-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 30

Rasa Starkus įsitikinusi: filmas „Pamišimas dėl vyno“ nepaliks abejingų

Rasa Starkus, kaip ir jos vyras Arūnas Starkus, yra vyno entuziastė, ekspertė, verslininkė, pritaikiusi savo žinias steigiant ne tik pirmąją specializuotą vyno krautuvėlę Lietuvoje „Vyno klubas“, bet ir „Lietuvos Someljė asociaciją“ ar „Someljė mokyklą“. Jau ilgą laiką vynu besidominti bei aktyviai jo rinkoje veikianti moteris šioje srityje turi sukaupusi didžiulį bagažą žinių ir patirties. Vynas – ne tik R. Starkus verslo pagrindas, bet ir jos gyvenimo būdas. Didžiule erudicija nuo vyno istorijos iki jo vartojimo kultūros niuansų pasižyminčiai R. Starkus buvo pasiūlyta pažiūrėti australų dokumentinį filmą „Pamišimas dėl vyno“.
Rasa Starkus
Rasa Starkus

Šis kino bei vyno gurmanams skirtas filmas šių metų festivalyje „Kino pavasaris“ rodomas programoje „Kulinariniai filmai“. Jį galite pamatyti sekmadienį, kovo 30 d. 22.45 val. „Pamišimas dėl vyno“ skirtas būtent Bordo regiono raudonajam vynui ir šio amžiaus kinų invazijai į jo rinką. Filme kalbinami garsūs žmonės, o likusią dalį įgarsina aktorius Russelas Crow. Plačiau apie filmą – R. Starkus.

Rasos Starkus komentaras:

Ilgai galvojau, ar filmo pavadinimo vertimas „Pamišimas dėl vyno“ (angl. „Red Obsession“) yra teisingas. Tiesioginis vertinys „Raudonoji manija“ šiuo atveju nebūtų netikslus, nes filmas pasakoja apie prabangų raudonųjų vynų Prancūzijos regioną Bordo ir tam tikrų rinkų aistrą būtent raudoniesiems vynams. Tačiau pastarasis variantas gali atverti kelią įvairioms neteisingoms interpretacijoms, todėl likime prie „pamišimo“, kurį iš tikrųjų gali sukelti šių vynų istorijos, skoniai ir kainos. 

Šis filmas patiks daugeliui: mėgstantiems vyną; mylintiems Prancūziją ir gurmaniškas keliones; besidomintiems investicijomis į vyną ar jo gamybą; pasitikintiems įvairiais vyno guru; sekantiems Azijos rinkų įtaką krizės paveiktoms rinkoms. Žiūrovas apkeliaus šalis, kurios ilgus metus buvo arba staiga tapo be galo reikšmingos Prancūzijos vynų industrijai – Jungtinę Karalystę, Australiją, Kiniją, Honkongą ir tą pačią Prancūziją; apsilankys garsiose, šimtmečius vyną pardavinėjančiose, didelėse brokerinėse bendrovėse ir pačiuose vyno ūkiuose; susitiks garsiuosius pasaulio vyno kritikus ir įtakingus someljė, nusprendžiančius vyno likimą vienoje ar kitoje rinkoje; sužinos apie ekonominės galios pasikeitimą iš Vakarų į Rytus; pajus vyndarių emocijas – džiaugsmą, nerimą ar net baimę, kurią jiems teko patirti per paskutinius septynerius metus.

Šis filmas patiks daugeliui: mėgstantiems vyną; mylintiems Prancūziją ir gurmaniškas keliones; besidomintiems investicijomis į vyną ar jo gamybą; pasitikintiems įvairiais vyno guru; sekantiems Azijos rinkų įtaką krizės paveiktoms rinkoms. 

Iš pradžių galima pagalvoti, kad filmo mintis jau nebeaktuali, nes istorija prasideda įsibėgėjus krizei (suprantama, filmai taip greitai nesukuriami), tačiau jau po kelių minučių supranti, kad tai vyksta ir šiandien. Kelerių metų įvykių apžvalgoje išgirstame ir dabar aktualią nuomonę apie prabangius, „Grand Cru“ klasifikacijai priklausančius vyno ūkius. Interviu su šių ūkių savininkais ir vyndariais metu atskleidžiami jų potyriai bendraujant su įvairių rinkų pirkėjais, jų kaita, didžiųjų pirkėjų lūkesčiai, laimėjimai ir praradimai. Filmas sukels daug minčių vyno mėgėjams ne tik apie tai, kas nulemia vyno kainą, kas keičia požiūrį į vyno prekybą, bet ir apie vyndarių reakciją į vykstančius procesus. Filmas nepaliks abejingų tam visuotiniam grožiui ir prabangai, kurią mums puikiai pristato šio filmo sumanytojai ir kūrėjai – australai Davidas Roachas ir Warwickas Rossas. Beje, pastarasis žmogus pats turi vynuogyną Australijoje. Tad nenuostabu, kad visi vaizdai, kuriuos pamatysite, yra pateikti ne tik profesionalaus kinematagrafo, bet ir profesionalaus vyndario dėka. Žinoma, nedidelės 5 mobilių kino profesionalų komandos darbas ir Vyno magistro (MW – Master of Wine) p. Andrew Caillardo entuziazmas ir iniciatyva kuriant ir konsultuojant šį filmą taip pat labai reikšmingi.

Negaliu nepasidžiaugti ir sodriu, jau vienoje vyno kino juostoje („Geri metai“, 2006) girdėtu Russello Crowe balsu, kuris įgarsino dalį filmo teksto. Australai visuomet pasižymėjo labai geru muzikos parinkimu tiek savo filmuose, tiek radijo stotyse, tiek visoje aplinkoje: muzikos takelis – tobulas...  

Visa tai prikausto prie ekrano… Ir, žinoma, gero raudonojo vyno taurės iš garsaus Bordo regiono. 

Gero žiūrėjimo.

VIDEO: Filmo „Pamišimas dėl vyno“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius