-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 07

Dalia Grybauskaitė: „Kiekvieno lietuvio pareiga – saugoti ir puoselėti gimtąją kalbą“

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Prezidentūros kieme pasveikino šventinio koncerto, skirto spaudos atgavimo jubiliejui ir Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti, dalyvius ir klausytojus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / R.Dačkaus nuotr.

Kaip teigė Prezidentė, šiandien – ypatinga diena visai mūsų tautai. Prieš 110 metų mūsų protėviai vieningomis pastangomis iškovojo, kad būtų panaikintas lietuviškos spaudos ir lotyniškų rašmenų draudimas. Tai buvo pirmas ir labai svarbus žingsnis į laisvę.

„Šiandien esame laisvi ir didžiuojamės galėdam i kalbėti lietuviškai. Vertinkime, saugokime ir puoselėkime savo kalbą“, – sakė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, mūsų kalbos ir kultūros nebevaržo jokie draudimai, neriboja jokios sienos. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtas koncertas, anot Prezidentės, dar vienas įrodymas, kad mūsų kultūra – telkianti, gyvybinga ir stipriai mus sujungianti jėga.

Originalioje koncerto programoje „Donelaitis Lietuvai – Lietuva Donelaičiui" šalies kompozitoriai pristatė savo kūrinius, kuriuose naujai perskaitė ar savaip išgirdo K. Donelaitį – skambėjo net hegzametriniu repo stiliumi atliekamas kūrinys. Kūrinius atliko Valstybinis choras „Vilnius", ansamblis „Giunter Percussion". Koncerte skambėjo šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių Jono Tamulionio, Mindaugo Urbaičio, Anatolijaus Šenderovo, Giedria us Svilainio, Laimučio Vilkončiaus, Justės Janulytės, Lino Rimšos kūriniai, įkvėpti Kristijono Donelaičio kūrybos.

Koncerto metu taip pat buvo eksponuojama Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos mokinių darbų paroda „Improvizacijos Kristijono Donelaičio poemos „Metai" tema".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius