kino studijų draugas, kuris netgi nėra aktorius – vaikinai kartu studijavo kino režisūrą, ne vaidybą. Filmą sukurti padėjo jų studijų draugų komanda.

„Kiekvienas savo karjerą pradeda nuo darbo su draugais – kol kas neprofesionalais. Norėčiau, kad mano filmų kūryboje šis principas išliktų. Jau baigiau studijas, bet noriu išlaikyti draugiškumą, komandos dvasią“, – sakė G.Reiszas.

Filmą pamėgo patys vengrai

„O kaip į filmą reagavo jūsų tėvai? Ir ar jie parėmė jį?“, – paklausė vienas seanso žiūrovas. Klausimas svarbus: juosta pagrindinio veikėjo tėvus vaizduoja kiek komiškai.

„Tėvai šio filmo tiesiogiai nerėmė, bet esu jiems labai dėkingas už tai, kad rėmė mano kino studijas. O apskritai „Dėl nepaaiškinamos priežasties“ jiems labai patiko. Jie galėjo atpažinti save ir iš savęs pasijuokti“, – kalbėjo režisierius.

G.Reiszas taip pat džiaugėsi savo sėkme Karlovi Varų festivalyje, tačiau, jo teigimu, dar svarbesnis jam buvo pripažinimas pačioje Vengrijoje – filmas gimtojoje šalyje sulaukė didelio pasisekimo.

„Jis pasiteisino finansiškai, tai labai daug reiškia. Filmo finansiniai rodikliai yra ne mažiau svarbu už nominacijas. Vengrijoje žmonės nėra linkę eiti į vietos kūrėjų filmus. Tai, kad jiems patiko šis filmas – man didelis įvertinimas“, – džiaugėsi G.Reiszas.

„Dėl nepaaiškinamos priežasties“ „Kino pavasaryje“ dar bus rodomas kovo 29 d. sekmadienį 19 val. ir balandžio 1 d. trečiadienį 16 val. 45 min. Sekmadienio seanse dalyvaus ir į žiūrovų klausimus atsakys pats režisierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius