Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 20

„Kino pavasario“ konkursinėse programose – drąsūs moterų režisuoti filmai

Gana lėtu žingsiu, tačiau ir moterys jau užkariauja kino industriją. Šiuolaikinės režisierės nebijo šokiruoti, atvirai kalbėti apie aktualias problemas ir atskleisti asmenines savo gyvenimo detales. 20-ajame Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ daug dėmesio skiriama moterims. Ne tik aktorėms, bet ir režisierėms. Moterų kurtus filmus galime pamatyti ir konkursinėse festivalio programose „Nauja Europa – nauji vardai“ ir „Baltijos žvilgsnis“.
Filmo „Kūnas“ kadras
Filmo „Kūnas“ kadras

Provokuoti mėgstanti, žymi šiuolaikinio Lenkijos kino režisierė – Malgorzata Szumowska filme „Kūnas“ („Body“) siunčia žinią, kad kūnas yra ryšys tarp išorinio pasaulio ir sielos. Pagrindinis herojus Janušas – teismo medicinos ekspertas, po motinos mirties jo dukra suserga anoreksija. Filmas palieka žiūrovui erdvės apmąstyti kūno reikšmę ir kančios prasmę bei vaikų ir tėvų santykius. Filmas rekomenduojamas juodo humoro mėgėjams. M. Szumowska Berlyno kino festivalyje už šį filmą buvo apdovanota „Sidabriniu lokiu“ kaip geriausia režisierė. Spaudos konferencijoje ji pagrindinę filmo mintį įvardino vienu sakiniu – „Svarbiausia yra egzistuoti realybėje.“ Kino kritikė Živilė Pipinytė apie „Kūną“ atsiliepia kaip apie „vieną iš virtuoziškiausių filmų, kuris stebina temų tankumu.“

VIDEO: Filmo „Kūnas“ anonsas

Jos tautietė režisierė Agnieszka Zwiefka atvyksta į „Kino pavasarį“ pristatyti filmo „Tylos karalaitė“  („The Queen of Silence“). Pagrindinė herojė 10-metė nelegalaus Lenkijos taboro gyventoja Denisė. Mergaitė negirdi ir negali kalbėti, tačiau puikiai jaučia ritmą ir šokdama lyg Bolivudo filmo herojė slepiasi nuo skaudžios ir skurdžios realybės. Romai labiausiai negirdima socialinė grupė ir Lietuvoje, todėl filmo siužetas padės labiau suprasti tai, kas vyksta labai arti mūsų, bet dažnai lieka nepastebėta. Pristatydama filmą A. Zwiefka sakė, kad jo tikslas parodyti įprastą romų gyvenimą, jų kasdienybę, atsisakant įsigalėjusių stereotipų. 

VIDEO: Filmo „Tylos karalaitė“ anonsas

Iš Latvijos kilusi, šiuo metu Niujorke gyvenanti animatorė Signė Baumanė nėra naujokė kino pasaulyje, tačiau ją labiausiai išgarsino naujausias jos kūrinys „Akmenys mano kišenėse“ („Rocks in My Pockets“). Filmas atrinktas į „Kino pavasario“ konkursinę programą „Baltijos žvilgsnis“. Režisierės gimtinėje filmas nuskambėjo kaip „Žaismingas filmas apie depresiją“, o Amerikoje – kaip „Beprotiškos normalumo paieškos“. Animacijos forma leidžia lengviau pažvelgti į rimtą ir šiomis dienomis itin aktualią problemą – depresiją. Filme pasakojama režisierės ir jos šeimos moterų istorija. Viename interviu autorė prisipažino, kad kuria tam, jog  provokuotų žmones mąstyti ir kviestų diskusijai. S. Baumanė taip pat įgarsino „Akmenys mano kišenėse“ versijas latvių bei anglų kalbomis. 

VIDEO: Filmo „Akmenys mano kišenėse“ anonsas

Konkursinėse festivalio programose bus rodomi ir kitų moterų režisierių sukurti filmai. Kristinos Grozevos ir Petar Valchanov „Pamoka“ (“The Lesson”, 2014) San Sebastiano kino festivalio konkursinėje programoje „Nauji režisieriai“ buvo pripažintas geriausiu. Ilgai lauktas lietuvių kilmės režisierės Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“ (“Summer of Sangailė”, 2015) prabils apie dviejų merginų draugystę. „Pionieriai herojai“ („Pioneer Heroes“, rež. Natalya Kudryashova) – papasakos trijų klasės draugų spaliukų svajones ir realybę. 

VIDEO: Filmo „Pamoka“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius