Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 25

Nugriovus saugotiną namą Klaipėdos senamiestyje – beveik 750 tūkst. eurų žala

Kultūros paveldo departamento specialistai įvertino, kokia žala padaryta Klaipėdos senamiestyje nugriovus saugotinus pastatus Daržų ir Didžiosios Vandens gatvėse.
Dėl nugriauto pastato Daržų gatvėje Klaipėdos senamiestyje STT pradėjo tyrimą.
Dėl nugriauto pastato Daržų gatvėje Klaipėdos senamiestyje STT pradėjo tyrimą. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Kaip pranešama, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos reaguodamas į tai, kad minėtais atvejais buvo elgtasi ypač piktavališkai, ignoruojant teisės aktais apibrėžtą tvarką ir paminant viešąjį interesą, sudarė specialias komisijas žalai nustatyti.

Iš KPD, Klaipėdos miesto savivaldybės ir atestuotų nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistų sudaryta komisija konstatavo, kad atlikus savavališkus griovimo darbus ir nugriovus Daržų g. 14 esantį valstybės saugomą kultūros paveldo objektą, sunaikintas didelę mokslinę, istorinę ir kultūrinę vertę turintis pastatas, dalis kurio statyta apie 1770 metus panaudojant Klaipėdos pilies plytas. Prisidengiant 2014 m. išduotais leidimais statinio tvarkybai, tačiau tik imituojant paveldo tvarkybos darbus, šis pastatas vasaros viduryje neturint nustatyta tvarka išduoto leidimo buvo nugriautas, galimai tikintis toje vietoje pastatyti naują statinį.

Komisija nutarė, kad KPD Klaipėdos skyriui atlikus administracinio nusižengimo tyrimą ir tyrimo metu nustatytam asmeniui/asmenims, kuris/kurie atsakingi už nekilnojamosios vertybės sunaikinimą, bus siūloma atkurti iki sužalojimo buvusią būklę (panaudojant išlikusias raudonas keramines plytas) ir atlyginti tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos patyrė valstybė. Komisija jau paskaičiavo valstybei ir visuomenei padarytą žalą – ji siekia 749 tūkst. Eur.

KPD direktorius Vidmantas Bezaras pastebi, kad pažeidžiant civilizuotą teisinę tvarką turėti vilčių, jog Klaipėdos senamiestyje vykdyti neteisėti vertingų statinių griovimo organizatoriai nebus baudžiami, neverta. Anksčiau buvę atvejai, kai sumokėjus nedidelę baudą galima išsisukti, o griuvėsių vietoje, galimai kompensuojant žalą, atstatomi nauji pastatai, yra netoleruotini. „Istorinio pastato vertė – ne tik sienos ar tūriai, tai ir mokslinė vertė, patrauklumas turistams, galų gale, senamiesčio dvasia“ – pabrėžė KPD direktorius V. Bezaras. Kadangi jau kelių rekonstruojamų statinių „sugriuvimas“ Klaipėdos senamiestyje įvyko pagal panašią schemą, o jų vykdytojus, savininkus ar įgaliojimus turinčių asmenų atsakomybę nustatyti pakankami sudėtinga, buvo kreiptasi į prokuratūrą ir STT.

KPD sudarytos komisijos tęsia darbą ir skaičiuoja žalą kitiems griaunamiems vertingųjų savybių turintiems statiniams Vandens g. 26 ir 28, su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovais tariamasi dėl aktyvesnio kompleksinių prevencinių priemonių taikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius