-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 30

Klaipėdos tėvai įširdę: šešiamečius kraustys į mokyklą, kur klasės nepritaikytos

Klaipėdoje nerimsta aistros dėl darželių tinklo pertvarkos: stokojant vietų ugdymo įstaigose dalis priešmokyklinukų bus perkelta į mokyklas. Tėvai baiminasi, kad šešiamečiams bendrojo lavinimo mokyklų klasės nebus paruoštos laiku, juolab kad kai kurios įstaigos net neatitinka higienos normų.
Mažyliai ikimokyklinėse įstaigose nebesušals.
Klaipėdoje vis stokojant vietų darželiuose, šešiamečius nuspręsta perkelti į mokyklas. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Neseniai darželį „Bitutė“ lankančių šešiamečių tėvų ausis pasiekė žinia: nuo rugsėjo jų atžalos ikimokyklines klases turės lankyti ne darželyje, o greta esančioje Vitės pagrindinėje mokykloje. 

Tėvus šokiravo faktas, kad pasirinkimo jie neturi.

„Mums neleidžiama rinktis, turime vesti savo vaikus ten ir viskas. Šešiamečiai dar mažiukai, jiems gali būti sunku adaptuotis tokioje aplinkoje. Kelia klausimų ir tai, ar jie turės kur pamiegoti, ar patalpos bus tinkamai įrengtos“, – nuogąstavo „Bitutę“ lankančio šešiamečio mama Rita Šakinytė-Petrovė. 

Netiki, kad pabaigs remontą

Darželinukų tėvai netrukus sužinojo, kad Vitės pagrindinė mokykla neturi vadinamojo higienos paso. Klaipėdos visuomenės sveikatos centras šio pažymėjimo neišduoda už įvairius pažeidimus. 

Savivaldybėje iš kabineto į kabinetą siunčiami tėvai niršta, kad tapo situacijos įkaitais: šiaurinėje miesto dalyje trūksta darželių. Gyventojų pamėgtoje miesto dalyje vis kyla nauji kvartalai, tačiau niekas nesuskubo statyti naujų darželių. 

„Mus ramina, kad klasės bus suremontuotos. Bet jei atvirai – mes netikime. Jau kone balandis – patys žinome, kiek trunka paskelbti viešuosius konkursus, išrinkti laimėtojus. Galų gale, kiek patys darbai trunka“, – įpykę tėvai kalbėjo Klaipėdos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje. 

Valdininkai primena, kad tėvai gali vesti vaikus į kitus darželius, tačiau vėl tektų laukti bendroje eilėje. Tačiau ne paslaptis, kad darželiai Klaipėdoje – perpildyti ir šešiamečiui patekti į kitą darželį būtų sunku. 

Dauguma tėvų neslepia – sieks, kad jų vaikai lankytų kitas mokyklas. Retas kuris leis vaikui toliau lankyti Vitės pagrindinę mokyklą. Taip per trumpą laiką vaikai pakeis tris įstaigas. 

„Taip traumuojamas vaikas, tačiau tėvai, pamatę, kokia yra Vitės mokykla, nenori, kad jų vaikai ten mokytųsi“, – neslėpė R.Petrovė.

Anot savivaldybės ugdymo ir kultūros departamento vyriausiosios specialistės Stefanijos Vancevičienės, klasės tikrai bus įrengtos ir pritaikytos priešmokyklinukams. „Siūlyčiau visiems nuvažiuoti ir įsitikinti, kad ta mokykla tikrai gera, ir vaikams viskas ten bus gerai. Nerimas perdėtas“, – ramino valdininkė. 

Turėjo iš anksto įspėti tėvus

Toks pats likimas laukia ir lopšelio-darželio „Traukinukas“ šešiamečių. 

Anot Vakarų Lietuvos tėvų forumo vadovės Kristinos Paulikės, problemų kelia ir kiti klausimai, ne tik nerimas, ar bus laiku įrengtos klasės. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Paulikė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Paulikė

„Traukinuko“ tėvai teigia, kad investavę į remontą ruošiant būtent priešmokyklinukų patalpas darželyje ir skyrę 2 proc. paramą, turi teisę reikalauti, kad vaikai baigtų lankyti savo darželį. Ir tas reikalavimas yra suprantamas. Galų gale būtina atsižvelgti ir į vaikų raidos ypatumus.

Kadangi pati dirbau įvairiose ugdymo įstaigose, turiu pedagoginį išsilavinimą, puikiai žinau, kad ne visi tokio amžiaus vaikai psichologiškai yra pasiruošę integruotis į didžiulės mokyklos aplinką, tai sukelia nemažai streso, todėl tiek tėvai, tiek pedagogai, tiek savivaldybė turi gerai įvertinti kiekvieno vaiko galimybes“, – pastebėjo K.Paulikė. 

Anot jos, priimant tokius pokyčius miesto švietimo sistemoje derėjo iš anksto pasitarti su tėvais ir juos informuoti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius