-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 13

Klaipėdos siekis – atsisakyti institucinių vaikų globos namų

Nuo sausio 1-osios įsigaliojus Civilinio kodekso pataisoms iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus galės patekti tik išimtiniais atvejais, kai jiems būtina specializuota sveikatos priežiūra ir slauga, ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius. Šiemet Klaipėdoje nepasitaikė atvejų, kad kūdikis ar vaikas būtų apgyvendintas globos institucijoje ir jam būtų reikalinga laikina globa.
Globos namai
Globos namai / Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu atsitiktų taip, kad reikėtų paimti vaiką iš šeimos, Klaipėdos miesto savivaldybėje tik esant būtinybei jie bus apgyvendinami vaikų globos institucijose. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorės Audros Daujotienės teigimu, bus imamasi visų priemonių, kad vaikai globos įstaigose neužsibūtų ilgiau kaip 3 mėn.

Jeigu Vaiko teisių apsaugos skyrius priima sprendimą paimti vaiką iš šeimos, pirmiausia ieško artimų giminaičių – senelių, tetų, dėdžių, suaugusių brolių ar seserų. Tik tuomet, kai artimų giminaičių neatsiranda, globėjų ieškoma tarp svetimų žmonių. Jeigu neatsiranda ir tokių asmenų, tada susitarus vaikai laikinai siunčiami į esančias globėjų šeimas. Klaipėdoje daugiau nei 200 asmenų globoja vaikus. Šiandien dvi šeimos sutinka atsiradus būtinybei priimti laikinai globoti vaikus.

Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybėje jau yra ruošiami profesionalūs globėjai, tačiau įstatyminės bazės nebuvimas neleidžia jų įdarbinti ir apibrėžti socialines garantijas, nustatyti darbo apmokėjimo ir darbo tvarką. Globėjų atranką ir mokymus vykdo BĮ Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras.

Šiuo metu 4 Klaipėdos miesto vaikų globos institucijose auga 113 klaipėdiečių vaikų: vaikų globos namuose „Rytas“ ir „Smiltelė“ – po 37 vaikus, socialinių paslaugų centre „Danė“ – 18 vaikų, Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose – 21 vaikas iš Klaipėdos miesto. Planuojama, kad per 2017 metus globos namuose esančių vaikų skaičius sumažės perpus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius