Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 14

Gatvės meno festivalis Klaipėdoje provokuoja karštas diskusijas

Uostamiestyje be savivaldybės leidimo atliktas garsaus gatvės menininko Tellas (Italija) kūrinys ant Klaipėdos piliavietės. Tai iššaukė karštas miestiečių ir miesto politikų diskusijas – palikti dėmesį traukiantį piešinį, ar jį nuvalyti.
Klaipėdos piliavietėje per festivalį atsiradusį piešinį reikalaujama nuvalyti, organizatoriams gresia bauda.
Klaipėdos piliavietėje per festivalį atsiradusį piešinį reikalaujama nuvalyti, organizatoriams gresia bauda. / P.Sadausko nuotr.

Festivalio „EDIT Klaipėda Street Art“ organizatoriai sulaukė įspėjimo už miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą (pagal 34.7 papunktį „draudžiama rašinėti, braižyti ar kitaip teplioti pastatus, tvoras ir kitus statinius, įrenginius“). Taip pat reikalaujama piešinį pašalinti.

„Menas viešose erdvėse nėra tikslas savaime, tai bandymas užmegzti dialogą su miesto gyventojais, svečiais bei įžiebti tolimesnes diskusijas, vyksmus ir polemikas. Gatvės menas įdomus tuo, kad atsiranda netikėtose vietose atverdamas naujus matymo kampus įprastoms vietoms arba pastūmėdamas ištirti naujas, retai lankomas. Festivalio „EDIT Klaipėda Street Art“ santykis su miestu yra įkvėptas redaktoriaus darbo su tekstu – šį bei tą pridedant, išgryninant atverti skaitytojui daugiasluoksnius prasmės kodus.“ – teigia festivalio organizatoriai.

Jie nesikrato atsakomybės už savo savavališkus veiksmus ir yra pasirengę pašalinti padarytą pažeidimą įstatymui.

Tačiau, anot vienos iš festivalio organizatorių Akvilės Eglinskaitės, šis atvejis leidžia kalbėt apie vieną pagrindinių gatvės meno festivalio tikslų – paskatinti meno viešose miesto erdvėse raiškos galimybes ir ištirti miestiečių požiūrį į šios meno krypties specifiką.

Birželio 14 d., 17 val. Klaipėdos kultūros komunikacijų centre rengiama vieša diskusija „Kalbanti Klaipėda// viešos erdvės“, kurioje dalyvaus:

Artūras Šulcas – vicemeras
Mindaugas Petrulis – miesto dailininkas
Vaidotas Dapkevičius – Architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas
Ignas Kazakevičius – Kultūrų komunikacijų centro direktorius
Darius Vaičekauskas – MeKuSa, Menų zonos vadovas
Vasilijus Safronovas – istorikas
Nijolė Laužikienė – Ugdymo ir kultūros departamento direktorė, miesto įvaizdžio komisijos pirmininkė
Galerininkai Baročiai
Laima Kreivytė – menotyrininkė
Ūla Amrasaitė, Gabija Grušaitė, Akvilė Eglinskaitė – „EDIT Klaipėda Street Art kuratorės“

Festivalio „EDIT Klaipėda Street Art“ metu jau įgyvendinti šie projektai: keltą „Baltija“ išpiešė menininkas Ricky Lee Gordon (PAR), Smiltynės jachtklube instaliaciją „Baseinas“ sukūrė architektai sprik (Lietuva), Klaipėdos piliavietėje piešė Tellas (Italija).

Birželio viduryje Parodų rūmų fasadą papuoš menininko Seikon (Lenkija) grafinis piešinys, o pastatas Liepų g. 75 atgims iš Klaipėdos kilusio menininko Artiom Brancel piešiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius