-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 25

Rafailas Karpis pamatęs brazilų „Nekropolio simfoniją“: „Lietuvoje toks filmas būtų šventvagiškas“

Miuziklas, kuriame dainuoja duobkasiai, kunigai ir karstų nešiotojai. Pagal žanrą – komedija, bet nagrinėjantis rimtas temas. Tokia yra „Nekropolio simfonija“ („Necropolis Symphony“) neįprastas braziliškas filmas, kurį galima pamatyti 20-ajame „Kino pavasaryje“.
Rafailas Karpis
Rafailas Karpis / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Brazilijos miesto Gramado kino festivalyje filmas pripažintas geriausiu, o kito šios šalies miesto Paulinijos festivalyje „Nekropolio simfonija“ apdovanota ir už geriausią muziką.

VIDEO: Filmo „Nekropolio simfonija“ anonsas

Filmą jau matė operos solistas Rafailas Karpis, kuriam ši muzikinė komedija sukėlė daug rimtesnių jausmų, nei galėtum tikėtis iš tokio žanro. Dalijamės tenoro mintimis.

„Šis filmas – tikrai nestandartinis. Jo siužete parodoma baisi šių dienų situacija, kai žmonių tiesiog nėra kur laidoti. Dėl to pasirenkami įvairiausi būdai, norint sutalpinti palaikus.

Kadangi tema sudėtinga, filmą žiūrėti kiek nepatogu. Mes dažniausiai užsidarome ir nekalbame tokiomis temomis, kurios pabrėžiamos šiame filme. Tuo labiau – nejuokaujame. O čia apie laidojimą sukurtas miuziklas. Pagrindinis veikėjas turi paimti perkeliamų palaikų kaulus, sudėlioti juos į maišą. Pas mus toks filmas būtų priimtas kaip šventvagiškas. Bet čia iš palaikų nėra tyčiojamasi. Tiesiog parodoma, kaip viskas iš tikrųjų vyksta.

Filme atskleidžia daug duobkasio profesijos užkulisių. Man tai labai patiko – nes paprastai apie šituos žmones net nepagalvojame, arba manome, kad jie niekada nesišypso.

Žiūrėdamas šį miuziklą pamatai, koks gyvenimas yra trapus. Mirtis jame nėra sureikšminta. Vis dėlto, filmo nelaikyčiau komedija. Vietų, kur itin juoktumeisi, nebuvo daug. Taip yra dėl to, kad tema labai rimta. Bet komiškumo prideda herojų požiūris į žmonių išėjimą. Jiems tai yra neišvengiamybė – o duobkasiams tai apskritai kasdienybė.

Filme atskleidžia daug duobkasio profesijos užkulisių. Man tai labai patiko – nes paprastai apie šituos žmones net nepagalvojame, arba manome, kad jie niekada nesišypso. Filmas parodo, kad duobkasio darbą irgi galima dirbti su meile.

Filme nėra bandymų atsakyti į giluminius klausimus. Viskas labai aišku, paprasta ir žemiška“, – apie „Nekropolio simfoniją“ kalbėjo R. Karpis.

„Nekropolio simfoniją“ „Kino pavasaryje“ Vilniuje dar galima pamatyti kovo 27 d., penktadienį 19:15 val., kovo 30 d., pirmadienį 19:15 val., balandžio 2 d., ketvirtadienį 19:30 val. Visi seansai vyks kino teatre „Forum Cinemas Vingis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius