Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 27

Dalia Grybauskaitė: Seimas žengė pirmą žingsnį institucijų politizavimo link

Seimui pataisius Statutą ir sukūrus naują pagrindą aukštiems pareigūnams atleisti, parlamentas žengė žingsnį link daugelio valstybės institucijų politizavimo, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / BFL.Vyginto Skaraičio nuotr.

„Tai pirmas žingsnis į daugiau nei 15-os institucijų, tokių kaip Valstybės kontrolė, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ir kitų politizavimą“, – sakoma ketvirtadienį BNS perduotame valstybės vadovės komentare.

Seimas ketvirtadienį priėmė Seimo statuto pataisas, kurios leis nepritarus įstaigos veiklos ataskaitai kelti jos vadovo atstatydinimo klausimą.

Pagal pataisas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, Seimas galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl nepasitikėjimo tos valstybės institucijos vadovu projektą artimiausiame Seimo posėdyje. Šiuo atveju Seimas artimiausiame posėdyje balsuotų dėl valstybės institucijos vadovo atleidimo iš einamų pareigų.

Seimas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas tik Seimo pritarimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo projektą su siūlymu prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš pareigų.

Nustatyta, kad sprendimai dėl valstybės institucijų vadovų atleidimo iš pareigų priimami slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų, tai yra 71 iš 141, Seimo narių balsų dauguma.

Priimta pataisa galiotų valstybės kontrolieriui, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovui, vaiko teisių apsaugos kontrolieriui, Valstybinės kultūros paveldo komisijos vadovui, lygių galimybių kontrolieriui, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkui, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovui, Seimo kontrolierių įstaigos vadovui, Lietuvos radijo ir televizijos tarybos pirmininkui, žurnalistų etikos inspektoriui, Valstybės saugumo departamento generaliniam direktoriui, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriui, generaliniam prokurorui, Lietuvos mokslo tarybos pirmininkui, Privatizavimo komisijos vadovui, Lietuvos banko vadovui, Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkui, Etninės globos tarybos vadovei, Lietuvos gyventojų rezistencijos ir tyrimo centro direktorei, Viešųjų pirkimų tarybai ir kt.

Pataisos iniciatorius „tvarkietis“ Petras Gražulis teigė, jog jo siūlymas reikalingas, kad „valdžia nebūtų sutelkta vienose rankose“.

Seimas yra nepritaręs Generalinės prokuratūros ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos praėjusių metų veiklos ataskaitoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius