Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 21

Filmo „Voluinė“ istorinis kontekstas istorikų ir publicistų akimis. Diskusija prieš premjerą „Kino pavasaryje“

Tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ programoje žiūrovų laukia naujausias lenkų režisieriaus Wojciecho Smarzowskio filmas „Voluinė“ („Wołyń“, 2016). Tai pirmasis vaidybinis filmas, pasakojantis apie 1943–1944 m. Ukrainoje vykdytas masines žudynes.
Kadras iš filmo „Voluinė“
Kadras iš filmo „Voluinė“

Devynis Lenkijos kino akademijos apdovanojimus „Erelius“, tarp jų ir geriausio filmo kategorijoje, ką tik pelniusi juosta vertinama prieštaringai. Pristatyti filmo į festivalį atvyks ir pats režisierius, o jo belaukiant, kovo 25 dieną prieš pirmąjį filmo seansą Vilniuje Lenkijos institutas Vilniuje ir „Kino pavasaris“ kviečia į diskusiją, padėsiančią suvokti ano meto įvykių istorinį kontekstą ir patį filmą.

Wojciecho Smarzowskio filmo „Voluinė“ scenarijus sukurtas, remiantis Stanisławo Srokowskio apsakymų knyga „Neapykanta“ („Nienawiść”, 2006 m.) ir dar gyvų žudynių liudininkų atsiminimais. Kurdamas filmą režisierius konsultavosi ir su istorikais. Nors pasigirsta vertinimų, esą juosta nukreipta prieš ukrainiečius, pats režisierius teigia, kad tai netiesa – „Voluinė“ yra prieš nacionalizmą bendrąja prasme, filmas rodo, prie ko gali privesti kraštutinės jo atmainos. Smarzowskio teigimu, tai buvo sunkiausias filmas jo karjeroje. Kad sukurti filmą tapo nemenku iššūkiu visomis prasmėmis, liudija ir tai, jog įpusėjus filmavimui, pasitraukė galimo atgarsio pabūgę projekto investuotojai. Juosta buvo baigta žmonių suaukotomis lėšomis.

2017 m. kovo 25 d. 17 val. prieš lietuviškąją filmo „Voluinė“ premjerą kino centro Forum Cinemas Vingis 5-ame aukšte apie tragiškų Voluinės įvykių kontekstą diskutuos Lenkijos instituto ir festivalio svečias, Lenkijos Mokslų Akademijos Politikos studijų instituto direktorius prof. Grzegorz Motyka, habil. dr. Alvydas Nikžentaitis iš Lietuvos istorijos instituto, Ukrainos Tautos atminties instituto direktorius dr. Volodymyr Viatrovych ir publicistas Rimvydas Valatka.

Profesorius Grzegorzas Motyka yra knygos „Nuo Voluinės skerdynių iki akcijos „Vysla“ („Od rzezi wołyńskiej do akcji „Wisła”) ir „Voluinė 1943”(„Wołyń’43”), laikomos vienu svarbiausių balsų diskusijoje šia sudėtinga tema, autorius. Motyka pripažįstamas vienu geriausių lenkų ir ukrainiečių santykių ekspertų. Knygoje „Voluinė 1943“ jis neapsiriboja vien istorijos fiksavimu, bet taip pat pateikia išvadas apie šiandieninę Lenkijos ir Ukrainos istorinės atminties bei istorijos politikos būklę.

Netrukus po to, kai buvo išspausdinta jo knyga, viename iš interviu Grzegorzas Motyka teigė: „Nepaprastą įspūdį man paliko tai, kaip Smarzowskis sujungė du lenkų naratyvus apie Voluinės žudynes. Vienas jų – tai išgyvenusių aukų atmintis, kuri iš principo yra subjektyvi (...). Kitas – tai viskas, ką per tuos metus sugebėjo nustatyti lenkų mokslininkai. Šie du naratyvai dažnai prieštarauja vienas kitam, o Smarzowskis labai įdomiai juos sujungė. Būtent todėl filmas gana tiksliai atskleidžia žiūrovui, kas įvyko Voluinėje. „Voluinė“ – tai visų pirma antinacionalistinis filmas. Smarzowskis parodo mums, kas nutinka, žmonėms paslinkus patriotizmo ar tautinės idėjos ribas taip toli, kad atsiranda didelė nusikaltimo tikimybė. Būtent apie tokią grėsmę mus įspėja „Voluinė“ – manau, kad nepriklausomai nuo to, kas konkrečiu atveju yra nusikaltėlis, o kas auka.“

Įėjimas į diskusiją laisvas. Vietų skaičius ribotas. Diskusija vyks su vertimu į lietuvių kalbą.

Filmo „Voluinė“ seanso pradžia 18:30 (bilietai parduodami kino teatro kasose). Po seanso 21 val. kviečiame į 3 aukšto fojė įrengtą studiją pratęsti pokalbį iš užduoti klausimus diskusijos dalyviams.

VIDEO: Filmo „Voluinė“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius