Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24

„Kino pavasaris“ pristatė šalį partnerę Ispaniją ir ispaniškus filmus

Kitą savaitę prasidėsiantis „Kino pavasaris“ pristatė festivalio garbės „viešnią“ – šalį partnerę, kuria šiemet paskelbta Ispanija. Pristatymo metu buvo parodytas vienas iš penkių „Goya“ nominacijų skaičiais stebinančių ir temomis intriguojančių ispanų filmų – drama „Kai nuvirsta medis“ („When A Tree Falls“, rež. Asier Altuna Iza).
Pristatyta „Kino pavasario“ šalis partnerė - Ispanija
Pristatyta „Kino pavasario“ šalis partnerė - Ispanija / Gedimino Gražio nuotr.

Vakaras buvo pradėtas tylos minute, skirta Briuselyje teroro akto metu žuvusiems žmonėms pagerbti.

Pasak Ispanijos ambasadoriaus Lietuvoje p. Emilio Fernández-Castaño, šiemet „Kino pavasaryje“ rodomuose ispanų filmuose vaizduojami skirtingi šalies regionai. „Nepabrėžiama nė vieno iš jų pranašumų ar trūkumų, tiesiog atskleidžiamos kiekvienam Ispanijos kraštui būdingos tradicijos. Apskritai, kinas suvienija žmones, tautas“, – renginyje kalbėjo ambasadorius.

Festivalio šalimi partnere Ispanija pasirinkta dėl glaudaus bendradarbiavimo su didžiausiu ir įtakingiausiu jos tarptautiniu San Sebastiano festivaliu. Ši festivalių draugystė prasidėjo prieš kelerius metus, kuomet į Vilnių atvyko San Sebastiano festivalio programos sudarytojas Roberto Cueto ir čia pamatė režisieriaus Igno Jonyno filmą „Lošėjas“. Kaip žinia, jo premjera 2013 m. įvyko būtent San Sebastiano kino festivalyje.

Ispanijos ambasadoriaus Lietuvoje Emilio Fernández-Castaño ir Vida Ramaškienė
Ispanijos ambasadoriaus Lietuvoje Emilio Fernández-Castaño ir Vida Ramaškienė

Šiemet R.Cueto atvyksta į industrijos konferenciją „Meeting Point – Vilnius“, kurioje skaitys pranešimus apie nacionalinio identiteto svarbą tarptautiniuose filmuose bei apie kino festivalių ekonominę įtaką miestui ir bendruomenei. Festivalyje išvysime ir gausų Ispanijos kino kūrėjų, pristatysiančių savo filmus, desantą.  

Šiųmetiniame „Kino pavasaryje“ bus parodyti penki ispaniški filmai, sukurti skirtinguose šios šalies regionuose. Trys iš jų – Ispanijos kino meno akademijos nacionalinių apdovanojimų pretendentai, susirinkę net 19 „Goya“ nominacijų. 

Renginio svečiai pirmieji išvydo vieną gražiausių festivalio filmų, režisieriaus Asier Altunos Izos dramą „Kai nuvirsta medis“ („When a Tree Falls“). Čia „Goya“ premijai už geriausią debiutinį vaidmenį nominuota aktorė Iraia Elias įsimintinai vaidina dailininkę dukterį, kuri titaniškomis pastangomis mėgina padalyti save senųjų tradicijų išsaugojimui ir asmeninių ambicijų išpildymui. 

„Tai filmas apie moderniame pasaulyje gyvenančius žmones, kurie bėga nuo savo giminės tradicijų ir negali to padaryti. Visą tai teko išgyventi ir filmo režisieriui, nuostabiai atvaizdavusiam baskų kraštą ir jo papročius“,–  filmą pristatė „Kino pavasario“ vyriausiasis programos sudarytojas Edvinas Pukšta.

VIDEO: Filmo „Kai nuvirsta medis“ anonsas

Dar vienas ispanų filmas bus rodomas programoje „Metų atradimai“. Tai net dvylikoje „Goya“ nominacijų paminėta režisierės P. Ortiz juosta „Nuotaka“ („The Bride“) – pasmerktos meilės, aistringo geismo, pražūtingo pavydo, išdavystės ir keršto epas, sukurtas pagal ispanų poeto ir dramaturgo F. G. Lorcos kultinę pjesę „Kruvinos vestuvės“. Tikimasi, kad į festivalį atvyks šiame filme pagrindinį vaidmenį sukūrusi aktorė Inma Cuesta, jau dabar vadinama naująja Pedro Almodovaro mūza. 

VIDEO: Filmo „Nuotaka“ anonsas

Į programą „Festivalių favoritai“ įtraukta dar vieno ispanų režisieriaus Cesk Gay drama „Trumanas“ („Truman“). Tai pasakojimas apie dviejų ilgai nesimačiusių draugų pasimatymą, kuris virto atsisveikinimu. Už aukščiausios prabos vaidybą San Sebastiano kino festivalyje apdovanotas „Sidabrine kriaukle“, filmas pelnytai buvo nominuotas ir šešioms „Goya“ nominacijoms. Į „Kino pavasarį“ atvyksta šios emociškai paveikios juostos prodiuserė Marta Esteban. 

VIDEO: Filmo „Trumanas“ anonsas

Savo dalyvavimą „Kino pavasaryje“ taip pat patvirtino ir filmo „Apostatas“ („The Apostate“) pagrindinis aktorius ir scenarijaus bendraautorius Alvaro Ogallo, sukūręs įsimintiną vaidmenį režisieriaus Federico Veiroj komiškoje dramoje, pasakojančioje apie vyrą ir kliūtis, su kuriomis jis susiduria, nusprendęs atsisakyti katalikų tikėjimo, kaip krikšto primestos naštos. 

VIDEO: Filmo „Apostatas“ anonsas

Filmas „Tobula diena skrydžiui“ („A Perfect Day to Fly“), kuriame bendraujama tik katalonų kalba, trumpam sugrąžins žiūrovus į vaikystę. Asmeniškiausias režisieriaus Marco Rechos filmas apie kertinius tėvo ir sūnaus santykius tinkamas visos šeimos auditorijai, tad kino salėse bus laukiami ir žiūrovai nuo 7 metų.

VIDEO: Filmo „Tobula diena skrydžiui“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius