Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 01

Nuo spalio 1 dienos Klaipėdoje kūdikių susilaukusioms šeimoms – savivaldybės paskata

Nuo spalio 1 dienos Klaipėdoje gimusių kūdikių tėvams bus skirtas vienkartinis krepšelis – 122 eurai. Uostamiesčio savivaldybė taip viliasi paskatinti šeimas mažylius gimdyti ir juos auginti šiame mieste. Skaičiuojama, jog tokiai paramai savivaldybė per metus išdalins apie 200 tūkstančių eurų.
Motina ir kūdikis
Motina ir kūdikis / 123RF.com nuotr.

Klaipėdos taryba pritarė siūlymui naujagimių susilaukusias šeimas pasveikinti vienkartine išmoka. Nauja paramos rūšis įsigaliojo spalio 1 dieną.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Ginos Vilimaitienės, savivaldybėje svarstyta, kokią paramą skirti – piniginę ar kraitelius.

„Kitose savivaldybėse daugeliu atveju skiriami krepšeliai. Galvota apie kraitelio dydžius, bet apsispręsta, kad išmokos bus geriau ir naudingiau tėvams, jie patys apsispręs, ko reikia, kokių daiktų įsigyti. Klaipėda nusprendė skirti finansinę paramą“, – sakė G.Vilimaitienė.

122 eurai yra vienas valstybės remiamų pajamų dydis, tad Klaipėdos savivaldybė nusprendė orientuotis į šią sumą.

Šiuo metu gimus kūdikiui kiekvienai šeimai skiriama vienkartinė apie 418 eurų išmoka. Susilaukę kūdikio klaipėdiečiai gaus 122 eurais daugiau, viso 540 eurų. Į piniginę išmoką galės pretenduoti šeima, kurios bent vienas iš tėvų registruotas Klaipėdoje. Tokia parama bus skiriama ir kituose miestuose mažylių susilaukusiems, tačiau uostamiestyje registruotiems tėvams arba persikėlusiems gyventi į uostamiestį kol mažyliui sueis vieneri metai. Į paramą bus galima pretenduoti per 12 mėnesių nuo kūdikio gimimo.

Skaičiuojama, jog tokia parama per metus bus išdalinta maždaug 1 700 šeimų, tam prireiks apie 207 tūkstančių eurų.

Dovanoja kraitelius

Paramą šeimoms teikia ir kitos savivaldybės. Kauno rajone tėvams dovanojami krepšeliai su būtiniausiais mažyliui reikmenims, jo vertė 300 eurų. Šiauliuose gimusių kūdikių tėveliams įteikiamas 238 eurų vertės krepšelis.

G.Vilimaitienė pabrėžia, jog atskiro prašymo klaipėdiečiams, susilaukusiems kūdikio, dėl 122 eurų gavimo teikti nereikės. Šeimos, kurios kreipiasi dėl vienkartinės išmokos iš valstybės biudžeto, automatiškai gaus ir minėtą paramą.

„Gali būti atvejai, kai šeima atsikraustė, tapo klaipėdiečiais. Tuomet prašymą reikia teikti per dvylika mėnesių nuo kūdikio gimimo. Situacijos yra margos, kaip genys. Galbūt vienas iš tėvų registruotas Šiauliuose, kitas Klaipėdoje, vaikai taip pat čia. Jei prašymą teiks tėtis, registruotas Šiauliuose, sistema prašymą priskirs Šiauliams, tuomet mama mums turės teikti atskirą prašymą“, – sakė vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius