Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

Kviečia švęsti: Klaipėdos skulptūrų parkui – 40 metų

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (MLIM) drauge su Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriumi penktadienį, spalio 20-ąją, kviečia į renginius, skirtus Klaipėdos skulptūrų parko 40-mečiui paminėti.
40 metų švenčiančio Skulptūrų parko nuotrauka iš archyvų.
40 metų švenčiančio Skulptūrų parko nuotrauka iš archyvų. / B. Aleknavičiaus nuotr.

12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) vyks seminaras, kuriame bus pristatomas Klaipėdos skulptūrų parkas kaip įsimintinai svarbus Lietuvos dailės istorijos puslapis. Pranešimus skaitys menotyrininkė doc. dr. R. Rachlevičiūtė, skulptorius K. Musteikis, ilgametis Klaipėdos m. architektas A. Skiezgelas papasakos, kaip buvo organizuojami simpoziumai, architektai pristatys baigiamą parengti parko sutvarkymo projektą, vyks diskusijos.

18 val. KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) bus atidaryta 5-oji respublikinė paroda „Mažoji plastika“, skirta Skulptūrų parko 40-mečiui. Ekspoziciją sudarys dvi dalys: Smiltynės granito kalimo simpoziumų istorinė retrospektyva (kuratorė S. Simanaitienė) ir šiuolaikinė mažoji plastika (kuratorius S. Bertulis). Paroda veiks iki lapkričio 12 d.

Bus galima susipažinti su parko kūrimo procesu, žvelgiant į iš skirtingų medžiagų – gipso, plastelino, vaško – padarytus modelius, asmeninius daiktus iš skulptorių archyvų.

Istorinės retrospektyvos ekspozicija pristatys iš muziejų fondų ir asmeninių archyvų surinktus mažosios plastikos darbus, kurie yra sukurti ta pačia tema kaip ir parko skulptūros. Bus galima susipažinti su parko kūrimo procesu, žvelgiant į iš skirtingų medžiagų – gipso, plastelino, vaško – padarytus modelius, asmeninius daiktus iš skulptorių archyvų: „keistus“, tačiau tarybiniais laikais buvusius „deficitinėmis“ dovanomis tokius kaip radija „Spidola 23-1“, dirbtinės odos diplomatas ir auksinis laikrodukas „Čaika“. Parodos turinį papildys skulptorių darbo įrankiai, nuotraukų retrospektyva, Skulptūrų parko 3D videomontažas, archyvinė skulptoriaus J. G. Ruzgo filmuota medžiaga bei dokumentinis filmas apie pirmą Smiltynės granito simpoziumą „14 akmenų Neptūnui“.

Istorinė Smiltynės granito simpoziumų retrospektyva formuojama kaip įdomi 8–9 dešimtmečių meninė raiška, kurios pasekmė – Klaipėdos skulptūrų parkas – per 40 metų sulaukė skirtingų vertinimų. Mat jis buvo įkurtas ant sunaikintų Senųjų miesto kapinių. Šis faktas iššaukė daugybę kontraversiškų opozicinių reakcijų ir suformavo skirtingas barikadas – skulptoriai prieš kapinių paveldo saugotojus.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus rūpintis Skulptūrų parko ekspozicija pradėjo 2005 m. Iš pradžių buvo vykdoma veikla, susijusi su parko saugumu, paukščių populiacijų išsaugojimu. Nuo 2008 m. muziejus pradėjo formuoti parko kaip dviejų istoriškai reikšmingų tapatybių – Senųjų miesto kapinių ir Modernios skulptūros galerijos – vienijimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius