Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 12

Marius Ivaškevičius: „Filmo „Nematomas frontas“ atvirumas jaudina“

1944–1953 m. Baltijos šalyse vykęs pasipriešinimo judėjimas subūrė jaunų mirčiai neabejingų vyrų būrius kovai su komunistiniu pasauliu – Sovietų Sąjunga. „Nematomas frontas“ – sovietų valdžios karo pajėgose naudotas kodinis pavadinimas partizanų judėjimui Lietuvoje įvardyti. Taip pat pavadintame režisierių Vinco Sruoginio ir Jono Ohmano dokumentiniame filme drąsių vyrų, stojusių į kovą už laisvę, istorija pasakojama remiantis partizanų lyderio Juozo Lukšos rašytine patirtimi, abiejų „fronto“ pusių liudytojų mintimis. Tuometį siaubą, kankinimus, meilę ir narsą atskleidžia dar niekur nematyti archyviniai kadrai bei pasipriešinimą išgyvenusiųjų istorijos.
Režisierius Marius Ivaškevičius
Režisierius Marius Ivaškevičius

Filmas „Nematomas frontas“ bus rodomas kovo 20—balandžio 3 d. vyksiančiame festivalyje „Kino pavasaris“. Vienas pirmųjų šią istorinę juostą pamatė 2002 m. išleisto provokuojančio romano apie partizaninį karą „Žali“ autorius Marius Ivaškevičius. Šis žymus mūsų šalies prozininkas ir dramaturgas šiemet debiutavo kaip pilnametražio kino režisierius. Jo filmas „Santa“ taip pat bus rodomas „Kino pavasaryje“.

Mariaus Ivaškevičiaus komentaras:

Atrodytų, filme „Nematomas frontas“ – nieko nauja. Visiems, kas bent kiek domėjosi Lietuvos pasipriešinimo kovomis, žinomos šio karo detalės, kurių fone – didvyriška Juozo Lukšos istorija. Bet tai tik – iš pirmo žvilgsnio. Aš asmeniškai turbūt pirmą kartą taip aiškiai pajutau Juozo Lukšos gyvenimo ir kovos dramatizmą. Ir to priežastis – filmo intonacija. Apie jį ir visą partizaninį karą bei partizanų motyvaciją čia pasakojama be isterijos ir tokiems filmams dažnai būdingo patoso bei kaltinimų. Tiesiog supranti ir matai, kad tai buvo žmonės, kuriuos jų tėvynės okupacija privertė padaryti vieną ar kitą pasirinkimą. Filme parodomos ir apklausiamos visos kariavusios pusės – ne tik išlikę gyvi partizanai ir ryšininkės, bet ir juos išdavę bei dalyvavę jų likvidacijoje. O tai suteikia galimybę pamatyti visą šios milžiniškos žmogiškos dramos spektrą. Į vieną pasakojimą surinkti visi – kas mylėjo Juozą Lukšą, kas kovojo drauge su juo, kas jį išdavė ir nužudė. Ir toks atvirumas jaudina. 

VIDEO: Filmo „Nematomas frontas“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius