-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 04

Klaipėdoje braižoma atvirų baseinų ir mineralinių gydyklų vizija

Uostamiestis matuojasi kurorto statusą. Po Klaipėda tyvuliuojantis geoterminis vanduo žadina medikų, verslininkų ir turizmo specialistų fantaziją jo išteklius panaudoti taip, kaip kurortuose. Mokslininkai suskubo atlikti tyrimus, įrodančius, kad po klaipėdiečių kojomis sruvena ypatingų savybių turintis vanduo. Belieka įtikinti Visuomenės sveikatos centrą, kad šiandien tik klaipėdiečių būstų šildymui naudojamas vanduo tinkamas ir gydymui.
Vanduo labai reikalingas žmogui
Vanduo labai reikalingas žmogui / Shutterstock nuotr.

Išbandė su jūrininkais

Daugiau nei kilometro gylyje tyvuliuojantis 38 laipsnių vanduo nuo  2001 m. naudojamas šilumos energijai gaminti. Išgautu vandeniu Klaipėdos pašonėje esanti  geoterminė jėgainė žiemą pagamina  apie 40 proc. uostamiesčiui būtinos šilumos energijos.

Kad įsitikintų gydomosiomis geoterminio vandens savybėmis, Klaipėdos medikai kurį laiką įvairiomis procedūromis lepino 60 jūrininkų.

Tačiau medikai užčiuopė ypatingas geoterminio vandens savybes, galinčias pajūrio gydyklose padaryti tikrą perversmą. Uostamiesčio medikai įvairiomis šio vandens procedūromis lepino 60 jūrininkų. Rezultatas pranoko lūkesčius.

„Pastebėjome, kad tirtiems asmenims daugiau nei perpus sumažėjo streso simptomai, nuovargis, pagerėjo pažintinės savybės. Nustatyta, kad Vakarų Lietuvoje aptikto terminio vandens druskingumas siekia 18 proc., kai Negyvosios jūros – 32 proc., o jos gydomosiomis savybėmis seniai niekas neabejoja“, – apie geoterminio vandens naudą pasakojo VšĮ „Jūrininkų priežiūros centro“  gydytoja Lolita Rapolienė.

Patraukliausia vizija – SPA procedūros

Matuodami Klaipėdai kurorto statusą, specialistai pateikia Islandijos pavyzdį, kur trykštantis geoterminis vanduo į natūralų Žydrosios lagūnos baseiną kasmet pritraukia 3,5 mln. lankytojų. Vakarų Lietuvoje užčiuoptas šaltinis vadinamas gamtos anomalija. Tokią puikiai išnaudoja lenkai. Podhalėje geoterminis vanduo naudojamas šildymui, medienos džiovyklose ir  žuvų veisyklose. Vis dėl to klaipėdiečiams arčiausiai širdies – SPA procedūros, kokiomis į savo atvirus baseinus vilioja slovakai.

„Privalome po mūsų kojomis esančius išteklius išnaudoti taip, kaip tai daro užsienio šalys. Mokslininkų tyrimai parodė, kad egzistuoja visos prielaidos aplink Klaipėdą įkurti reabilitacijos centrus ar gydomuosius baseinus. Tačiau šiuo klausimu neužtenka Klaipėdos sprendimo. Būtinas apsisprendimas valstybiniu lygiu“, – apie geoterminio vandens panaudojimą svarstė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pirminiais paskaičiavimais,  įgyvendinti atvirų baseinų idėją prireiktų apie 15 mln. Eurų.

Prireikė teismo įsikišimo

Tačiau milžiniškos investicijos – ne didžiausia kliūtis Klaipėdos kelyje kurorto statuso link. Geologams ir Visuomenės sveikatos centro specialistams nepavyksta susitarti, tinka klaipėdietiškas geoterminis vanduo žmonių gydymui, ar ne.

Norint išgauti iš gręžinio žmonių gydymui naudojamą vandenį, būtina aplink vandenvietę nusistatyti sanitarines ribas. O jos kaip tyčia sutampa su kaimynystėje stovinčios ir atliekas deginančios katilinės „Fortum“ sanitarinės zonos ribomis. Dėl to visuomenės sveikatos specialistai nesiryžta išduoti leidimo geoterminį vandenį panaudoti gydymui.

Nesulaukdama atsakymo, geoterminiu vandeniu šilumą gaminanti bendrovė „Geoterma“ kreipėsi į teismą, kad šis išsiaiškintų, ar pagrįstos visuomenės sveikatos specialistų dvejonės. Teismas ieškinį turėtų pradėti nagrinėti šį mėnesį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius