-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 15

Klaipėdos savivaldybė už 1,8 mln. eurų renovavo daugiaaukštį Vingio gatvėje

Klaipėdos miesto savivaldybė pati pasinaudojo valstybės teikiama parama daugiabučių namų renovacijai. Neseniai eksploatacijai priduotas namas, savivaldybės užsakymu atnaujintas pagal valstybės paramos programą.
Daugiaaukštis Vingio gatvėje prieš renovaciją ir po jos.
Daugiaaukštis Vingio gatvėje prieš renovaciją ir po jos. / Klaipėdos miesto sav. nuotr.

Trylikos aukštų gyvenamajame name Klaipėdoje, Vingio g. 35, kuriame iš 103 butų 96 nuosavybės teise priklauso savivaldybei (juose gyvena klaipėdiečiai, turintys teisę būstą nuomotis iš savivaldybės), buvo įgyvendinta eilė energinį efektyvumą didinančių priemonių. Tikimasi, kad jos leis maždaug 70 procentų sumažinti išlaidas už name suvartojamą energiją. Projekto vertė – beveik 1,8 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybė atkreipia dėmesį, kad Aplinkos ministerija paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti. Paraiškos priimamos iki kitų metų kovo mėn.

„Klaipėdos miesto savivaldybė savo pavyzdžiu rodo ir kviečia įsitikinti kitus realia tokių projektų nauda bei efektu. Siekiame, kad, pasinaudojus valstybės teikiama parama, mieste būtų renovuota kuo daugiau daugiabučių namų. Iš esmės pasikeičia ne tik atnaujintų namų estetinis vaizdas. Tai – investicija, kuri leis daugiau nei per pusę sumažinti namo eksploatacijai reikalingą energiją, o taupymą modernizuotų namų gyventojai pajaus jau prasidėjus šildymo sezonui“, – sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

2016 m. aplinkos ministrui paskelbus kvietimą teikti paraiškas daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) Klaipėdos miesto savivaldybės administracija inicijavo šio daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) procesą, mat namas, nors ir statytas dar pagal 1993 m. galiojusius statybos reglamentus, buvo energetiškai itin neefektyvus, todėl nuspręsta pastatą sutvarkyti kompleksiškai. Beje, ilgai nesvarstę renovacijai pritarė ir kitų, ne savivaldybei priklausančių, butų savininkai, matę prasmę atnaujinti daugiabutį namą.

Pirmiausia buvo parengtas daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) investicijų planas, numatant du priemonių įgyvendinimo paketus, vienas iš jų – A energetinei klasei pasiekti. Šį paketą pasirinko ir Klaipėdos miesto savivaldybė, suinteresuota turėti pirmąjį taupesnį ir ekonomiškesnį daugiabutį namą. Tačiau po to, kai buvo parengtas pastato techninis darbo projektas ir paskelbtas darbų pirkimas, paaiškėjo, kad A klasei pasiekti reikalingi dideli finansiniai ištekliai, nes darbai pabrangtų beveik milijonu eurų. Atsižvelgiant į tai, kad daugiabučiame name yra pavienių butų, kurie priklauso ir kitiems savininkams, siekiant neužkrauti jiems reikšmingos finansinės naštos, nuspręsta A klasės atsisakyti ir siekti B energetinės klasės.

„Džiaugiamės, kad daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas šiemet jau yra pabaigtas. Buvo įgyvendintos šios energinį efektyvumą didinančios priemonės: stogo, išorės sienų ir cokolio šiltinimas, langų ir balkonų durų keitimas butuose, balkonų stiklinimas bei balkonų pagrindų konstrukcijų keitimas, langų keitimas laiptinėje ir rūsyje, lauko durų keitimas, šilumos punkto atnaujinimas, vėdinimo sistemų sutvarkymas, liftų keitimas. Taip pat atlikti šalto vandens, buitinių nuotekų sistemų ir elektros instaliacijos atnaujinimo darbai“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės vyr. patarėja Inga Kubilienė.

Statybos darbus pagal UAB „Progresyvūs projektai“ projektą atliko UAB „RNDV Statyba“.

Tikimasi, kad energiją taupančių priemonių įgyvendinimas leis iki 74 procentų sumažinti išlaidas už suvartojamą energiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius