Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 19

2013 metų Šv.Kristoforo statulėlėmis apdovanoti teisininkas, kunigas, meno žmonės ir pedagogai

10 labiausiai nusipelniusių vilniečių ir įmonių ketvirtadienį buvo apdovanotos garbingiausiu Vilniaus miesto apdovanojimu – Šv. Kristoforo statulėlėmis. Jas nuo šiol savo kolekcijoje turės dar keletas sostinės menininkų, pedagogų, šiaip žinomų sostinėje žmonių ir įstaigų.
Šv.Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonija
Šv.Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šv.Kristoforo statulėlę už didelio Vilniaus viziją atsiėmė Jurgis Vanagas – VGTU Architektūros fakulteto Urbanistikos katedros profesorius emeritas, nusipelnęs Lietuvos architektas, urbanistas, architektūros teoretikas, pirmosios Vilniaus miesto tarybos (1990-1995 m.) narys. 2013 metais J.Vanagas išleido knygą „Miestas, miesto, miestui... Urbanisto prisiminimai“. Jis įvertintas už tai, kad Vilniaus architektai nupučia žmonijos metraštį storai nugulusias dulkes.

„Priimu šitą didelę dovaną, kuri skirta už didelio Vilniaus viziją. Vilnius nepatenka į Baltijos jūros pagrindinių miestų sąrašą, nes trūksta raumenų, norėdami sukurti tą kritinę masę, turime suremti pečius su Kaunu ir turėti tą milijoną, kad nebūtume užribis. Turėdami savo EuroCity, būsime dideli, žinomi ir garsūs“, – atsiėmęs apdovanojimą kalbėjo J.Vanagas.

Nėra neįmanomų dalykų

Vilniuje milijoną gyventojų galėtume turėti, jeigu kiekvienas puoselėtų ir mylėtų kiekvieną užsimezgusią gyvybę, – kalbėjo kun. A.Narbekovas.

Kunigui, profesoriui Andriui Narbekovui statulėlė įteikta už mokslą, tikėjimą ir saugomą gyvybę. Apdovanojimas kun. A.Narbekovui skirtas už tai, kad, suprasdamas žmogaus dvasinės ir fizinės sveikatos tarpusavio ryšį, aktyviai gina žmogaus gyvybę nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties.

„Šio vakaro renginys prasidėjo žodžiu gyvenimas. Nė vieno iš mūsų čia nebūtume, jeigu negautume tos didžiulės dovanos. Vilniuje milijoną gyventojų galėtume turėti, jeigu kiekvienas puoselėtų ir mylėtų kiekvieną užsimezgusią gyvybę“, – kalbėjo kun. A.Narbekovas.

Už erdvę meno idėjoms sunkią Šv. Kristoforo statulėlę gavo viešoji įstaiga Užupio meno inkubatorius. Jis apdovanotas už aktyvią kultūrinę, švietėjišką veiklą, šioje įstaigoje jauni įvairių krypčių menininkai suranda sau pastogę kūrybai, saviraiškai, tobulėjimui.

Giedrius Bagdonas, įstaigos direktorius, sakė šį įvertinimą skirsiantis visiems menininkams, pagalbininkams, kurie per šiuos metus kūrė Užupio meno inkubatoriaus erdvėse. „Vienas bičiulis man yra pasakęs – nėra neįmanomų dalykų, tik kai kuriuos dalykus įgyvendinti užtrunka daugiau laiko. Noriu palinkėti visiems kantrybės, o ši statulėlė yra įrodymas“, – teigė G.Bagdonas.

Už erdvę meno idėjoms Šv. Kristoforo statulėlę gavo Užupio meno inkubatorius.
Už erdvę meno idėjoms Šv. Kristoforo statulėlę gavo Užupio meno inkubatorius.

Už vargonų gausmą ir paramą menui

Už vargonų gausmą virš Vilniaus Šv.Kristoforo statulėlė atiteko Bernardui Vasiliauskui – Vilniaus Arkikatedros vargonininkui. Šias pareigas jis eina nuo 1989 metų, taip pat koncertuoja su daugeliu muzikantų ir vokalistų, chorais „Ąžuoliukas“, „Polifonija“ ir kt. Taip pat B.Vasiliauskas dalyvauja restauruojant, remontuojant ir statant naujus vargonus.

„Dėkoju ir, neslėpsiu, džiaugiuosi. Tai be galo garbingas apdovanojimas, esu garbingoje kompanijoje tarp tų, kurie daro kažką Vilniui gero ir gražaus“, – dėkojo vargonininkas.

Šitą apdovanojimą priimu kaip visų 1600 Vilniaus policijos pareigūnų, dirbančių kasdien, įvertinimą. Ir manau, kad tai yra įpareigojimas dirbti dar geriau, – teigė K.Lančinskas.

Už meilę ir dosnumą Vilnias kultūrai Šv.Kristoforas atiteko Rolandui Valiūnui ir advokatų kontorai „LAWIN“. Vienas geriausių teisės specialistų Lietuvoje įmonių susijungimo ir įsigijimo, komercijos teisės srityse R.Valiūnas taip pat yra daugelio knygų, išleistų Lietuvoje ir užsienyje, bendraautoris, asmeniškai rūpinasi ir kuruoja daug svarbių visuomeninių projektų. Advokatų kontora „LAWIN“ mecenuoja Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą, Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą, Vilniaus miesto opera, Jono Meko vizualiųjų menų centrą, Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą ir kt.

R.Valiūno teigimu, ne kiekvienas kolekcininkas yra mecenatas ir atvirkščiai, todėl jam malonu, kad tiek jis, tiek jo kolegos gali savyje tai suderinti. „Garsiausias advokatas Vilniuje buvo Tadas Vrublevskis, kurio vardo gatvėje dabar yra biblioteka, kurią Vilniui padovanojo T.Vrublevskis. Jis teikdamas tą dovaną turėjo tik dvi sąlygas – kad biblioteka galėtų naudotis visi ir kad ji niekada nebuvo iškelta iš Vilniaus. Dar anksti sakyti, ar mano vardu bus pavadinta kokia nors parodų salė Vilniuje“, – atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo advokatas.

Apdovanojimas – ir visiems Vilniaus pareigūnams

Už saugesnį Vilnių Šv.Kristoforo statulėle apdovanotas Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas. Vilniuje atskleista daugelis rezonansinių bylų, išaiškinta apie 75 proc. sunkių nusikaltimų. Vyriausiasis komisaras aktyviai bendradarbiauja su Vilniaus miesto savivaldybės administracija, nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Šitą apdovanojimą priimu kaip visų 1600 Vilniaus policijos pareigūnų, dirbančių kasdien, įvertinimą. Ir manau, kad tai yra įpareigojimas dirbti dar geriau“, – teigė K.Lančinskas.

Už nuopelnus Vilniaus kultūrai Šv.Kristoforo statulėlė įteikta „Vilnius Mama Jazz“ organizatorei Juditai Bartoševičienei
Už nuopelnus Vilniaus kultūrai Šv.Kristoforo statulėlė įteikta „Vilnius Mama Jazz“ organizatorei Juditai Bartoševičienei

Vilniaus „Versmės“ katalikiškajai gimnazijai vadovaujanti Violeta Ališauskienė gavo apdovanojimą „Už širdį, kurią mato jaunos akys“. Jautri ir atidi savo gimnazijos mokiniams, iš kurių 112 turi negalią (iš viso mokosi 584), direktorė įgyvendina idėjas, kurių realizavimas prisideda prie mokinių tobulėjimo, mokymosi aplinkos gerinimo.

„Kai stebėdavau anksčiau šią ceremoniją, galvodavau, kas tie žmonės, kurie gauna tokį svarbų ir gražų apdovanojimą. Šiandien stoviu prieš jus. Šio vakaro emociją labiausiai išreikštų trys žodžiai – vertinu, didžiuojuosi ir džiaugiuosi“, – susijaudinusi kalbėjo pedagogė.

„Jums dar teks gerokai padirbėti“

Noriu pasakyti – man pasisekė, o jums dar teks gerokai padirbėti, kol gausite Šv. Kristoforo statulėlę, – juokavo J.Bartoševičienė.

Už nuopelnus Vilniaus kultūrai Šv.Kristoforo statulėlė įteikta viešosios įstaigos „Vilniaus džiazo klubas“ direktorei, nuolatinei festivalio „Vilnius Mama Jazz“ organizatorei Juditai Bartoševičienei.

„Aš turbūt jaudinuosi labiausiai iš visų, todėl skaitysiu iš lapelio, – pirmiausia pasakė J.Bartoševičienė. – Gimiau Vilniuje, man čia labai patinka. Nežinau, ar tai tik gyvenimo vieta, ar savybių rinkinys. Buvau trumpam išvažiuoti studijuoti į Klaipėdą, bet tai tebuvo trumpa įžanga į tai, ką veikiu dabar, – į džiazą. Noriu pasakyti – man pasisekė, o jums dar teks gerokai padirbėti, kol gausite Šv. Kristoforo statulėlę.“

Už teniso akademiją apdovanota UAB „Teniso pasaulis“, kuris sukūrė savo pasaulį, suformavo savas tradicijas, žaidimo kultūrą, kur kasdien einama vis didesnės pergalės link.

Apdovanojimą atsiėmė Darius Mockus. „Kaip sunki ši skulptūrėlė, taip mes į šį apdovanojimą įdėjome dešimt metų. Apdovanojimu reikėtų dalintis su daug žmonių ir organizacijų – ES, kuri davė pinigų, Vyriausybe, savivaldybe“, – kalbėjo D.Mockus. Jo teigimu, pagrindinis dalykas, kad Vilniuje turime teniso namus, kur galima šį puikų žaidimą žaisti, nors kelias nebuvęs lengvas.

Šv.Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonija
Šv.Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonija

Vilniaus licėjus pagerbtas nominacija „Už dabartį ateityje“. Ši sostinės mokykla nuo 1999 metų užima pirmą vietą pagal moksleivių mokymosi rezultatus Lietuvoje, jos mokiniai kasmet dalyvauja tarptautinėse olimpiadose, laimi aukščiausius įvertinimus. Licėjaus abiturientai įstoja į aukščiausius reitingus pasaulio klasifikacijoje užimančius universitetus.

Vilniaus licėjus direktorius Saulius Jurkevičius pirmiausia dėkojo už prasmingą nominaciją, nes tai paliečia jų mokyklos esmę ir nusako prasmę. „Visa mūsų licėjaus bendruomenė bus pamaloninta šio apdovanojimo. Tikiu, kad išliksime lyderiai, dėsime tikro švietimo pamatus Vilniuje ir Lietuvoje“, – kalbėjo S.Jurkevičius.

Meras linkėjo svajoti

Ir šiandien Šv. Kristoforo, Vilniaus miesto ir visų keliaujančiųjų globėjo, statulėlėmis pagerbiame tuos žmones, kurių darbai kalba patys už save, – teigė A.Zuokas.

Iškilmingoje Šv.Kristoforo statulėlių įteikimo ceremonijoje kalbėjęs Vilniaus meras Artūras Zuokas teigė, kad pasakyti galima daug. „Neįmanoma sumeluoti poelgiu ar realiais darbais. Ir šiandien Šv. Kristoforo, Vilniaus miesto ir visų keliaujančiųjų globėjo, statulėlėmis pagerbiame tuos žmones, kurių darbai kalba patys už save“, – teigė meras.

Anot Vilniaus vadovo, šie metai Vilniui buvo ypatingi, nes į miestą pagaliau grįžo optimizmas: Europos Sąjungos statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, 93 proc. sostinės gyventojų patenkinti gyvenimu, žmonės pagaliau vėl tiki savo miestu ir savimi.

„Labiausiai norėčiau palinkėti vidinės ramybės ir daug gražių minčių, svarbiausia – tikėjimo ir svajonių. Svajonė įprasmina gyvenimą, o šį vakarą pagerbiame laureatus, kurie savo svajonėmis įprasmina Vilnių“, – kalbėjo A.Zuokas.

Šiemet labiausiai nusipelnę vilniečiai statulėlėmis apdovanoti šešioliktą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius