Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 08

2010 m. STT nustatė 45 proc. daugiau nusikalstamų veikų nei 2009 m.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pritarė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) 2010 m. veiklos ataskaitai ir konstatavo, kad 2010 m., palyginti su praėjusiais metais, STT nustatė 45 proc. daugiau nusikalstamų veikų (2010 m. – 615, 2009 m. – 424) ir 41 proc. daugiau išaiškino asmenų, įtariamų padarius nusikalstamas veikas.
STT pastatas
STT pastatas. / „Scanpix“ nuotr.

2010 m. STT tirtose ikiteisminio tyrimo bylose buvo pareikšti įtarimai 312 asmenų. Iš jų 158 valstybės tarnautojams ir pareigūnams, 9 juridinių asmenų atstovams (2009 m. įtarimai buvo pareikšti 221 asmeniui, o iš jų 84 valstybės tarnautojams ir pareigūnams ir 6 juridinių asmenų atstovams).

Pažymėtina, kad padaugėjo sudėtingų ikiteisminių tyrimų ir bylų, pradėtų patiems STT pareigūnams nustačius nusikalstamos veikos požymių. Pernai STT savo iniciatyva pradėjo 88 ikiteisminius tyrimus, baigė 56 ikiteisminius tyrimus. STT 2010 m. iš viso kartu su iš prokuratūros ir kitų ikiteisminio tyrimo įstaigų gautais ikiteisminiais tyrimais buvo atliekami 248 ikiteisminiai tyrimai (vidutiniškai 130 ikiteisminių tyrimų vienu metu).

STT pernai efektyviai vykdė visas įstatymų nustatytas korupcijos prevencijos ir antikorupcinio švietimo priemones, aktyviai dalyvavo rengiant Nacionalinę kovos su korupcija 2011–2014 m. programą

Tarp teismui perduotų bylų paminėtinos didelės apimties bylos, susijusios su viešaisiais pirkimais, kuriems pernai STT skyrė itin daug dėmesio. 2010 m. spalį teismui perduota byla, kurioje kyšininkavimu, papirkimu ir piktnaudžiavimu tarnybakaltinami 3 juridiniai ir 7 fiziniai asmenys, tarp jų trys akcinės bendrovės Lietuvos paštas darbuotojai. Gruodį teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje buvęs Ūkio ministerijos sekretorius, buvęs Ūkio ministerijos valstybės sekretorius ir buvusi Ūkio ministerijos Teisės ir viešųjų pirkimų departamento vadovė kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

2010 m. bylose, kuriose ikiteisminį tyrimą atliko STT, padaugėjo už korupcinio pobūdžio veikas nuteistų asmenų. 2010 m. nuteisti 75 asmenys, 7 išteisinti. 2009 m. nuteisti 52, išteisinti 5 asmenys.   

Paminėtinos šios plataus atgarsio visuomenėje sulaukusios 2010 m. teismuose išnagrinėtos bylos, kuriose priimti apkaltinamieji nuosprendžiai:

– Teismo nuosprendis dėl kyšininkavimo buvusiam sveikatos apsaugos viceministrui. Per itin trumpą laiką išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, teismas skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

– Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovė pripažinta kalta dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo ir nubausta 5 200 Lt bauda ir teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimu trejiems metams.

– Du Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nariai pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo, jiems skirtos ketverių metų laisvės atėmimo bausmės.

– Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktoriaus pavaduotojas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo. Teismas jam skyrė 5 200 Lt baudą, 10 000 Lt vertės turto onfiskavimą, trejiems metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje ir viešosiose įstaigose darbą, susijusį su vadovavimu pavaldiems darbuotojams bei disponavimu materialinėmis vertybėmis.

Taip pat NSGK pažymėjo, kad STT pernai efektyviai vykdė visas įstatymų nustatytas korupcijos prevencijos ir antikorupcinio švietimo priemones, aktyviai dalyvavo rengiant Nacionalinę kovos su korupcija 2011–2014 m. programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius