-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 01

„Kino pavasario“ trečiadienio filmų TOP 3

Nors liko vos diena iki festivalio finišo, tačiau jūsų sąraše turbūt dar liko ne vienas filmas, kurį būtina pamatyti. Animuota drama, komiška drama ir tikra drama – trečiadienis neišvengiamai atneš daug emocijų.
Festivalis „Kino pavasaris“
Festivalis „Kino pavasaris“ / Festivalio logotipo fragmentas

Pirmiausia verta pažymėti, kad šiandien yra jūsų paskutinė proga festivalyje pamatyti „Auksinį gaublį“ pelniusį animacinį dokumentinį filmą „Valsas su Baširu“.

Šio filmo režisieriui izraleliečiui Ariui Folmanui bičiulis papasakojo apie pasikartojantį sapną, kuriame jį persekioja 1982 metais Libane nušautų šunų vaiduokliai. Atviras jųdviejų pokalbis atnaujino šiurpius prisiminimus apie karą Libane, kuriame dalyvavo ir A.Folmanas. Jis nusprendė dar kartą susitikti su buvusiais bendražygiais, kad padiskutuotų apie konflikto priežastis ir pasėkmes bei atverstų bene juodžiausią Izraelio istorijos puslapį. Skaudžius istorinius faktus režisierius perteikia pasitelkdamas „anime“ stiliaus dokumentikos technologiją. Siurrealūs animaciniai vaizdai nukels į filmo herojaus atmintyje užsilikusias fantazijas, baimes ir psichologines traumas.

Vienas iš kol kas labiausiai žiūrovų vertinamų filmų – ispanų drama „Kamino“ (ją festivalio rengiamoje internetinėje apklausoje lenkia tiktai „Rugpjūčio šventė“). Ši provokuojama režisieriaus Javiero Fessero juosta yra dedikuojama 1985 m. Pamplonoje mirusiai Alexiai Gonzalez-Barros, kurią Vatikanas mėgina kanonizuoti ir paskelbti šventąja. 11-metė mergaitė Kamino, vos spėjusi patirti valiūkiško gyvenimo džiaugsmus ir pajausti pirmosios meilės kutenimus, suserga retos kilmės vėžiu. Kol geriausi šalies gydytojai niekaip neranda būdų sustabdyti ligos, savo juodo darbo imasi tiesmuką demagogiją skleidžiantys religinės organizacijos „Opus Dei“ kunigai. Prie lovos prikaustytos, vaikščioti jau nebegalinčios ir regėjimą prarandančios mergaitės mama taip pat fanatiškai tiki Dievo galia. Jaunosios aktorės Nerea Camacho suvaidinta ligoniukė bėga nuo sparčiai artėjančios mirties į magiškas fantazijas ir gražias svajones, kuriose regi save vaidinančią mokyklos teatro trupėje.

Kitame filme, „Eldorado“, nuotaika bus kur kas pakilesnė. Belgų režisieriaus Bouli Lannerso komiškoje dramoje pasakojama apie karštakošį automobilių prekeivį Yvaną, kuris savo namuose aptinka jo daiktus bandantį išnešti vagišių Elį. Tačiau 40-metis vienišius net nesiruošia pulti nekviesto svečio – nori tik pasikalbėti. Netrukus tarp dviejų vyrų užsimezga draugystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius