Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 26

Žiemos šventės Klaipėdoje: kas šiemet slėpsis po unikaliu stikliniu gaubtu?

120 žmogeliukų, 50 gyvūnėlių ir kitų reikiamų personažų nuo vasario savo rankomis lipdanti klaipėdietė menininkė Klaipėdai padovanos pačią tikriausią kalėdinę dovaną – įspūdingo dydžio prakartėlę, kuri po apšviestu gaubtu įsikurs Teatro aikštėje, virš kurios pakibs daugybė ryškių žvaigždžių ir kvepės žaliaskarė. Jos šiemet, dailios ir aukštos, vėl bus ieškoma miestiečių kiemuose.
Klaipėdoje įžiebta Kalėdų eglė
Pernai pagrindinę Klaipėdos aikštę papuošė įspūdingas rutulys ir tikra eglė. / Mindaugo Petrausko nuotr.

Kažkas nepaprasto, stebuklingo, negirdėto ir nekasdieniško – taip norisi apibūdinti šiųmetę šv.Kalėdų atmosferą, kuriamą Klaipėdoje, pagrindinėje miesto aikštėje, kurioje tarp renginių gausos, neabejotinai, didžiausia puošmena taps prakartėlė.

„Tai bus didžiulis stiklinis gaubtas, po kuriuo bus padėta paroda, pasakojanti apie Jeruzalę prieš 2 000 metų, pasakojanti tą tikrąją šv.Kalėdų istoriją, kada į pasaulį atėjo Kristus, nuo kada ir švenčiame Kalėdas“, – pagrindinį akcentą pristatė žiemos švenčių projekto vadovė Dalia Grikšaitė. Ji neslėpė – į juos besikreipusi ir dovaną miestui pasiūliusi menininkė užkrėtė šios idėjos įgyvendinimu.

Tai bus didžiulis stiklinis gaubtas, po kuriuo bus padėta paroda, pasakojanti apie Jeruzalę prieš 2 000 metų.

Nepaprasto grožio prakartėlę su pačia tikriausia šv.Kalėdų užgimimo istorija, atkeliavusia iš Jeruzalės, miestui padovanos menininkė Aida Raimonda Pečeliūnienė, nuo vasario viena savo rankomis lipdanti dešimtis prakartėlės personažų, juos dailinanti, rengianti.

„Idėja gimė seniai. 2008 metais pirmą kartą Klaipėdoje mano prakartėlė buvo pas pranciškonus, keliavo vis plačiau, pernai buvo Švėkšnos bažnyčioje.

Šiemet apie tą Žemę norėjosi daugiau informacijos suteikti. Vaikščiodami su gidu vaikai sužinos daugiau apie gerumą, viltį, meilę, nes nori nenori apie tai bus kalbama, apie tai, kokioje aplinkoje tai prasidėjo – kur gimė trys religijos. Jeruzalė – išskirtinis miestas su plačia istorija, biografija, norėjosi, kad mintimis sugrįžtume į Kalėdų pradžių pradžią, sugrįžtume tomis dienomis“, – sakė menininkė, kasdien kimbanti prie lipdymo darbų, kurie kartu su Mingėje surinktomis žolelėmis, nulipdytomis šventyklomis bei pastatais nuguls po stikliniu, unikaliu gaubtu, prie kurio, dalyvaujant ekskursijose kartu su gidu, bus galima išgirsti tikrąją šv. Kalėdų užgimimo istoriją ir, žvelgiant į moters kūrybą, paklaidžioti senosios Jeruzalės gatvelėmis.

J.Andriejauskaitės/15min.lt/Savo rankomis personažus lipdo ir prakartėlę kuria menininkė A.R.Pečeliūnienė
J.Andriejauskaitės/15min.lt/Savo rankomis personažus lipdo ir prakartėlę kuria menininkė A.R.Pečeliūnienė

Įspūdingas stiklinis gaubtas

Mes pirmieji pasaulyje pagaminome didelio formato stiklus, kurie iškeliavo į Jungtinius Arabų Emyratus, operos pastatą Dubajuje. Tas pats stiklas bus panaudotas šiam paviljonui, – sakė T.Lenkimas.

Prakartėlės gaubtas, kurį miestui ketina padovanoti Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti bendrovė „Glassbel“, bus 12 m ilgio ir 3 m pločio.

„Esame iš skaidraus verslo. Turėtų būti tarsi nematoma, o per jį matoma“, – šypsojosi bendrovės atstovas Tomas Lenkimas.

Anot jo, tikras sutapimas, jog kai į jį kreipėsi atstovai iš įstaigos „Klaipėdos šventės“, bendrovė kaip tik buvo pabaigusi vieną projektą, kuriam naudotas specialus stiklas.

„Turime stiklą, padengtą danga, kuri panaikina visus atspindžius. Toks naudojamas akiniams, o sukurtas meno kūriniams muziejuose. Mes pirmieji pasaulyje pagaminome didelio formato stiklus, kurie iškeliavo į Jungtinius Arabų Emyratus, operos pastatą Dubajuje. Tas pats stiklas bus panaudotas šiam paviljonui. Šis stiklas leidžia fotografuoti, nesimato atspindžio. Tikslas, kad priėjus prie stiklinio fasado ne savo atspindį matytum, o tai, kas yra viduje“, – pasakojo T.Lenkimas. Jo teigimu, stiklas iš tiesų bus įspūdingas ir neįprastas.

Stiklinis paviljonas Teatro aikštėje bus įžiebtas gruodžio 9-ąją, 17 valandą. Organizatoriai atskleidė, kad iškart bus matomos ne visos scenos – išganytojas užgims šv. Kalėdų dieną, gruodžio 25-ąją, Trys Karaliai prakartėlėje, kaip ir dera, bus įkurdinti sausio 6-ąją.

J.Andriejauskaitės/15min.lt/Savo rankomis personažus lipdo ir prakartėlę kuria menininkė A.R.Pečeliūnienė
J.Andriejauskaitės/15min.lt/Savo rankomis personažus lipdo ir prakartėlę kuria menininkė A.R.Pečeliūnienė

Pernai rutulys, šiemet prakartėlės

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, jog, likus daugiau nei mėnesiui iki šv. Kalėdų eglės įžiebimo, šventinio šurmulio pradžios, jau aiškiai matoma šventės atmosfera.

„Džiaugiuosi, kad kasmet Klaipėda randa naują, unikalų ir drauge žaismingą, spalvingą, klaipėdietiškai jaukų akcentą visoje Kalėdų šventėje. Jei praėjusiais metais visą Lietuvą traukė garsusis gaublys, Taravos Anikė po juo, tai šiais metais – stiklinis paviljonas su galimybe pamatyti tokį originalų, jaukų ir šiltą prakartėlių demonstravimą. Tai vėlgi bus labai unikalus, specifinis dalykas, Kalėdos turės tikrąjį krikščioniškąjį atspalvį. Grįžimas prie ištakų, datų, personalijų turi labai gerą, sveiką prasmę – tiek pažintine prasme, tiek Kalėdų šventės kontekste“, – kalbėjo meras.

Ieškos gyvos eglės

Šiemet Klaipėdos Teatro aikštėje, kaip ir pernai, stovės gyva šv Kalėdų eglė.

Anot D.Grikšaitės, gyventojai jau dabar gali siūlyti egles, kurios būtų ne mažesnės nei 8 m aukščio, plačių šakų vainiku. Apžiūrėjusi komisija išsirinks tinkamiausią. Pernai į pagrindinę miesto aikštę patekti kandidatavo 13 eglių.

Mindaugo Petrausko nuotr./Pernykštė Klaipėdos Kalėdų eglė
Mindaugo Petrausko nuotr./Pernykštė Klaipėdos Kalėdų eglė

„Pernai atsiradusia eglute kai kas džiaugėsi, kai kas nusivylė. Noriu pasakyti, kad praėjusiais metais Klaipėda kaip niekad atrodė pasipuošusi, nes karkasinė eglė rado vietą Atgimimo aikštėje ir ją papuošė. Šiemet bus taip pat“, – dviem papuoštomis aikštėmis džiaugėsi D.Grikšaitė.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ atstovai neslėpė, jog ketinama atnaujinti Teatro aikštėje stovėsiančius prekybinius namelius. Senuosius planuojama įkurdinti Atgimimo aikštėje, tad kalėdinė prekyba vyks dviejose vietose.

Šv. Kalėdų eglutės įžiebimas vyks kaip įprastai – pirmąjį gruodžio šeštadienį, 17 val. Teatro aikštėje. Čia bus galima išvysti specialiai tai dienai režisuojamą koncertinę programą, fejerverkus ir kitas staigmenas. Tą pačią dieną Klaipėda perleis „Kultūros sostinės“ titulą Marijampolei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius