-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 05

Donatas Urbonas: Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir jo kenkėjai

Tomas Pačėsas ir Ramūnas Karbauskis turi šį tą bendro. Visur vieni priešai, kurie tik ir trukdo dirbti. Bet kai prieš atsakingą LKL mūšį su Kauno „Žalgiriu“ Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas kaip apie didžiausią kenkėją kalba apie žiniasklaidą, suprask, kad klubas arba jo treneris turi labai rimtų problemų.
Donatas Urbonas
Donatas Urbonas / L.Žemgulio nuotr.

Treneriai mėgsta pralaimėjimus nurašyti plano nevykdžiusiems žaidėjams, blogiems teisėjams, „juodoms dienoms“. Kai daugiau neberanda kitų kaltų arba tiesiog atsibosta minėti tuos pačius, jie pradeda kalbėti, kaip žurnalistų straipsniai virsta netaikliais žaidėjų metimais aikštėje.

Tomas Pačėsas driokstelėjo. Amerikiečiui (!) Davidui Loganui rungtynės su Jeruzalės „Hapoel“ buvo vienos prasčiausių šį sezoną, nes Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Avelino „Sidigas“ klubas nori išpirkti snaiperį iš „Lietuvos ryto“ komandos.

„Visiška nesąmonė, – lrytas.lt straipsnyje be autorystės pareiškė „Lietuvos ryto“ prezidentas Gedvydas Vainauskas. – Jei būtų nors menkiausio pagrindo, gal ir nutylėčiau, bet šiuo atveju kažkas galvoja, kad geriau už mus pačius žino, kas vyksta klube.“

Šiek tiek „menkiausio pagrindo“: Avelino klubo treneris Pino Sacripanti interviu Italijos televizijai „Raisport1“ atvirai dėliojosi planus, kiek ir kaip jo komandoje žaistų Davidas Loganas.

„Sveriant pliusus ir minusus, Loganui turėsiu atrasti minučių, kai rotacijoje dar yra Raglandas ir Greenas. Su visais jais kartu mūsų penketas būtų žemas. Bet su juo būtų daug pliusų. Loganas yra labai talentingas krepšininkas, puikus snaiperis. Tai žaidėjas, kuris žino, kaip laimėti. Jis pats gali sau susikurti metimą, o mums tokio žaidėjo ir reikia. Jeigu jis atvyks, esu įsitikinęs, kad greitai pritaps“, – potencialų D.Logano vaidmenį Avelino komandoje piešė P.Sacripanti.

Beje, tik primename, kad prieš 6 metus G.Vainauskas portalui basketnews.lt teigė, kad Simas Jasaitis tikrai nežais „Lietuvos ryte“.

„Nesąmonė. Tai dar vienas kalėdinis bajeris. Apie tai nėra jokių kalbų ir jis šį sezoną mūsų komandoje tikrai nežais“, – į klausimą, ar tiesa, kad S.Jasaitis žais Vilniuje, atsakė G.Vainauskas. Po trijų dienų „Lietuvos rytas“ oficialiai paskelbė apie sutartį su S.Jasaičiu.

Žodis ne žvirblis. Penktadienio popietę duodamas interviu prieš dvikovą su „Žalgiriu“ T.Pačėsas „kenkėju“ įvardijo Lietuvos žiniasklaidą.

Panagrinėkime „Lietuvos ryto“ trenerio teiginius. Visa T.Pačėso pozicija apie pasklidusią informaciją, jog D.Loganas gali palikti sostinės ekipą, buvo tokia:

„Gandai veikia. Manau, prie to prisideda ir mus nemylinčios vietinės žiniasklaidos priemonės, kurios eskaluoja tas temas. Jos šiai dienai neturi jokio oficialaus pagrindo, nes viskas pletkų lygyje. O pletkus komentuoti ir užsiimti, nežinau...“ – savo komentarą pradėjo T.Pačėsas.

T.Pačėsas aiškina, kad klubas nesulaukė jokio oficialaus pasiūlymo, bet Avelino komandos treneris viešai kalba apie D.Logano vaidmenį „Sidigas“ klube. Ar tai galime vadinti pletkų lygiu?

„Negalima ir dirbti to darbo. Stengiasi išmušti iš ritmo. Manau, tai atsiliepė vienam iš pagrindinių žaidėjų. Ir klubui atsiliepė, nes jis sužaidė vienas iš prasčiausių rungtynių“, – tęsė T.Pačėsas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Davidas Loganas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Davidas Loganas

Jeigu D.Loganas neva nesulaukė Avelino komandos pasiūlymo, tai kaip tai galėjo paveikti žaidėją? Kaip 11 metų Europoje rungtyniaujantį 34 metų vyrą gali paveikti kalbos apie pasiūlymą, jei šis neegzistuoja?

„Kas tą daro, ar tikslingai daro? Prieš kiekvienas svarbesnes rungtynes išmetama kažkas pletkų lygyje: „girdėjau“, „patikimų šaltinių“ ar dar ką. Tai akivaizdus kenkimas šitam klubui“, – samprotavo T.Pačėsas.

Avelino klubo direktorius Nicola Alberani: „Mes darysime viską, kad atvežtume Loganą į Aveliną.“

Kad D.Loganas gali palikti „Lietuvos rytą“ ir karjerą tęsti Aveline, pirmasis vasario 1-ąją pranešė „La Gazzetta dello Sport“. Tai yra skaitomiausias Italijos dienraštis, savo leidimo metus skaičiuojantis nuo 1896-ųjų. Tas pats šaltinis, kurį mielai cituodavo G.Vainausko valdomos žiniasklaidos grupės žurnalistai dienraščio straipsniuose arba publikacijose internete.

„La Gazzetta dello Sport“ pranešė, kad dar prieš sezoną D.Loganas buvo sulaukęs Avelino komandos pasiūlymo, bet pasirinko „Lietuvos rytą“ ir 400 tūkst. JAV dolerių atlygį.

„La Gazzetta dello Sport“ pridūrė, kad D.Loganas sutiko (!) žaisti Aveline, bet šiai sąjungai dar reikia „Lietuvos ryto“ palaiminimo.

Koks tikslas Avelino klubui, kuris žaidžia FIBA Čempionų lygoje ir nori pasistiprinti prieš vasario 16-19 dienomis vyksiančias Italijos taurės varžybas, kenkti „Lietuvos rytui“?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedvydas Vainauskas

Nors publikacija pasirodė Italijoje, T.Pačėsas, aišku, pirštu baksnojo ne į užsieniečius, bet lietuvius, kurie pagal visiškai įprastą praktiką pranešė informaciją pacituodami prestižinį šaltinį.

„Suprantu, kad šitas klubas ir media grupės labiausiai nemėgstami Lietuvoje. Komandos daliai reikia prisiimti tą dalyką. Bet stengiamės likti šalti, kiek tai leidžia mūsų jėgos. Blaivūs ir ramūs. Bet tai atsiliepia komandai. Atsiliepia neigiamai. Neigiamai rezultatui. Manau, kad su stabilesniu Logano žaidimu prieš „Hapoel“ Izraelyje galėjome tikėtis pergalės. Tai akivaizdžiai mums kenkia. Bet komentuoti daugiau kaip ir nėra ko. Oficialaus pasiūlymo klubas kaip ir neturi, tai temos kaip ir nėra. Kažkas kažkur pakalbėjo. Tai ir tiek.

Kažkada sakiau, kad kviečiu Donatą Motiejūną, norėčiau dar kažką pasikviesti. Bet nėra pagrindo eskaluoti tą temą savaitę, mėnesiais ir mums akivaizdžiai kenkti. Bet ką darysi, tokia darbo dalis. Gyvenimo dalis. Mes tą suprantame. Bet tai mums neprideda nieko“, – savo sąmokslo teoriją užbaigė T.Pačėsas.

Pirmiausia, D.Logano ir „Sidigas“ derybų tema nebuvo eskaluojama mėnesiais ar savaitėmis. Apie tai Lietuvos žiniasklaidoje buvo rašyta vienintelę dieną – vasario 1-ąją: apie „La Gazzetta dello Sport“ pasirodžiusią informaciją apie italų derybas su D.Loganu; G.Vainausko paneigimą; „Sidigas“ trenerio žodžius, kaip ir kur jis mato D.Loganą Avelino komandoje.

Keista, kad trys istorijos tėkmės galėjo taip paveikti tokį patyrusį žaidėją kaip D.Loganas ar pakenkti tokiam ambicingam klubui, kokiu jį laiko „Lietuvos ryto“ prezidentas G.Vainauskas.

Noriu pabrėžti vieną T.Pačėso citatą: „Suprantu, kad šitas klubas ir media grupės labiausiai nemėgstami Lietuvoje.“

Treneri, žiniasklaida nėra nusistačiusi prieš konkrečius klubus ar konkrečias žiniasklaidos grupes. Žiniasklaida iš prigimties nusistačiusi prieš melą, neteisybę ir purvinus reikalus.

„Scanpix“ nuotr./Pino Sacripanti
„Scanpix“ nuotr./Pino Sacripanti

Ką iš tikrųjų bando užglaistyti „Lietuvos rytas“ ir T.Pačėsas? Natūralu, kad klubui skaudu, kai jį sezono viduryje, prieš pat kovą dėl pirmojo titulo Karaliaus Mindaugo taurėje ir sezono finišo tiesiąją LKL čempionate, nori palikti ne bet kas, o kapitonas ir komandos lyderis. Nepakeičiamas žmogus „Lietuvos ryte“, kuriuo taip tikėjo T.Pačėsas ir suteikė šiam tiek laisvės.

Avelino klubas nėra Maskvos CSKA, Stambulo „Daruššafaka“ ar net Stambulo „Galatasaray“, dėl ko būtų galima suprasti D.Logano norą pakelti sparnus iš Vilniaus. Tai tėra FIBA Čempionų lygoje rungtyniaujanti Italijos komanda, vietiniame čempionate svajojanti pasvilinti padus čempionams Milano „Emporio Armani“.

Kokioje situacijoje puikiai žaidžiantis ir solidų atlyginimą gaunantis kapitonas norėtų palikti komandą svarbiausiu metu?

Baigiant apie kenkėjus, Avelino klubo direktorius Nicola Alberani apie derybas su D.Loganu sakė: „Mes jau kurį laiką sekame Loganą, bet daug kas priklausys nuo jo komandos likimo Europos taurėje. Jeigu „Lietuvos rytas“ pateks į ketvirtfinalį, bus sunku jį įsigyti. Mes darysime viską, kad jį atvežtume į Aveliną.“

Beje, D.Loganas yra ne vienintelis „Lietuvos ryto“ žaidėjas, kuris sulaukė užsienio komandų dėmesio ir norėtų palikti Vilnių. Tai irgi šį bei tą sako apie komandą.

„Lietuvos rytas“ vėl daro klaidą ieškodamas kenkėjų visur, tik ne savyje.

P.S. Tikiuosi šis komentaras šiandien nepakenks „Lietuvos rytui“ rungtynėse su „Žalgiriu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius