Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 27

Duomenys apie biurokratų skaičių nuolat taisomi

Oficialūs Valstybės tarnybos registro duomenys apie praėjusių metų pabaigoje užfiksuotą užimtų pareigybių skaičių, pagal kurį yra lyginami vėlesni pokyčiai valstybės tarnyboje, buvo taisyti kelis kartus.
Bus bandoma pertvarkyti biurokratinį aparatą
Biurokratai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Birželį Valstybės tarnybos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos pranešė, kad nepaisant valdančiųjų pažadų mažinti biurokratų armiją, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius civilių valstybės tarnautojų skaičius valdžios įstaigose išaugo 615, rašo „Lietuvos rytas“.

Tiesa, paaiškėjo, kad per šį laikotarpį valstybės ir savivaldybių institucijose vyko biurokratų migracija: augo valstybės tarnautojų skaičius, bet mažėjo dirbančių pagal darbo sutartį.  Liepos pradžioje buvo paskelbta, kad vien per birželį užimtų pareigybių skaičius valstybės tarnyboje sumažėjo 240, o nuo praėjusių metų pabaigos iš viso sumažėjo 327 pareigybėmis.

Remdamasis rugpjūčio 3 dienos Valstybės tarnautojų registro duomenimis, vidaus reikalų viceministras Sigitas Šiupšinskas pareiškė, kad per mėnesį užimtų pareigybių (dirbančių žmonių) sumažėjo 135, o per septynis šių metų mėnesius – 340.

Vidaus reikalų ministerijai viešai nebūtų paskelbus liepos 7-osios duomenis apie užimtų pareigybių skaičiaus pokytį valstybės tarnyboje, matyti, kad praėjusių metų gruodžio 31-ąją valstybės tarnyboje užimtų pareigybių (dirbančių žmonių) iš viso buvo 78160.

Tačiau po mėnesio šis skaičius pasikeitė: Valstybės tarnybos registro rugpjūčio 3 dienos duomenimis, tądien dirbančių valstybės tarnyboje esą buvo ne 78 160, bet 329 pareigybėmis daugiau – 78 489.

Pokyčių atsirado ir kitose lentelės grafose. Prieš daugiau kaip mėnesį buvo paskelbta, kad liepos 1 dieną valstybės tarnyboje užimtų etatų buvo 77 832,  bet rugpjūtį paskelbtoje informacijoje nurodoma, kad tądien biurokratų buvo šiek tiek daugiau – 78 284.

Liepos 7-ąją buvo nurodoma, kad Krašto apsaugos ministerijai pavaldžiose įstaigose praėjusių metų gruodžio pabaigoje buvo užimtos 1394 pareigybės. Bet po mėnesio ministerija suskaičiavo, kad užimtų pareigybių buvo 163 daugiau – 1557.

Ministerija blaškėsi teikdama duomenis ir apie tai, kiek jai pavaldžiose įstaigose žmonių dirbo liepos 1-ąją. Iš pradžių ji jų suskaičiavo 1385, bet po mėnesio – 1540.

„Faktiniai duomenys apie ministerijos ir jai pavaldžių institucijų personalą nuolat keičiasi, tad skirtingu metu to paties laikotarpio duomenys apie pareigybes ir personalą gali skirtis“, – teigiama ministerijos atsakyme dienraščiui.

Remiantis liepos 3-iąją skelbtais duomenimis, liepos 1-ąją Energetikos ministerijoje turėjo būti 35 užimtos pareigybės. Bet po mėnesio paaiškėjo, kad tą dieną ministerijoje darbavosi 40 biurokratų. Šios ministerijos Protokolo ir komunikacijos skyriaus vedėja Asta Venter nurodė, kad tądien alga esą buvo mokama 45 darbuotojams.

Vidaus reikalų ministro patarėja Irena Ričkuvienė pripažino, jog oficialūs duomenys apie gruodžio 31-ąją faktiškai užimtas pareigybes metų viduryje iš tiesų buvo keičiami. Taip atsitiko todėl, kad ne visos valdžios institucijos esą buvo laiku pateikusios duomenis.

„Anksčiau skelbti skaičiai smarkiai pasikeitė, kai duomenis apie savo darbuotojus pateikė iki tol miegojusios savivaldybės. Jos į Valstybės tarnybos registrą įtraukė ir tokias pareigybes kaip kapinių prižiūrėtojai. Nors šios pareigybės realiai egzistavo, apie jas duomenys anksčiau nebuvo teikiami“, – sakė ji.

I.Ričkuvienė patvirtino, kad buvo keičiami duomenys ir apie liepos 1-ąją užimtas pareigybes: „Žinome, kad kai kurios įstaigos duomenis dar papildys ir ankstesni skaičiai po mėnesio vėl pasikeis.“

Ministro patarėja taip pat pripažino, kad duomenų nepateikusios institucijos savivaliavo. Mat šį darbą jos turi atlikti per tris darbo dienas.  „Ministras šią situaciją žino ir buvo nurodęs sugriežtinti darbuotojų, kurie turi užtikrinti, kad duomenys būtų pateikiami laiku ir tikslūs, atsakomybę“, – teigė ji.

Institucijose, kuriose didžiausią leistiną pareigybių skaičių nustato Vyriausybė, naujausiais duomenimis, rugpjūčio 1-ąją buvo užimti 59 674 etatai. Vyriausybės patvirtintas didžiausias leistinas pareigybių skaičius – 66 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius