Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 29

„Kino pavasaris“: kovo 29-osios festivalio meniu

Lietingo pirmadienio dieną kviečiame praleisti su „Kino pavasario“ filmų herojaus – Belgrade besiblaškančiu ciniku amerikiečiu, nakties šešėliuose pasiklydusiu kunigu vampyru iš Pietų Korėjos, orą sugebančiu parduoti neaiškios kilmės šarlatanu, su nešvaria sąžine kovojančių kroatų slaptojo būrio smogikais ir spalvinguoju plikagalviu blogiuku iš Lenkijos.
Filmas „Troškulys“
Filmas „Troškulys“ / Kadras iš filmo

Vilniaus tarptautinis kino festivalis pasuko į finišo tiesiąją, kuri žada daug intrigų ir įdomių susitikimų. Sekmadienio vakarą viešbutyje „Artis“ jau susirinko penki žiuri nariai, kurie jau šiandien pradės konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmų peržiūrą ir aptarimus. 

DIENOS PATIEKALAS

„Čia ir ten“ („Here and There“)

Pirmajame vaidybiniame filme serbų dokumentalistas Darko Lungulovas lygina jauną, chaotišką, beprotišką, spalvingą Belgradą su milžinišku, retai užmiegančiu, nuolat skubančiu, svajones daužančiu ir nesvetingu imigrantams Niujorku, kuriame iš gimtojo miesto emigravęs režisierius gyvena daugiau nei 10 metų. Ironiška ir melancholiška dramedija jau susikrovė didelį lagaminą gerų atsiliepimų po pirmųjų seansų Vilniuje. Du kontrastuojantys miestai, serbų kino žvaigždė Mirjana Karanovic („Kino pavasaris“ jau rodė du filmus su Emiro Kusturicos mėgstamiausia aktore – „Grbavica“ ir „Moterys“), amerikiečių aktorius Davidas Thorntonas (TV serialas „Įstatymas ir tvarka“), trumpame epizode pasirodanti ir titulinę dainą įrašiusi kultinė rokerė Cindy Lauper. Štai kiek daug priežasčių šiandien anksčiau užbaigti darbus ir paskubėti į „Forum Cinemas Vingis“ didžiąją salę.   

DESERTAS

„Troškulys“ („Thirst“)

Įsimintiną trilogiją apie kerštą užbaigęs Park Chan Wookas stilingai suplakė siaubo trilerį, absurdo komediją, melodramą, vampyrizmą ir religines dogmas. Žmoniją išgelbėti svajojęs kunigas tampa vampyru, kuriam dabar tenka godžiai siurbti kraują iš gyvųjų. Nakties tamsoje jis sprendžia rimtą dilemą, kaip numalšinti troškulį ir išvengti nuodėmių prieš Dievą. Tarnystės priesaiką tenka sulaužyti, kai į uždraustos aistros žaidimą įsipainioja meilės pasiilgusi pasiutusiai gašli mergiotė, kuriai atsibodo slaugyti pasiligojusį sutuoktinį. 

VERTA PARAGAUTI

„Lenkų-rusų karas“ („Wojna rusko-polska“)

Radikaliai kitoks filmas iš Lenkijos pagal kontroversišką romaną, kurį parašė 18-metė Dorota Masłowska. Novatoriška forma, intriguojantis anarchistiškas stilius, unikali kalba, charizmatiški personažai ir įspūdingi specialieji efektai. Rasistas, homofobas ir antisemitas plikis ieško tikros meilės komunizmu prasmirdusioje visuomenėje ir nori išnaudoti susikaupusią energiją, mušdamas nerimstančius rusus.

„Juodasis būrys“ („Crnci“)

Bekompromisinis trileris apie karą ir aštri psichologinė drama apie slaptą Kroatijos kariuomenės būrį, kuriam tekdavo atlikinėti gandais apaugusius juodžiausius darbelius kruvino mūšio lauke. Liūdnas ir svarbus filmas atvertė nepamirštos ir kraupios Kroatijos istorijos puslapį. Karas Balkanuose paliko daug atvirų žaizdų ir neatsakytų klausimų. Vienas iš režisierių dueto narys Zvonimiras Juričius vakar atvyko į Vilnių ir šiandien bus pasiruošęs akistatai su kino teatro „Pasaka“ žiūrovais.

„Netinkama diena žvejybai“ („Bad Day to Go Fishing“)

Jeigu galėtumėte mintyse įsivaizduoti brolių Coenų manieromis sunarstytą ispanakalbę komediją ir retro stiliumi aprengtą „Imtynininką“, sumaišyti visa tai su Jimo Jarmuscho tekstais ir Aki Kaurismaki melancholiškumu, tai gautumėte kažką panašaus į režisieriaus debiutanto Alvaro Brechnerio vesternišką ir stilingą juodo humoro satyrą apie apsišaukėlius ir didvyrius, garbę ir orumą, kerštą ir nuobaudą, na ir, žinoma, lemtingąją saujelę dolerių, kurią taip norisi godžiai pagriebti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius