-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 12

Aikštelės naujos Visagino AE statybai inžineriniu geologiniu požiūriu – tinkamos

Atlikus beveik pusmetį trukusius tyrimus, nustatyta, kad abi potencialios statybos aikštelės inžineriniu geologiniu ir hidrogeologiniu požiūriu yra tinkamos naujos Visagino atominės elektrinės (AE) statybai.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tai vienas paskutiniųjų statybos aikštelių vertinimų pagal Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) saugos reikalavimus. Techninį aikštelių vertinimo aprašą planuojama paruošti jau spalį.

Atlikus tyrimus, buvo nustatytos potencialių naujos AE statybos aikštelių inžinerinių geologinių sluoksnių fizikinės ir mechaninės savybės, hidrogeologinės sąlygos, potencialių atraminių gruntų sluoksnių laikomoji geba, slūgsojimo gyliai ir tokių sluoksnių erdvinė konfigūracija bei kiti aikštelių parametrai. Atsižvelgiant į aikštelių inžinerines geologines ir hidrogeologines sąlygas buvo preliminariai įvertintas ir standartinių reaktorių pamatų tinkamumas.

„Visų atliktų potencialių naujos Visagino AE statybos aikštelių tyrimų išvados bus reikalingos strateginiam investuotojui bei atominės elektrinės projektuotojui, kuris, atsižvelgdamas į esamą aplinką ir pateiktus techninius reikalavimus, galės suprojektuoti tarptautinius saugos reikalavimus atitinkančią atominę elektrinę. Todėl mums ypač svarbu užtikrinti, kad projekto parengiamieji darbai, kuriuos vykdome laikantis visų tarptautinių susitarimų reikalavimų, vyktų pagal grafiką“, – sakė Tadas Matulionis, „Visagino atominės elektrinės“ Projekto valdymo direktorius.

Anot jo, visi potencialių statybos aikštelių darbai, kaip ir buvo planuota, bus baigti iki šių metų pabaigos.Statybos aikštelių tyrimams atlikti iš įvairių gylių gręžinių buvo paimta daugiau kaip 800 grunto bei 150 požeminio vandens bandinių.

Statybos aikštelių tyrimams atlikti iš įvairių gylių gręžinių buvo paimta daugiau kaip 800 grunto bei 150 požeminio vandens bandinių, kurie ištirti Lietuvos ir Vokietijos laboratorijose. Iš viso išgręžta 120 gręžinių iki 30 m, 8 hidrogeologiniai tiriamieji gręžiniai iki 156 m gylio, 145 vietose atliktas geotechninis zondavimas. Abiejose potencialiose naujos Visagino AE statybos aikštelėse išgręžta po gilųjį – 250 metrų gylio – geotechninį gręžinį.

Nuo 2009 m. vykstantis išsamus aikštelių vertinimas pagal TATENA saugos reikalavimus bus greitai užbaigtas, o spalio mėnesį parengtą aikštelių vertinimo techninis aprašą peržiūrės nepriklausoma TATENA ekspertų misija, vyksianti šių metų lapkričio – gruodžio mėnesiais.
2008 m. rugpjūtį įsteigta bendrovė „Visagino atominė elektrinė“ vykdo naujos AE projekto Lietuvoje parengiamuosius darbus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius