2017 03 23

„Europos kino forumas“ Vilniuje: perspektyvi naujoji Europos kino kūrėjų karta meta iššūkį Holivudui

Europos kinas turi milžinišką kūrybinį potencialą, tačiau talentingi kino kūrėjai ir įdomūs naujieji kino veidai vis dar pralaimi kovoje dėl žiūrovų dėmesio Holivudo produkcijai. Apie kino perspektyvas Europoje kino kūrėjai susitiks diskutuoti Vilniuje, balandžio 6 dieną. Čia, festivalio „Kino pavasaris“ metu, vyks svarbiausias senojo žemyno kino renginys „Europos kino forumas“. Jis – kasmetinės festivalio kino industrijai skirtos konferencijos „Meeting Point – Vilnius“ dalis.
Europos kino forumas
Europos kino forumas

Siekdama stiprinti Europos kino konkurencingumą ir padėti kūrėjams atrasti savo auditoriją Europoje bei už jos ribų, taip pat supažindinti su skaitmeninio amžiaus galimybėmis ir iššūkiais, geriausiomis audiovizualinio turinio rinkodaros praktikomis, Europos Komisija 2015 metais pristatė „Europos kino forumo“ idėją.

Ši EK iniciatyva suvienijo kino kūrėjus – unikaliame kasmetiniame forume, kuris vyksta didžiųjų Europos kino festivalių ir kitų renginių metu, kūrėjai dalinasi patirtimi šiuolaikiškuose diskusijose, dalyvauja kūrybinėse dirbtuvėse, pristato pranešimus aktualiomis kino industrijos temomis. „Europos kino forumas“ pritraukia įvairių sričių profesionalus, kino ir televizijos įžymybes.

Šiais metais „Europos kino forumo“ diskusijos jau vyko Berlyno kino festivalio metu. Buvo kalbama apie tai, kaip ir kodėl svarbu išnaudoti šiuolaikines technologijas, apie dokumentiką „posttiesos“ laikotarpiu, moterų padėtį šiuolaikinėje kino industrijoje, interaktyvų (virtualios realybės) turinį. Balandžio 6 dieną „Europos kino forumas“ bus organizuojamas Vilniuje, o vėliau keliaus į Kanus, Ansi, Barseloną ir Veneciją.

Tai, kad EK pasirinko Vilnių yra didžiulis įvertinamas augančiai, stiprėjančiai Lietuvos kino bendruomenei. Lietuvos kino industrijos profesionalai planuoja aktyviai dalyvauti forume ir pasidalinti patirtimi, žiniomis su kolegomis iš visos Europos. „Europos kino forumą“ Vilniuje moderuos žurnalistas, kritikas ir kino bei skaitmeninės medijos ekspertas iš Didžiosios Britanijos Michaelas Gubbinsas.

Kaip pasiekti šiandienos žiūrovą? „Europos kino forumas“ Vilniuje prasidės žymaus kino industrijos naujienų žurnalo „Screen International“ korespondento Martino Blaney pranešimu „Kinas Naujoje Europoje – pažanga ir iššūkiai“. Bus įvertinti šiandienos žiūrovų lūkesčiai, pristatyti kino gamybos, pajamų kino teatruose bei kiti skaičiai, kalbama apie kino rinkodaros tendencijas, platinimo galimybes, bus paliesta ir svarbi „piratavimo“ problema ir jos sprendimo būdai. Pranešimo metu bus atkreiptas dėmesys į išaugusią VOD platinimo sritį ir kitas skaitmeninio platinimo galimybes, taip pat bus pasverti skirtumai tarp didžiųjų ir mažųjų Europos šalių, bei skirtumai tarp taip vadinamos Naujosios Europos ir likusios Europos.

Populiarus kinas iš mažųjų Europos šalių. Vėliau seks diskusija apie tai, kokią įtaką Naujosios Europos filmai gali padaryti vietinėje rinkoje ir užsienyje. Bus kalbama apie strateginius žingsnius kaip kino kūrėjams, ypač iš mažųjų Europos šalių, atrasti ir sudominti žiūrovą. Apie tai, kaip išlaikant europietišką tapatumą ir kultūrinę įvairovę, sukurti populiarų filmą ir nukonkuruoti Holivudo produkciją. Diskusijoje dalyvaus Estijos kino instituto vadovė Edith Sepp, Kosovo kino centro direktorius Arbenas Zharku, Baskų vyriausybės kultūros sklaidos direktorė Aitziber Atorragasti, Prancūzijos nacionalinio kino centro (CNC) vadovė Europos reikalams Julie Jeanne Regnault, industrijos ekspertė Marketa Hodouskova ir kt.

Sėkmingus pavyzdžius, kaip reklamuoti europietišką autorinį kiną, pristatys rinkodaros strategė Joanna Solecka iš garsios kompanijos „Alphapanda“.

Naujoji kino kūrėjų karta. Kylančių talentų ugdymas yra vienas pagrindinių „Europos kino forumo“ prioritetų, tad organizatoriai į diskusiją „Keliai į sėkmę: naujos kryptys talentų ugdyme“ įtrauks ir jaunuosius kūrėjus. Šios diskusijos metu bus akcentuojama, kodėl svarbu ugdyti naująją kino kūrėjų kartą, įvertinamos universalios šiuolaikinio kino kūrėjo savybės – tai menininkas turintis tiek kūrybinių, tiek technologinių, tiek vadybinių įgūdžių ir žinių, kurios leidžia originalias idėjas paversti sėkmingu audiovizualiniu kūriniu – nuo dokumentinio iki virtualios realybės filmo.

Diskusijoje dalyvaus naujos iniciatyvos, pristatytos Roterdamo ir Berlyno festivaliuose, „Propellor“ vadovas iš Vokietijos Erwin M.Schmidtas, savo pastebėjimus išsakys portugalų kino kritikas, jaunus talentus globojančio festivalio programų sudarytojas Fernando Vasquezas, apie savo patirtį įsitvirtinant kino pasaulyje pasakos jauni režisieriai – lietuvis Karolis Kaupinis ir pirmąjį filmą „Kino pavasario“ konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ pristatanti slovakė režisierė Tereza Nvotova ir kiti nauji, tačiau vis garsiau girdimi Europos kino balsai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius