-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 03 23

„Kino pavasaris“ rekomenduoja

Jei jums pasireiškia „sunkiojo pirmadienio“ sindromas, galite praskaidrinti savo pirmąją darbo dieną. Pakanka užsukti į kino teatrą ir pasirinkti vieną iš festivalio „Kino pavasaris“ pristatomų filmų.
Rekomenduojami „Kino pavasario“ filmai
Rekomenduojami „Kino pavasario“ filmai / Alvydo Opulskio montažas

Svajonės pildosi, tačiau – ne visos. Taip galima trumpai nusakyti pirmadienio „Kino pavasario“ filmų kodą.

Vieno originaliausių vokiečių kino atstovų Andreaso Dreseno drama „Kaip devintam danguj“ atvirai pasakoja apie pensinio amžiaus žmonių jausmus. Čia jie – lyg padangėse slankiojantys ir saulę užstojantys debesys. Mėgstamiausia A.Dreseno aktorė U.Werner virtuoziškai vaidina tarp dviejų vyrų besiblaškančią 60-metę Ingę. Ji nenori nubraukti 30 gražių santuokos metų su vyru Verneriu, bet puola į 78-erių Karlo glėbį. Akylesni žiūrovai pastebės, kad emocijos šiame filme – tarsi kavos virdulyje, kuris kartkartėmis supokši. Šis vokiečių filmas buvo įvertintas Kanų kino festivalio programos „Ypatingas žvilgsnis“ prizu.

Debiutiniame rumunų režisieriaus Radu Jude'o filme „Laimingiausia pasaulyje mergina“ atskleidžiama, kad iš dangaus nukritęs „aukso puodas“ ne visuomet išsprendžia visas problemas, veikiau – atvirkščiai. Nepasiturinčių darbininkų šeimoje augančiai paauglei Delijai vieną dieną nusišypsojo sėkmė. Ji išsiuntė tris sulčių pakelių etiketes ir laimėjo gaiviuosius gėrimus gaminančios kompanijos paskelbtą konkursą. Pagrindinis prizas – prabangus automobilis – 18-metei bus įteiktas specialaus renginio metu Bukarešte. Tačiau pakeliui į Rumunijos sostinę lengvai praturtėjusioje šeimoje įsiplieskia konfliktas. Pasaulinė šio filmo premjera įvyko 2009 metų Berlyno kino festivalio programoje „Jaunojo kino forumas“ – juosta laimėjo Europos nekomercinių kino teatrų tinklo C.I.C.A.E prizą.

Kitas filmas, „Birmos VJ. Reportažai iš uždaros šalies“, pasakos apie paminamas žmogaus teises ir laisves. Daniškuoju „Oskaru“ apdovanota režisieriaus Anderso Ostergaardo juosta paveržė pagrindinius prizus prestižiniuose dokumentikos forumuose Amsterdame ir Kopenhagoje, o 2009 metų „Sandanso“ tarptautinė žiuri išskyrė filmą už geriausią montažą. Birmoje (Mianmare) griežtai draudžiama filmuoti ir fotografuoti, nes šalies vadovai pasauliui skleidžia tik cenzūruotas žinias, esą vietiniai žmonės gyvena gražiai ir laimingai. Tačiau šie pareiškimai neatitinka tikrovės.

Irano režisieriaus Majido Majidi komiška drama „Žvirblių giesmė“ dar kartą primins, kad kartais gražiausius sapnus gali sudaužyti nepasotinamas godumas. Šis filmas pelnė FIPRESCI kino kritikų asociacijos prizą.

Jums greičiausiai smalsu, ką dar gali popscenos karalienė Madonna? Siūlome patiems įsitikinti ir pasižiūrėti jos režisuotą dramą-muzikinę komediją „Ištvirkimas ir išmintis“, kurioje trys bičiuliai trokšta, kad išsipildytų slapčiausi troškimai ir pasirūpinti ateitimi.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius