Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 26

„Kino pavasario“ atradimuose – J. Gyllenhaalas, moterys Azijos kine ir Irano vampyrai

Dėmesys moterų kuriamam kinui, sukrečiančios jų istorijos, daug debiutų iš Azijos ir „Oskarui“ už geriausią scenarijų nominuotas trileris su Jake'u Gyllenhaalu – tokie ryškiausi 20-ojo „Kino pavasario“ programos „Metų atradimai“ bruožai. Tai viena įvairiapusiškiausių ir daugiausiai filmų turinti programa, skirta debiutuojantiems režisieriams iš viso pasaulio.
Filmo „Naujienų medžiotojas“ kadras
Filmo „Naujienų medžiotojas“ kadras / Kino pavasario nuotr.


„Programa „Metų atradimai“ yra svarbi gurmanišką kiną ragaujantiems žmonėms. Joje beveik nerasi garsių režisierių vardų, bet galbūt po penkerių metų sakysime, kad „Kino pavasaryje“ matėme šios merginos filmą – o dabar ji yra naujasis Tarantino“, – šių metų programą apibūdina kino kritikas Tomas Ramanauskas.

T. Ramanausko rekomenduojami programos „Metų atradimai“ filmai – vaizdo siužete: 

VIDEO: T. Ramanauskas apie programą „Metų atradimai“


Sudarant programą „Metų atradimai“ buvo atrinkti pirmieji arba antrieji režisierių filmai. Tai reiškia, kad „Kino pavasario“ žiūrovai turės galimybę pažinti naujus pasaulio kino kūrėjus, kurių juostos retai pasiekia šalies kino sales ne festivalio metu.

Šiemet programoje išskirtinis dėmesys skiriamas Azijos kinui – debiutuos režisieriai iš Pakistano, Vietnamo, Irako Kurdistano, bus parodyti net trys filmai iš Irano.

Penkis gausiosios programos filmus sukūrė moterys, daugelyje jų pagrindinius vaidmenis atlieka taip pat šios lyties atstovės. Didėjantis moterų vaidmuo filmų kūrime – viena svarbiausių tendencijų kino industrijoje, kuri ryškiai atsispindės ir šių metų „Kino pavasaryje“.

Be to, reikšmingus filmus pradeda kurti moterys režisierės ne tik Vakaruose, bet ir iš Lietuvos žiūrovų dar tik pradedamos atrasti Azijos.

Vienas ryškiausių tokio kino pavyzdžių „Metų atradimuose“ – nepriklausomo kino bendruomenėje šurmulį jau sukėlusi, 2014 m. Sandanso kino festivalio sensacija „Mergina naktį namo grįžta viena“ („A Girl Walks Home Alone at Night“). Ši režisierės Anos Lily Amirpour juosta vadinama „pirmuoju Irano vampyrišku vesternu“.

VIDEO: Filmo „Mergina naktį namo grįžta viena“ anonsas

Skaudžią istoriją pasakos provokuojanti kanadiečių drama „Jos vietoje“ („In Her Place“) – apie nevaisingą moterį iš Pietų Korėjos, kuri jaučia tokį didelį spaudimą iš aplinkinių susilaukti vaikų, kad nusprendžia nusipirkti dar negimusį kūdikį.

Pakistaniečių drama „Duktė“ („Daughter“) pateiks kraupius faktus apie šalyje iki šiol vykstančias kruvinas „garbės kovas“, kuomet mirtimi baudžiami giminaičiai dėl santuokos be leidimo, užmezgus šeimos netoleruojamus santykius ar net išėjusius į slaptą pasimatymą be tėvų sutikimo. Dažniausiomis šeimos reikalams priskiriamų nusikaltimų aukomis tampa moterys (2011 m. – 943, 2013 m. – 869). Filmo centre – dešimtmetę dukrą nuo vestuvių gelbstinti mama. Jos vaikas, pažadėtas į žmonas senam sukilėlių genties vadui, kad šis nutrauktų kruviną nesantaiką ir nustotų negailestingai žudyti savo giminaičius.

VIDEO: Filmo „Duktė” anonsas

Programoje taip pat pristatoma iraniečių drama „Kiek valandų tavo pasaulyje?“ („What's the Time in Your World?“). Tai pasakojimas apie 20 metų Paryžiuje gyvenusią moterį, kuri nusprendžia grįžti namo į Iraną. Ją įkūnijo Irano aktorė Leila Hatami, kurią išgarsino vaidmuo 2011 m. „Oskarą“ laimėjusiame filme „Išsiskyrimas“. „Kiek valandų tavo pasaulyje?“ L. Hatami vaidina kartu su savo vyru ir mama.

„Kino pavasario“ organizatoriai džiaugiasi galėdami Lietuvos žiūrovams parodyti ir gimtajame Vietname uždraustą skandalingą erotinę dramą „Apvaisintojas“ („The Inseminator“). Ją sukūrė nepriklausoma Vietnamo kino režisierė Kim Quy Bui. Juostos nebeleista rodyti ir net apie ją rašyti be oficialaus paaiškinimo. Jos siužetas leidžia suprasti, kodėl šalies vadovybei „Apvaisintojas“ nepatiko. Filmas pasakoja apie senstantį tėvą, kuris taip nori, jog psichinę negalią turintis sūnus pratęstų giminę, kad net ryžtasi prašyti dukters pasiaukoti dėl brolio ir šeimos.

Nepatogią temą nagrinėja ir turkų brendimo drama „Sivas“, apdovanota Venecijos kino festivalyje žiuri prizu. Jame vienuolikmečio berniuko akimis pasakojama apie nelegalias šunų kautynes Turkijoje. Šiuo filmu ypatingai pasipiktino gyvūnų teises ginančios organizacijos, kurios net neišklausė režisieriaus pasiaiškinimo, kad filmavimo metu greta visuomet būdavo veterinarai.

VIDEO: Filmo „Sivas“ anonsas

Programos „Metų atradimai“ sudarytojai taip pat išskiria geriausiu Lotynų Amerikos filmu San Sebastiano kino festivalyje pripažintą muzikinę nuotykių dramą „Šviesiaplaukiai“ („Gueros“), lankomiausią praėjusių metų Izraelio komediją apie jaunas moteris šalies kariuomenėje „Nulis motyvacijos“ („Zero Motivation“), autobiografiniais motyvais paremtą dramą apie Kolumbijos grafičių piešėjus „Grybai“ („Los Hongos“), taip pat juostą „Prieglobstis“ („Shelter“), kurioje kaip režisierius debiutuoja britų aktorius Paulas Bettany, pažįstamas iš filmų „Nuostabus protas“, „Da Vinčio kodas“, „Dogvilis“. „Prieglobstyje“ pagrindinis vaidmuo atiteko režisieriaus žmonai, „Oskaro“ premijos laureatei Jennifer Connolly.

Neabejojama, kad didelio dėmesio sulauks „Metų atradimų“ trileris „Naujienų medžiotojas“ („Nightcrawler“). Šis filmas kalba apie psichopatišką paparacą, kuris pardavinėja filmuotą medžiagą televizijoms, stengdamasis pirmas patekti į nusikaltimo ar avarijos vietą ir dėl šio tikslo besiryžtantis kraupiausiems veiksmams.

Tamsiąją žiniasklaidos darbo pusę parodantis „Naujienų medžiotojas“ šį mėnesį buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią scenarijų. Pagrindinį vaidmenį filme atliko žymus amerikiečių aktorius Jake'as Gyllenhaalas. Ruošdamasis šiam filmui jis specialiai neteko 14 kilogramų. Iš filmų „Donis Darko“, „Kaliniai“ ir daugelio kitų juostų pažįstama žvaigždė yra vienas garsiausių šių metų „Kino pavasario“ vardų. J. Gyllenhaalą bus galima išvysti dar viename festivalio filme – programos „Festivalių favoritai“ mistiniame trileryje „Priešas“ („Enemy“).

VIDEO: Filmo „Naujienų medžiotojas“ anonsas

Programoje „Metų atradimai“ taip pat bus parodyta baskų drama „Gėlės“ („Flowers“), islandų „Gyvenimas akvariume“ („Life in a Fishbowl“), kurdų „Mardanas“ („Mardan“), iraniečių „Melburnas“ (angl. „Melbourne“), amerikiečių „Ji prarado kontrolę“ („She's Lost Control“), Indijos „Saulėtekis“ („Sunrise“), kanadiečių „Žiaurumas“ („Violent“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius