Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 23

Gyvūnų teisių apsauga prieš meškos nepriežiūra kaltinamą cirką bejėgė: žmonės, nepirkite bilietų

Po to, kai VIP cirkas sulaukė nusiskundimų, kad pasirodymo metu uostamiestyje dalyvavo alinama meška, Lietuvos gyvūnų teisių apsauga „Facebook“ profilyje išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad niekuo padėti meškutei negali ir paragino žmones tiesiog nebepirkti bilietų į cirką – mat tik taip būtų sustabdytas laukinių gyvūnų kankinimas.
„VIP Cirko“ pasirodymas
„VIP Cirko“ pasirodymas / Stopkadras

Priminsime, kad vaizdo įrašu iš cirko pasirodymo feisbuke pasidalino verslininkas Audrius Urbonas. Pastarasis teigė, kad pasirodymas jam priminė siaubą.

Tuo metu VšĮ „Ąžuolyno meškučių cirko“ vadovas Nikolajus Zobovas 15min aiškino, jog meška gerai prižiūrima, o atrodo sulysusi tik todėl, kad išsišėrė gyvūno kailis. Klaipėdos Valstybinės maisto veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Antanas Bauža 15min sakė, kad N.Zobovas gavo reikalavimą įvertinti visų cirko gyvūnų būklę.

„Dėkojame visiems, kurie reagavo ir rašė mums dėl VIP cirke nufilmuoto video. Apgailestaujame, tačiau negalime padaryti nieko daugiau tos meškutės gerovei, nei stengtis, kad netolimoje ateityje laukinių gyvūnų naudojimas cirke būtų uždraustas. Atsakingos institucijos atlieka patikrinimus šiame cirke, tačiau tai nėra ta situacija, kai pakanka aplinkybių teisiniam gyvūno konfiskavimui iš jo savininko. Nustačius netinkamą gyvūno priežiūrą savininkas įpareigojamas pagerinti laikymo sąlygas, nustatant terminą sekančiam patikrinimui“, – feisbuke rašė Lietuvos gyvūnų teisių apsauga.

Pranešime teigiama, kad norima atkreipti dėmesį į tai, jog nepaisant to, kad gyvūnai cirke dažnai atrodo fiziškai sveiki, pats faktas, t.y. jų naudojimas, laikymas cirke, kai jie verčiami atlikti jiems nenatūralų elgesį, gyventi vilkikuose, narvuose, jau yra didelė kančia laukiniams gyvūnams.

„Jie gimė ne tam, kad linksmintų mus – žmones. Tokį laukinių gyvūnų išnaudojimą šiai dienai Lietuvoje gali sustabdyti tik visuomenė, neidama ir nepirkdama bilietų į cirką! Kol bus žiūrovų, perkančių bilietus į tokią pramogą, cirko valdytojai nesustos. Nes perkantys bilietus į cirką yra būtent tai, ko jie ir siekia. Kviečiame visus pagalvoti apie savo pasirinkimų atsakomybę ir raginti savo draugus, artimuosius, šeimos narius atsisakyti šios gyvūnams žiaurios pramogos“, – ragino Lietuvos gyvūnų teisių apsauga.

Siūlymas drausti cirke naudoti gyvūnus bus svarstomas rudenį

Praėjusiais metais Seimo narys Linas Balsys užregistravo gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, kurias priėmus Lietuvoje būtų draudžiama naudoti laukinius gyvūnus cirko veiklai ir net juos transportuoti per mūsų šalies teritoriją.

Anot šias pataisas pasirašiusios parlamentarės Dovilės Šakalienės, pavasario sesijos pabaigoje birželio mėnesį įvyko šių pataisų pateikimas ir joms buvo pritarta.

„Antra stadija – svarstymas, numatytas rudens sesijoje“, – 15min sakė ji.

Seimo Teisės departamentas, vertinęs šią pataisą, išvadoje rašo, jog negalima sakyti, kad neigiamų pasekmių toks projektas neturės.

Anot departamento, akivaizdu, jog laukinių gyvūnų cirko pasirodymuose uždraudimas lemtų, kad, tokią veiklą vykdantys cirkai turėtų atleisti šiuos gyvūnus prižiūrinčius, dresuojančius, su jais vaidinimuose dalyvaujančius asmenis, dėl ko jie galimai netektų pragyvenimo šaltinio, taptų reikalingi socialinių išmokų, sumažėtų įplaukos į valstybės biudžetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius