-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 20

Akredituotas JK gynybos atašė Lietuvai (nuotraukos)

Krašto apsaugos ministerijoje akredituotas laikinasis Jungtinės Karalystės gynybos atašė Lietuvai pulkininkas leitenantas Maikas Barkeris. Jis pakeis gegužės pradžioje diplomatinę tarnybą Lietuvoje baigusį pulkininką leitenantą Lindsėjų Vilsoną.
Plk. ltn. M. Barkeris
Plk. ltn. M. Barkeris / Alfredo Pliadžio nuotr.

Plk. ltn. M. Barkeris yra akredituotas Estijai ir Suomijai, ir yra laikinai akredituojamas Lietuvai ir Latvijai, kol bus paskirtas naujasis gynybos atašė. Jis reziduos Suomijos sostinėje Helsinkyje, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Laikinasis JK gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. M. Barkeris karinę tarnybą JK pradėjo Didžiosios Britanijos sausumos pajėgų karališkajame elektromechanikos inžinerijos pulke 1977 metais.

Plk. ltn. M. Barkeris yra baigęs Šrivenhemo karališkąjį karo mokslų koledžą (angl. Royal Military College of Science) (mechaninės inžinerijos bakalauro, vėliau – karinio transporto technologijų magistro laipsnis). Po magistrantūros studijų plk. ltn. M. Barkeris buvo paskirtas į JK sausumos pajėgų štabo Viltone aprūpinimo įranga dalinį. Vėliau trejus metus tarnavo Kuveite (Dykumų karybos projekto vadovas ir Kuveito programų biuro vadovo pavaduotojas).

Grįžęs iš Kuveito M. Barkeris tarnavo JK Sausumos pajėgų elektro-mechaninės inžinerijos direktorate, vėliau buvo paskirtas į logistikos ryšių karininko pareigas Vokietijos sausumos pajėgų štabe Kelne, po to – 2002–2005 metais – į Vokietijos kariuomenės aprūpinimo štabą Kelne ir Wahne.

Po tarnybos Vokietijoje plk. ltn. M. Barkeris tarnavo tarptautinėje karinių patarėjų ir mokymų grupėje Siera Leonėje, buvo Siera Leonės gynybos ministro pavaduotojo patarėjas logistikos ir įsigijimo klausimais.

Grįžęs į Europą plk. ltn. M. Barkeris buvo paskirtas JK gynybos atašė Suomijai ir Estijai.

Lietuvos ir JK bendradarbiavimas karinėje srityje grindžiamas 1994 metais šalių gynybos ministerijų pasirašytu tarpusavio supratimo memorandumu dėl ryšių ir bendradarbiavimo gynybos srityje. JK gynybos ir Lietuvos krašto apsaugos ministerijos kasmet sudaro dvišalius bendradarbiavimo planus.

JK reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos karinio mokymo sistemos vystymo (JK kariniai instruktoriai dirbo kuriant Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomąjį pulką, reformuojant J. Žemaičio Lietuvos karo akademiją ir Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokyklą, kt.); JK taip pat buvo pagrindinė Lietuvos partnerė planuojant ir įgyvendinant gynybos valdymo reformą. Britų kariuomenės ekspertai taip pat konsultuoja resursų ir įsigijimo valdymo, gynybos planavimo, vadybos ir biudžeto formavimo, rezervo reformos klausimais, teikia paramą Baltijos šalių gynybinio bendradarbiavimo projektams.

JK karinių oro pajėgų kontingentas su keturiais naikintuvais F3 „Tornado“ 2004 m. pabaigoje – 2005 m. pradžioje dalyvavo NATO oro erdvės patruliavimo misijoje Baltijos valstybėse.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius