-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 18

Dviem Rusijos bombonešiams priartėjus prie Latvijos, į orą buvo pakelti NATO naikintuvai iš Šiaulių (papildyta 21.05 val.)

Dviem Rusijos bombonešiams neutralioje oro erdvėje pirmadienio pavakarę priartėjus prie Latvijos, į orą buvo pakelti Lietuvos karinių oro pajėgų bazėje Šiauliuose dislokuoti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantys JAV naikintuvai, pranešė Latvijos gynybos ministerija.
Naikintuvai „F-15C Eagle“
Naikintuvai „F-15C Eagle“ / Antano Gedrimo / KAM nuotr.

Ministerijos atstovas spaudai Airis Rikveilis BNS sakė, kad rusų bombonešiai SU–24 skrido virš Baltijos jūros tarp Liepojos ir Ventspilio uostų ir nereagavo į prašymą pateikti savo identifikacijos duomenis.

„Tai nėra draugiškas gestas“, – sakė A.Rikveilis.

Papildyta 21.05 val. Lietuvos kariuomenės atstovas Tomas Balkus patvirtino, kad NATO naikintuvai buvo pakilę iš Šiaulių, tačiau detaliau įvykio nekomentavo ir pabrėžė, kad Rusijos karo lėktuvai skrido ne šalia Lietuvos, o šalies kaimynės.

Latvijos gynybos ministras Imantas Liegis BNS sakė, kad incidentas įvyko apie 5 valandą vakaro, o rusų lėktuvai nepalaikė ryšio su NATO naikintuvais.

„Incidentas baigtas, nes tie lėktuvai atsitraukė. (...) Kai turėsime detalią informaciją, pagalvosime, ką daryti toliau, o toliau informaciją koordinuosime su Užsienio reikalų ministerija“, – kalbėjo I.Liegis.

I.Liegis taip pat teigė neturintis jokios informacijos, patvirtinančios, kad šis incidentas gali būti kaip nors susijęs su Latvijoje pirmadienį prasidėjusiomis tarptautinėmis karinėmis pratybomis „Kardo kirtis 2010“, kuriose dalyvauja 1 700 karių iš Latvijos, Lietuvos, Estijos ir JAV.

Latvijos URM pranešė, kad šį incidentą įvertins kartu su atsakingomis NATO tarnybomis. Pasak ministerijos atstovės spaudai Ilzės Miltos, išanalizavus informaciją bus priimtas sprendimas dėl tolesnių veiksmų, tarp kurių ir galimas notos Rusijai įteikimas.

Šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atlieka JAV kariai su keturiais naikintuvais „F–15C Eagle“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius