Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 14

2008–2012 metų kadencijos Seimas baigė darbą

Lapkričio 14-ąją Seimas rinkosi į paskutinįjį 2008–2012 metų kadencijos posėdį.
Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas.
Seimas rinkosi į paskutinį posėdį / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Darbas Seimas

2008 m. lapkričio 17 d. darbą pradėjusių parlamentarų įgaliojimai nutrūks lapkričio 16 d., penktadienį, prisiekus naujiems išrinktiems parlamentarams. 

Per ketverius metus Seimas surengė 559 plenarinius posėdžius, priėmė daugiau kaip 2 400 teisės aktų.

Paskutiniame posėdyje Seimo nariai tylos minute pagerbė į amžinybę iškeliavusius parlamentarus Algį Rimą, Juozą Palionį ir profesorių Justiną Karosą.

Posėdyje kalbėjo iš aktyvios politikos nusprendę pasitraukti Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo deputatai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Seimo pirmininko pavaduotojai Česlovas Juršėnas ir Česlovas Vytautas Stankevičius, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, baigiamąją kalbą sakė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Seimo pirmininko pavaduotojas Č. Juršėnas, nacionalinio parlamento rūmų slenkstį peržengęs daugiau nei prieš 22 metus, tvirtino, kad politiniai įvykiai neišvengiamai prisidėjo prie jo asmenybės formavimosi, paliko neišdildomus įspūdžius gyvenime.

„Juk vien ką reiškia tai, kad man teko garbė triskart vadovauti Lietuvos Respublikos Seimui“, – sakė Č. Juršėnas, pažymėdamas, kad ši vieta ir šis laikas giliai išliks atminty, kaip pakeitęs ne tik jo, bet ir tautos bei pasaulio istoriją.

Seimo pirmininko pavaduotojas palinkėjo niekuomet nepamiršti, kam ir dėl ko dirbama, niekuomet neišduoti pagrindinių principų, kurie vieninteliai mūsų valstybę gali išlaikyti tvirtą ir gyvybingą per amžių amžius. „Būkite verti garbingo Tautos atstovų vardo!“ – baigdamas atsisveikinimo kalbą sakė Č. Juršėnas.

Seimo pirmininko pavaduotojas Č. V. Stankevičius atsisveikinimo kalboje pasidalijo mintimis dėl Lietuvos elektros energetikos sistemos europinės integracijos ir pakvietė visas naujos kadencijos Seimo frakcijas bendru sutarimu ieškoti sprendimo, pagrįsto Lietuvos nacionaliniais interesais.

Ministras pirmininkas A. Kubilius padėkojo Seimui visos penkioliktosios Vyriausybės vardu.

„Ambicingas siekis padėti Lietuvai ne tik įveikti krizę, bet ir eiti nuoseklios, modernios valstybės kūrimo keliu buvo visų šių ketverių metų varomoji jėga, ir tos varomosios jėgos priešakyje beveik visus ketverius metus stovėjo I. Degutienė.

Drąsiai galiu pasakyti: jeigu ne Irenos darbštumas, pasišventimas, gebėjimas rasti sutarimą tada, kai valdančioji dauguma tebuvo valdančioji mažuma, šie ketveri metai nebūtų buvę tokie rezultatyvūs“, – dėkodamas parlamento vadovei sakė premjeras.

Seimo pirmininkė I. Degutienė baigiamojoje kalboje teigė, kad šis Seimas kartais buvo priverstas laviruoti tarp kelių problemų ir priverstas rinktis iš kelių blogybių. „Nors stengėsi, pateisino ne visas jūsų, mielieji Lietuvos žmonės, viltis.

Ir už tai noriu atsiprašyti. Atsiprašau piliečių, kurie ne visada matė tautos atstovybę elgiantis taip, kaip derėtų“, – sakė Seimo vadovė, linkėdama naujajam Seimui drąsos ir atsakomybės vykdyti geras ir teisingas permainas.

„Trejus metus ėjau Seimo pirmininkės pareigas ir, dirbdama šį darbą, dar kartą įsitikinau, kad svarbiausi jų aspektai – ne teisiniai, ne organizaciniai ar dar kokie nors, o tik žmogiškieji. Žmogiškas bendravimas, gebėjimas išgirsti oponentą, gebėjimas gerbti kitą ir gerbti pašnekovą, žmogiškasis ryšys, siejantis kiekvieną iš mūsų su tauta ir vieną su kitu – tai turbūt ir yra ta tikroji politinė kultūra.

Todėl nuoširdžiai mums visiems linkėčiau, kad naujasis Seimas išsiugdytų ir turėtų tokių politinės kultūros asmenybių, kokios yra prieš mane šioje tribūnoje kalbėję Č.V. Stankevičius ir Č. Juršėnas“, – savo baigiamojoje kalboje tvirtino I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė padėkojo parlamentarų vardu Nepriklausomybės Akto signatarams, Seimo Pirmininko pavaduotojams Č. Juršėnui ir Č. V. Stankevičiui, taip pat kitiems Nepriklausomybės Akto signatarams, dirbusiems 2008–2012 m. kadencijos parlamente.

Paskutiniajame posėdyje taip pat kalbėjo Seimo frakcijų atstovai: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Vincė Vaidevutė Margevičienė, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Dalia Teišerskytė, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Vytautas Bogušis, Darbo partijos frakcijos narė Virginija Baltraitienė, Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Zuokienė.

Sugiedojęs Valstybės himną, 2008–2012 m. kadencijos Seimas baigė darbą. Lapkričio 16 d. į pirmąjį posėdį rinksis 2012–2016 kadencijos Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius