Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 02

Paaugliškas „Kino pavasaris“ laužys klišes ir tikrins žiūrovų ištvermę (video)

Kinomanai gali ruoštis šventei ar įspūdžių kupinoms atostogoms – kovo 17–31 dienomis jau šešioliktą kartą pasižiūrėti daugiau kaip 130 pripažintų ar naujų filmų pakvies tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“.
Filmas „Gražūs žmonės“
Filmas „Gražūs žmonės“ / Kino pavasario nuotr.

„Festivalį norisi lyginti su žmogumi. Šešiolikos metų žmogus – jau nebe vaikas, bet dar ir ne suaugęs žmogus. Todėl norėtume, kad žiūrovai šių metų „Kino pavasarį“ sutiktų kaip geranorišką, išraiškingą bei pilną ambicijų paauglį“, – sakė „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

Šiais metais festivalis žada laužyti klišes visomis prasmėmis. Pirmiausiai keisis „Kino pavasario“ struktūra – žiūrovai filmus galės rinktis iš vienos didelės programos „Horizontai“ vietoj anksčiau buvusių kelių skirtingų programų. Šioje programoje bus pristatytos 54 kino juostos, jau pripažintos tarptautiniuose kino festivaliuose.

„Šioje programoje, solidarizuodamiesi su kitais tarptautiniais festivaliais, pristatysime Irano filmą „Baltosios pievos“, kurio režisierius ir montažo režisierius dabar sėdi kalėjime, – sakė programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė. – Pirmą kartą festivalyje rodysime filmą 3D formatu – dokumentinėje kino juostoje „Pamirštų sapnų urvas“ režisierius Werneris Hercogas užfiksavo daugiau nei trisdešimties tūkstančių metų senumo piešinius viename Prancūzijos urve. Filmo premjera pasaulyje įvyko tik šiemet Berlyno kino festivalyje, todėl mes labai džiaugiamės, kad pavyko jį gauti.“

Jau trečią kartą pristatomoje konkursinėje programoje šiemet žiūrovai išvys 11 debiutinių arba antrųjų Rytų ir Centrinės Europos režisierių filmų.

„Šiemet pirmą kartą konkursinė programa turės atskirą atidarymo filmą „Labas, kaip sekasi?“. O per uždarymo ceremoniją parodysime konkursinėje programoje nugalėjusį filmą“, – sakė organizatorių atstovas Edvinas Pukšta.

Šešioliktąjį „Kino pavasarį“ puoš dvi retrospektyvos – du kartus festivalio publikos simpatijų prizą pelniusio Pietų Korėjos režisieriaus Kim Ki-duko bei Lietuvos režisieriaus Šarūno Barto darbai.

Netradiciškai gausi šių metų festivalio lietuviškų filmų programa, kurioje atrinkti net 34 lietuviški filmai.

„Norime, kad lietuvių žiūrovai rinktųsi ne tik užsienio filmus, bet ir mūsų šalyje sukurtus, taip pamėgdami Lietuvos režisierius, – sakė lietuviškų filmų programos koordinatorė Justė Zavišaitė. – Džiaugiamės galėdami pristatyti savo žiūrovams režisieriaus Mariaus Kvedaravičiaus filmą „Barzakh“, kuriuo buvo atidarytas festivalis „DocPoints Helsinki“ Suomijoje ir Berlyno kino festivalio dokumentinių filmų programa.“

„Kino pavasario“ akcentu šiemet organizatoriai vadina ne tik 3D filmą „Pamirštų sapnų urvas“, bet ir netradiciškai ilgą kino juostą „Karlosas Šakalas“, kurios trukmė – 5,5 val.

„Šiam filmui reikia neeilinės drąsos, bet tie, kurie ateis ir pamatys, nepamirš šio reginio. Manau, kad tai yra pagrindinis festivalio įvykis. Pats jį išbandžiau Kanų kino festivalyje – po 6 valandų peržiūros jaučiausi lyg po dviejų valandų. Žmonės bijo ilgų filmų, bet kituose užsienio festivaliuose pastebėjau, kad žiūrovai išgraibstė visus bilietus“, – Lietuvos publiką netradiciniam reginiui drąsino E.Pukšta.

„Kino pavasarį“ Vilniuje šiemet bus galima rasti kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“, „Forum Cinemas Vingis“, kur festivalio žiūrovų lauks salės pirmame aukšte ir didžioji trečiame (kitaip nei anksčiau), bei „Forum Cinemas Akropolis“ (pirmą kartą festivalio istorijoje). Bilietų kainos liko tokios pačios kaip pernai. Prekyba bilietais prasidės nuo kovo 7 dienos, o kovo 8 skelbiama speciali akcija moterims, kai jos bilietus galės įsigyti po 8 litus. Tuo tarpu kovo 11 dieną bilietai į visus lietuviškus filmus kainuos tik 6 litus.

VIDEO: „Karlosas“ (angl. Carlos, 2010)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius